Veinisõbrad
#61

Päris vein ei ole aga nooreks veiniks kutsutakse. 
Tuli siis garaazinurgast välja üks kott 15 aastat laagerdunud Walteri õlledega. 

Õllesõprade nurgas sai ka leidu jagatud ning nõudlus ületas pakkumise.

Karmo Tüür: Maitse oli papiselt karamelline. 
xxx pruulikoda: Joodav aga mitte hea. 
Naabrimees: Õlu mis õlu.


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   
Vasta
#62

(29-04-2015, 19:33 PM)tõnn Kirjutas:  Küsimus vanematele kõridele:


Riiulis on üks vana hõõgvein:

Magus Nastoika
Katariina

Silt on samasugune nagu siin:
https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_6365980.jpg

Kuid hinnaks on 3 rubla 90 kopikat.
Kogus 0,5L
Gost 7190-71 ei viita vanusele.

Mille järgi saaks hinnata selle veini vanust?

Tere!
Mõistan täielikult, et normaalseid voorumlasi (ja tegelikult ilmselt küsijatki) apsaluutselt ei huvita selle joogi täpne vanus. Aga peale normaalsete on siin voorumis ka kass ja kass on siin juba ammuu ning on tähele pannud, et temataolisi on siin teisigi piisavalt...
Niisiis, mina ei tea, kui vana ehk millal see jook obn toodetud. Kahjuks on viidatud osta. e e link vananenud ja sealse joogi hinda pole postituses märgitud, et saaks midagi võrrelda või nii...
Lihtsalt üks meenutus vanadest aegadest siia juurde...
Tegin mina täna lõunaajal väikese meenutusrännaku minevikku ja tuli meelde, et olen isegi nooruses sellise katariinaga kohtunud. 
Ilmselt kusagil 1980/81 talvel toimusid 3 kooli, Rapla, Türi ja Suure - Jaani Keskkoolide 11 - ndate klasside (igast koolist 1 klass) kokkusaamistesari, 3 üritusst eri koolides. Ja mulle meenus, et Suure - Jaanis oli kellelgi selline jook kaasas, vist ikkagi Rapla poistel. Kas ma sealt ka lonksu sain, ei mäleta. Ja nendest kokkusaamistest ei mäleta absoluutselt muud midagi, kui et selline naistoika Katariina seal osales. Ma ei mäletanud isegi seda, et Türi kool seal pundis oli, sellest sain uuesti teada vast mingi 6 - 7 aastat tagasi, tuli juhuslikult jutuks ühe türi naisterahvaga, kes ka seal osales. (vb ma ka Türi kooli üritusel ei osalenud, sestasp pole ka eriti mälestusi...)
Vaat selline imelik ja mõistatuslik asi on inimaju ja mälu! Eelnevalt keegi ksf! siin meenutas jooke "Gabriel" ja "Agnes". Jällegi on meeles, et 1981 suvel Jaanipäeva paiku Rapla Keskkooli maeiteamitmenda lennu lõpupeol oli ühel mu sõbrannal "Agnes" ligi, aga keegi pedagoog (arvan mäletaqvat, kes) konfiskeeris selle enne, kui jõudsime selle lahti kruttida.
No see on teada, et inimesele jäävad paremini meelde asjad, mis teda huvitavad ja ma üldse ei imesta, et ka siin voorumis ksf!-d sageli ei mäleta ei ööd ega mütsi sest kirjutatakse ikka igasugust jama siia kokku ja isegi loetakse seda jama millegi pärast?  Rolleyes 
Aga ikkagi selle joogi vanus... selgeks on tehtud, et tuudeti seda ilmselt aastast 1971, joodi veel aastal 1981 ja ma ei imesta, kui valmistati veel 1991 ja vb hiljemgi. Hind 3.90 aitaks toomisvahemikku täpsustada. Ilmselt aitaks võrdlus viina hinnaga, aga vb ka mitte. Viima hinda on siin tehnikavoorumis ka vist menetletud, ma jällegi ei määleta, mis maksis 0,5 liitrit tavalist valget viina 1970-ndate esimesel poolel, sest tollal olin rohkem õlle ja veini peal. Teises pooles oli viin 4.12 ja 1984-ndal läks viin 5.30 peale. Arvan, et 1984 võis ka selle nastoika hind muutuda ja pigem ma pakuks, et antud eksemplar on toodetud peale 1984, või siis enne, üks kahest!  Toungue
Tegelikult tuleks ikkagi pöörduda muuseumi poole nagu juba mainiti, saaks asja selgemaks ja mina ka magaksin rahulikumalt!
https://liviko.eu/et/tootmine/liviko-dis...ehasetuur/
Muidu mul on üks välismaa aprikoosi nastoika, mille ma 1985 aasta septembris Barnauli linna (Altai krai keskus, Lääne - Siber) Konsumist ostsin, vb teen ka selle täpse tootmisaja selgitamiseks uue teema? Rolleyes
Kui keegi viitsib, siis võib krammatikavigad ara parandada, ma ise ei viitsii !
Vasta
#63

Mul hakkas siin natuke kripeldama ... teen siin praegu ja mujal ka vahel hulga huvitavaid postitusi, mis endalegi uskumatuid asju kirjeldavad. Ja on minu kirjutusi kriitikute poolt hinnatud  stiilis - kõik kassi postid on pask ja ila jne ning ilmselt ka kõik "normaalsed" voorumlased usuvadki, et kass tranvilisaatorite mõju all spämmib enamustesse teemadesse mida ta haige aju ja väärastunud fantaasia iganes välja suudavad mõelda. 
Aga see ei ole päris nii! Mul pole nimelt üldse eriti seda fantaasiameelt ja igas mu postis on vähemalt suurem osa lihtsalt minu igapäevase elu kajastus ehk peegeldus ja ma saaksin seda väidet ka faktidega tõestada, kui viitsiksin.
Näiteks see 1984-nda septembris Barnaulist ostetud Aprikoosi jook, täpsustasin, toodetud (tollal) sõbralikus Ungari liiduvabariigis, 27 pööret. Lisan pildi viimase/eelmise ajakirja "Tempo" 2024 taustal. Nii, parandan, jook on ostetud siiski 1985 nagu eelmises postis kirjutasin, 1984 olime Togliatti linnas ja valmistasime seal teadagi mida ning jõume purgiveini, millest ka selles teemas 10 aastat tagasi olen kirjutanud!

   
Vasta
#64

Sai tehtud ca 20L õunaveini ning ca 8L mustsõstraveini. Õunavein lõhnab tavapäraselt, aga jube kange on. Kas on võimalust seda ka lahjendada?
Mõstsõstravein oli ka VIST kange, aga kergelt ebameeldiva maitsega. Oleks sellega ka midagi huvitavat peale hakata?
Vasta
#65

Minule teadaolevalt on veini, nagu ka ülejäänud alkohoolsete jookide, peamised koostisosad vesi ja etanool, ehk sisuliselt on tegemist etanooli vesilahusega. Kui ma õigesti mäletan, siis tuleb lahuse % vähendamiseks tõsta lahusti, ehk antud juhul vee, osakaalu lahuses.
Vasta
#66

Parima tulemuse saab kui kogu vein läbi "torude" lasta ja kaks korda , isiklikult kontrollitud .
Vasta
#67

Ma oma kogemusest võin niipalju muljetada, et veinidel/ siidritel alkoholi "moodustumisele" kulub 4-6 nädalat aga maitseomaduste kujunemine võtab aega vähemalt 6-9 kuud.
Mul veinid seisavad kõik vähemalt aasta (tegelikult vist isegi 2) ja siidrid 6 kuud enne kui neid näppima lähen. Vein siis seisab "mulksu all" käärimisnõus ja siider õlleankrus surve all.
(17-01-2025, 14:37 PM)edvard Kirjutas:  Parima tulemuse saab kui kogu vein läbi "torude" lasta ja kaks korda , isiklikult kontrollitud .
Parima milleks? Värvi eemaldamiseks (varemvärvitud pindadelt) on lihtsam/ odavam kasutada kuumaõhu fööni ...   Big Grin
(17-01-2025, 12:56 PM)oliveer Kirjutas:  Sai tehtud ca 20L õunaveini ning ca 8L mustsõstraveini. Õunavein lõhnab tavapäraselt, aga jube kange on. Kas on võimalust seda ka lahjendada?
Mõstsõstravein oli ka VIST kange, aga kergelt ebameeldiva maitsega. Oleks sellega ka midagi huvitavat peale hakata?
Kodusel teel kääritatud veini max kangus jääb sinna 10% juurde - kas see nüüd "jube kange" on, ma küll ei julgeks väita.
Mul on meeles, et veiniplekid pidid pesus väga halvasti välja tulema - mustsõstra "vedelikku" saab ilmselt riiete värvimiseks edukalt kasutada   Big Grin
Vasta
#68

(17-01-2025, 12:56 PM)oliveer Kirjutas:  Sai tehtud ca 20L õunaveini ning ca 8L mustsõstraveini. Õunavein lõhnab tavapäraselt, aga jube kange on. Kas on võimalust seda ka lahjendada?
Mõstsõstravein oli ka VIST kange, aga kergelt ebameeldiva maitsega. Oleks sellega ka midagi huvitavat peale hakata?

tohoh, enamasti ikka mure, et on mingi lahja lurr! Naturaalse veini kangus ei saa olla ilma suhkrut lisamata olla üle 14 kraadi, ülejäänud on креплённые, enamsti piirituslisandiga parmujoogid.    
Vasta
#69

Tere!
Ma ei saa küll aru, kas ksf! Oliveeri post oli mingi nali vms, aga rahvas läks igal juhul käima ja voorumisse tekkis elu!  Cool
Muidugi on tegu täielike pseudoprobleemidega. Inimesel on alkoholi lahjendamiseks juba looduse poolt kaasaantud maks või oli neid isegi 2 tk, ei määleta enam...
Mul tüdruksõber ka vahel pirtsutab, et 45 kraadine Vana Tallinn on liiga kange, aga siis me lahjendame seda 40 kraadise valge viinaga...
Siis see mustasõstra veini maitse asi - Sul on abi ju omal olemas, algatuseks võtad paar klähvi seda "liiga kanget" õunaveini alla ja siis maitseb juba kõik suurepäraselt. No ja kui üksi trimpad, siis sellest 8 - st liitrist ju jätkub kõige rohkem nädalaks ja seda ka ainult siis, kui "liiga kanget" juurde tarvitad.
Muide, kui kasutada produkti valmistamiseks mingit turbopärmi, siis saab päris kange joogi teha ja tegelikult muidu ka...
Pagan, suu hakkas kuivama selle kirjutamisega!  Sad
Vasta
#70

Mul on omal kogemus mustika likööriga. 
Sattus neid marju üks aasta palju kätte ja tegin likööri. Jõulu ajal võtsin lahti ja maitsesin - suht jube, viina maitse käib üle.
Nii ta siis riiulile seisma jäi. Kevadel vaatasin, et ikka seisab, peaks minema viskama. Aga maitseks enne korra - ja tuli välja et väga hea kraam!
Vasta
#71

Tädi pakkus pihlaka veini, mis oli keldrist 10? aasta seismise järel avastatud. Pidi maitsema väga hea, aga autojuhina jäi korralikult mekkimata. Juurde käis ka jutt, et aegu tagasi, valmistuti vanaisa juubeliks juba 5 aastat ette ehk pandi pihlakas pudelisse ja juubeli saabudes oli alles õite hea maitsega.
Vasta




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 3 külali(st)ne