Seaduskuuleka kodanikuna olen nüüd natukene murelik riigi rahakoti pärast.
Kõik algas sellest, et juhindudes uutest maksusuunistest, mille järgi ökoauto=hea ja kütuseröövel=halb, tegin kohe vastavad järeldused ja tegevused!
Kodusesse majapidamisesse oli jäänud ripakile 2 vana 4x4 bensiiniröövlit (2 ligi 20-aastast maasturit, noh). Aegajalt tegid nad raskemaid majapidamistöid käru vedamisega ja traktori asemel rajasid rada läbi lume.
Aga nüüd! Maksustamisnumbrid
osutasid selgelt, et nad ei ole enam soositud!
Ja pealegi, ministrid kogu aeg kiidavad, et see automaks on suunatud hoopis mingitele rikastele ja et tavaline inimene seda eriti nagu maksma ei peakski. No selge siis! Uka-uka, mina prii! Kaua ma neid kütuseõgardeid putitan ja sätitan ning veel maksugi maksan - aeg neist vabaneda!
Viisiningi siis ühe röövli romulasse ja teise müüsin tuttavale lätlasele.
Alles tagantjärele hakkasin mõtlema, et kas ma nüüd äkki riigikassale liiga ei teinud säärase uljaspäisusega.
Nende kahe sõiduki eeldatav automaks oleks olnud 110+120€=230€/aasta.
Lisaks veel läks riigikassasse
aktsiisimaksu kütuse pealt 0,56€/L, ehk summaarselt 560€ aastas.
Ja nüüd siis kokkuvõttes riigieelarve hakkab kärisema!
Oodatava 110+120+560≈790€ tulu asemel on riigikassa laekuril edaspidi saadaval ainult 200€ aktsiisi, kui ma maasturi asemel ökoautoga mõned sõidud rohkem teen.
Ehk siis kassavoog minu poolt riigile on 4x väiksem kui prognoos lubas ja 2,5x väiksem kui ta seni oli!
Oh sinine sitikas! Võibolla jääb nüüd riigil midagi tähtsat tegemata? Ja äkki nad lasevad selle õnnetu riigikassa laekuri ka lahti, sest raha ei tule nii palju nagu ette nähtud oli ?! Ning kõike seda ainult minu ja teiste minusuguste udupeade pärast, kes vaid omakasu silmas peavad!
Kuidas see siis jälle nii läks... Vist ikkagi oleks pidanud mõtlema riigi rahandusele üldiselt! Ei tohi tegutseda nõnda äkiliselt ja tormakalt ...