(09-02-2024, 14:25 PM)Peeter2 Kirjutas: Ma saan aru et sa ise ei suuda ainsatki fakti ega usaldusväärseid andmeid leida, kõik jutt on lihtsalt pähe kujundatud maailmapilt, samas nagu mainitud, ma ei viitsi ka lõpmatult tainapeadele putru suhu toppida. Aga teen korra veel erandi, kaubanduse andmeid leiab siit:
https://www.stat.ee/et/uudised/veebruari...-riikidega
Su viimasest lausest ma ei ole huvitatud mingit mõtet leidma, lihtsalt pläma nagu ka kõik see eelnev jutt.
Ma veel korra proovin hästi aeglaselt kirjutada...
Eesti riik pole üksik saar kus on kindel arv mingit asja vaid meil on vabakaubandus euroliiduga.
Ma uusi andmeid ei tea, kuid euroliit impordib laia laastuga 40 miljonit tonni metalle millega on maailma suurim importija.
Sellest umbes 13% tuli venemaalt ja 13% Türgist ning 6% Ukrainast.
Ma küll täpselt ei tea aga kuulda pole olnud, et Türgi maapind väga palju metallimaake sisaldaks ja pigem tuleb see venest ning müüakse edasi nagu ka paljud teised riigid.
Seda metalli ei antud tasuta vaid selle eest on makstud.
Sellest metallist on tehtud erinevaid tooteid, mis on välja tagasi müüdud.
Kuna metall ilma enargiat sisestamata sulama ei lähe ja lõiketöötlus välise energiata koguni võimatu on, siis selleks on ostetud sisse gaasi ja naftat ning seda arvata kust.
Suurim energiaallikas euroliidus on naftaproduktide põletamine, millele järgneb maagaas ning probleem number 1 on millega selle eest maksta
Kuidas see kõik meil tunda annab?
Esiteks kallinevad hinnad pidevalt ja me ei saa omale kõike seda mis senini enam lubada ja neid asju hakatakse üle ostma, mis meile on eriti halb valik.
Kui auto hakkab maksma 80 000 siis Sakslase jaoks on ta väga kallis aga meile pole vahet kas ta maksab 60 000 või 90 000 sest ostuvõime on 35 000.
Mida rohkem energiat jääb sisse ostmata seda parem ja seega püütakse tarbimist piirata erinevate maksude ja asenduste otsimisega, milleks sobivad ka asendustegevused.
Sõna otseses mõttes midagi käest võtma ilmselt ei hakata aga need lähevad nii kalliks, et vähesed saavad neid endale lubada.
Lisaks tuleb palju igasuguseid piiranguid kas, kus ja kunas me tohime üldse jõuvankrit pruukida.
Seega täpsustades on tegu käest maksustamisega.