10-01-2026, 10:32 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-01-2026, 10:45 AM ja muutjaks oli v6sa.)
(09-01-2026, 18:11 PM)tõnn Kirjutas: Oleneb sellest, millisele autole vaja on. Kui tegu korraliku ja kergesti käivituva autoga siis akupank.
Kui vana rögisev russ siis ei ole abi ka kümnest akupangast. Vaja palju ampreid ja jämedaid kaableid.
Nii ja naa. Sõltub akupangast. Algselt kehva (või mõne suremas oleva elemendiga) käivitusabi asemel on head abikaablid selgelt parem valik, kui on voolu allikat sinna otsa panna. Leivapoe "kuueruudused" kaablid normaalne käivitusabi peksab haledalt läbi ja jätab lumme surema

Mul on kaks käivitusabi.
Vanem on aastaid tagasi Tööriistamarketist ostetud hiinlane. Oli ostmise hetkel samaväärsest NOCOst neli korda odavam.... On märgatav abiline, aga lühikesed juhtmed ja vähe avanevad krokud teevad kasutamise ebamugavaks. Ning mahtu on vähe: üks tõsine diislikäivitus ja elekter otsas. Iga lülitumise järel peab käima lähtestamas
Aga kuniks särtsu on, siis seda ka antakse. Mis on juhtmeid (ja ennekõike juhtmes olevat ülekoormuskaitset) arvestades ikka müstiliselt hea saavutus. Selle kasutamine näeb kaugelt vaadates välja nii:https://www.youtube.com/watch?v=KG2XgzVVnbw
Esimene üritus oli akuga nii, nagu see oli kuu aega sügisel seisnud traktori väljalülitatud massiga. Teisel üritusel käivitusabi aitas, aga kinni kiildus avariiseiskamise klapp, millega ma aitasin mootori pöörlema (traktoril oli veel poolsurnud originaalstarter ja eelmise omaniku kehvad akujuhtmed taha akukasti). Kolmas, edukas üritus oli jälle lisavooluga ja ilma kägistamata.
Olles ka NOCO tooteid kasutanud, siis vast kaks korda kehvem. Praeguseks on vist mingi element lahkumas, sest raskema käivituse korral lülitub välja ilma alapingehoiatuse hädakisata.
Aastake tagasi sai võetud Oomipoe soodukaga Lokithor . Sellega olen päris rahul: bensuauto paneb ilma akuta käima, diiselmootoritel võiks mingi aku all olemas olla. Muidu peab nuputrikke tegema ja vool saab kiiresti otsa. Kaablid on jämedamad, krokud piisavalt tummised ja avanevad laialt. Praegu kasutan läbivalt oma harvakäivitatava tehnika käimaaitamiseks, et põhiaku liigselt ei tühjeneks ja seega kiiremini laaduks. Ampermeetriga masinatel on vahe selgelt näha. Lisavoolukarbi laadimine USB kaabliga on olematu vaev akulaadija masinani vedamise kõrval

Mugav sang kauba peale. Kompressor on mannetu, aga saab väikese lekkega rehvi täis puhutud. Samaväärsest NOCOst on selgelt kehvem käivitaja, aga lisaväärtused

Päris EKB käivitusabi vääriline ei ole (mul on ka see kast olemas), aga abiks ikka. Kergem ja ole vaja toitekaabliga kabetada.
Oma masinatel olen vahetanud starterite mutrid pikkade mutrite vastu, mõnel on seal veel polt pikenduseks otsas. On suur vahe, kas voolu anda pikkade kaablite otsas olevale akule või otse starteri klemmile.