Esisilla reguleerimine vanal meetodil

(27-11-2025, 14:00 PM)13piisab Kirjutas:  Puupulkade jutust ei saa ma aga ei ülal ega siin aru: päris-elus ei ole ju ei rataste vahel nn line of sight-i ning lühikese loodiga/loodiosaga projektsioonide tekitamine tähendab omajagu tööd plus ebatäpsust?

Rehvide vahelt mõõdad, nii kõrgelt kui saab, eluaeg nii tehtud ja mitte stendi sõitmiseks vaid sõitmiseks.
Ma ei ole mitte ühegi autoga kunagi stendis käinud.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Ma olen seda asja kahe jupi müürinööri ja mõõdulindiga teinud:
1. tõmban kaks nööri auto kõrvale kõrgustpidi rataste tsentrite kõrgusele paralleelselt pingule, selle jaoks sai tehtu neli teisaldatavat puidust kergpukki
2. sätin nöörid tagarataste tsentrist külgsuunas sama kaugele
3. sätin nöörid omavahel paralleelseks mõõtes nende omavahelist kaugust eest ja tagant
4. tavaliselt tuleb punkte 2. ja 3. korrata kas ühe või kaks korda kuni tulemus jääb rahuldav
5. mõõdan nihikuga esirataste velgede servadelt eest ja tagant erinevust ning vastavalt sellele saab kummagi ratta iseseisvalt paika keerata

Selle meetodiga ei ole siiani veel ükski auto rehve sööma jäänud, küll aga on selle meetodi puuduseks see, et rooli ei saa ideaalselt otseks peale. Seda olen sättinud pärast proovisõitu selliselt, et uuesti üle pole mõõtnud: ühte poolt nt veerand tiiru pikemaks ning teist veerand tiiru lühemaks ning ju on.

Esimesel korral oli edasi-tagasi jooksmist omajagu, et aru saada, kust ja mida mõõta ning mida ja miks kuhugi nihutada, aga teisel korral on juba lihtsam. Inspiratsiooniks, et ka nii saab  Wink
Vasta

Midagi sellist siis ?

https://youtu.be/2RGJfrwlrGw?si=VXWvEjxeocSXpBEm
Vasta

(27-11-2025, 16:27 PM)MeelisV Kirjutas:  Midagi sellist siis ?

https://youtu.be/2RGJfrwlrGw?si=VXWvEjxeocSXpBEm
Näe, keegi on isegi multika selle kohta teinud - täpselt nii  Smile
Vasta

Ma võidusõiduautoga möllates, kus rattaid tuli reguleerida söögi alla ja peale, keevitasin endale [ (ehk laiaks litsutud U) kujulise raua, mis on veidi ratastest laiem. Ühte otsa väljast sissepoole vaatav polt, selle toetad ühel pool vastu velge, teisele poole lihtsalt auk, läbi mille on nihikuvardaga hea mõõta. 

• Enne mõõtmist teed velgedele loodiga täpid peale, et tabada kõige esimest ja tagumist punkti. 
  • Toetad ühel pool poldi vastu täppi, fikseerid kuidagi
  • Teisel pool mõõdad kaugust täpini
  • Tõstad fikseeritud poole velje teise serva
  • Teine mõõtmine
  • Lõpuks lahutad ühe mõõtetulemuse teisest ning mõtled pea valusaks, et mida see number tähendab ja kummale poole ja mida nüüd keerama peaks Big Grin Ma lõpuks joonistasin valemi lihtsalt kaika peale, et iga kord ei peaks nii palju pead vaevama.

Veel lihtsam on, kui fikseeritud poolele saad abilise kamandada, siis ei pea fikseerimisega jändama. Aga minu velgede puhul ajas konksudega kumminöör ka edukalt asja ära. Täpsus on teoreetiliselt nihiku täpsus, anoh realistlikult eks ta sinna kümnendiku tuuri jääb, veljed ise ei ole ka nii sirged ja pinnakate nii ühtlane, et enamat tahta.

Ühe korra tehes vbl muidugi kulub niitidega vähem aega, a samas kaika saab pärast tootmist seina peale naela otsa panna ning järgmine kord on juba kiirem. Meetodi elegants seisneb selles, et kaigas ei pea kuskilt otsast täpne, täisnurkne ega muul viisil viisakas olema, oluline on ainult see, et selle kuju kahe mõõtmise vahepeal ei muutuks.

Täpsustus: kümnendiku all mõtlesin 0,1 kraadi, meil olid 15" veljed ja reguleerisime ning üldse mõtlesime kõigist asjadest 0,5mm sammudega.
Vasta

Jesperi kaika võib nimetada ilma kanalita töökoja jaoks kindlasti parimaks lahenduseks. Väga kena, lihtne, elegantne!

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Kõik need siin kirjeldatud lahendused ise järgi proovitud.
Nööridega saab ülitäpselt paika, aga pärast iga muudatust pead nöörid uuesti paika seadma, sest vahepeal on auto asend muutunud.
U-kujulist kaigast koos sinna külge keevitatud nihikuga ka kasutanud. Päris tülikas lahendus, aga üksi tehes pea ainus usaldusväärne viis.
Lihtsuse, kiiruse ja usaldusväärsuse parim kombinatsioon on midagi sellist:
Kokkujooksu plaadid
Nõuab küll kahte inimest, aga lihtsasti arusaadav ja 99% korratav mõõtetulemus.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne