Metsakäru ehituse abi

Plaan metsakäru ehitada T-16 tõstukiga,tõstuk plaan natuke ringi teha aga oskab keegi soovitada mis jagaja läbilaske võime peaks olema ja kui võimas pump peaks olema,pump läheks jvv külge.
Vasta

Kirjelda oma plaani lähemalt. Praegu jääb liiga palju lahti.

PG-02 on nigel alus. Väike pöördenurk, halb kinemaatika. Raske ja nõrk. Peale mastijala pöördesilindri ja tugijalgadega pole sealt midagi võtta.

Originaalis on NŠ-46 läbi pea kaks korda kiirendava reduktori (napp 1000 pööret minutis) ja jagajateks kaks R-80.

Mis raami oled käru alla plaaninud?

Kui metallitöö pole just otse hobiks, siis kasutad oma aega ja vara tõhusamalt kasutatud käru endale sobivamaks tuunimisel.
Vasta

Hetkel pole veel midagi,aga plaan millestki alustada,raami teeks 60x120 nelikanttorust,tõstuki teeks pöördosa kõrgemaks ja tagumise masti pikemaks ja haarats rotaatoriga külge,16 tõstuk oleks kõige odavam varjant millest teha,mõne veoauto tõstuki paigaldamine on vast kehvem varjant,kuna ei tahaks käru liiga rasket ja suurt teha,balansiiri tegemine läheb ka suht kalliks,esialgu mõttes ühe teljega sild panna.
Jagaja 7 seksiooniline p40 on hea hinnaga,aga jääb vast lahjaks aga peaks olema parem kui venelaste p80.
Samas on üks 6 seksiooniline p90 saada,sinna vaja käppadele üks kahene jagaja lisaks panna.
Ehk siis panna jvv külge kordaja nš50 pumbaga?
Kui suur õlipaak peaks olema?
Vasta

(19-02-2026, 16:13 PM)Paksumaksu Kirjutas:  Hetkel pole veel midagi,aga plaan millestki alustada,raami teeks 60x120 nelikanttorust,tõstuki teeks pöördosa kõrgemaks ja tagumise masti pikemaks ja haarats rotaatoriga külge,16 tõstuk oleks kõige odavam varjant millest teha,mõne veoauto tõstuki paigaldamine on vast kehvem varjant,kuna ei tahaks käru liiga rasket ja suurt teha,balansiiri tegemine läheb ka suht kalliks,esialgu mõttes ühe teljega sild panna.
Jagaja 7 seksiooniline p40 on hea hinnaga,aga jääb vast lahjaks aga peaks olema parem kui venelaste p80.
Samas on üks 6 seksiooniline p90 saada,sinna vaja käppadele üks kahene jagaja lisaks panna.
Ehk siis panna jvv külge kordaja nš50 pumbaga?
Kui suur õlipaak peaks olema?

Kas käppadele traktoris asuvast jagajast ei saa hüdrot võtta? Neid ei ole vaja ju tingimata õuest juhtida...

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(19-02-2026, 16:13 PM)Paksumaksu Kirjutas:  Ehk siis panna jvv külge kordaja nš50 pumbaga?

Ära seda kordajat küll vahele pane- see läheb nii metsaliseks kätte ära. On praegugi läbi kordajaga, aga panin 32 pumba- hoopis rahulikum ja kiirust on ka, sujuvad tõsted. Järgmisel projektil panin otse jvv. külge ja 50 pumba- jälle hea. Kiirust on, sujuvad tõsted, aga keeramised drosseldasin kuna silindrid on peenemad ja hakkab rapsima.
Esimesel põkal on originaaltõstuk (pg 0,2), õlipaagi suuruseks pakun 50l ja teisel maksimaalselt 20-25l.
Vasta

Kui nelikanttoru just juba olemas ei ole, siis igasuguste Gaz tüüpi veoautode raam maksab turul hulka vähem kui võrdväärne nelikanttoru otse poest tuua. Ise leidsin mõni aasta tagasi 50 euro eest sellise, millelt oli kõik üleliigne juba maha roogitud.
Vasta

Tsitaat:PG-02 on nigel alus. Väike pöördenurk, halb kinemaatika. Raske ja nõrk. Peale mastijala pöördesilindri ja tugijalgadega pole sealt midagi võtta.

Sorri norimise pärast, aga kas ülaltoodud rida ei sisalda mitte vastuolu? Väike pöördenurk tähendab, et pöördesilindri hammaslatt on lühike, ei suuda masti üle 180 kraadi keerata. Mille poolest siis mastijala pöördesilinder väärtuslik on? Tugijalad on ka profiilist suvaliselt kokku keevitatud robustsed jurakad.

Mul on see pöördmehhanism kuuris pikemat aega laiali. Käis korra mõte peast läbi, et teeks pöördesilindri ringi, paneks pikema hammaslati ja pikemad hülsitorud. Aga siis tuli kuidagi tüdimus peale, tekkis küsimus, milleks seda teha? Ma ei tea, vanadus vist, pole enam lusti lihtsalt niisama tegemise pärast teha, tahaks nagu rohkem mõtet ja tasuvust asjas näha.

Mingit väärtust minu silmis omab mastijala hammasratas, mis vist oli isegi mingit termikat saanud. Viil päris vabalt peale ei hakanud.

Üldiselt olen hinnanguga nõus: mõttetu jurakas tänapäeval.

Proovige korra nt Vahva Jussi tõstukit, siis mõelge, kas ikka tahate selle vene aretisega veel tegemist teha. Tänapäeval vast ikka muid võimalusi.
Vasta

(19-02-2026, 23:53 PM)Envir Kirjutas:  Sorri norimise pärast, aga kas ülaltoodud rida ei sisalda mitte vastuolu? Väike pöördenurk tähendab, et pöördesilindri hammaslatt on lühike, ei suuda masti üle 180 kraadi keerata. Mille poolest siis mastijala pöördesilinder väärtuslik on? Tugijalad on ka profiilist suvaliselt kokku keevitatud robustsed jurakad.
...

Märkus õige, aga kui vaatad kogu konstruid, siis masti jalg omab mingitki kasutatavust ülejäänud ragamendi kõrval. Paksumaksu on teretulnud originaali proovimaSmile Ükski arvamus ei asenda isiklikku kogemust ulatuse mannetuse, liigutustäpsuse puudumise (OK, seda saab normaalse jaoturiga oluliselt parandada) ja üüratu massi mõjust töö täpsusele.

Ma ei ütle, et käsitööna ei saaks selle täieliku ümberehituse järel viisakat asja, aga Soomes-Rootsis liigub väiksemaid kärusid mõistliku hinnaga ja kui metallitöö pole just hobi ja eesmärk, siis PG-02 ümber metsahaagise ehitamise tulemus ilmselt väga ei rahulda metsas rahmeldades töökojas kulunud ajale tagasi mõeldes...
EDIT: asjaliku tooriku siialaevatamine maksab umbes hüdraulika (pump+jagur+voolikud+paak) hinna. Silindrid enam selle raha sisse ei mahu. Saad töövalmis asja, mida hakkad oma tahtmise järgi käepärasemaks sättima kogemuste edenedes. Russimõõtu käru kaalub mõlemal pool kahte tonni koos tõstukiga. Veoga isend poiol tonni enam. Säärase tood ka autohaagisel ära, ei pea tingimata veoautoga järele minema.

Kui metalliväänamine on hobi, siis ma võtaks mõne poolsurnud lääne veoka raami aluseks. On kergem ja elastsem. GAZ raam on ikka jube jurakas... Kõrge ka.

Uuest nelikandist on muidugi lihtsam teha ja saab kergem ka. Tugevam ilmselt mitte...
Vasta

Ühe hiina 4,2m tõstuki baasil metsakäru olen ehitanud, sinna sai nš-50 pump otse ülekandega jvv pealt ja põkaga normaalsel tühikäigul( nii, et ei lonka päris) on täpselt paras. T-16 tõstuki silindrite mõõte peast ei tea, võivad natuke jämedamad olla kui hiinakal aga võiks ikkagi paras olla. Endale tundub suur pump aeglasel pöördel sujuvam ja mugavam kasutada kui väiksem kiirema pöördega.
 Jagaja pane kindlasti vähemalt "klaver" tüüpi, veel parem kahe joistikuga. P-40 võiks sobida küll, nii väikse tõstuki puhul ilmselt maksimum tootlikust ei ületa nagunii. Eks pead pumba järgi vaatama. Kindlasti kontrolli, et pumba ja jagaja töörõhud sobiksid, vajadusel reguleeri.
 Balansiir parajas mõõdus rattaga on üle prahi, aga üks telg suure rattaga töötab ka hästi. Sel juhul kannatab korvi laius all osas. Kui ikka tahtmine ühe teljega teha pane mingi vedav talasild, näiteks suurema kaubiku või kastika oma( pead arvestama kui raske käru tuleb), et oleks vähemalt võimalus vedama panna.
 Tõstukit pikemaks tehes arvesta, kui pikka materjali tahad tõsta. Keskelt kinni võttes võiks ulatada küljele maha panema ilma, et tugijalad ette jääks.
 Mis traktori järgi käru käima hakkab ja kui palju tööd näeb? Kui masin T-40/ MTZ ja vaja ainult 5-10rm kaikaid aastas vedada võivad mu soovitused overkill olla ja igasugune aretis on parem kui käsitsi tõsta. Smile
Vasta

Mitte et mul oleks midagi tarka õelda aga.
Esmane info on ehk neile kes tahaks midagi öelda puudulik.
Mis eesmärgiga käru tuleb mida ja palju on soov vedada ja millega ning kus.
Seal vaks vahet kas tahad hakata vedama 2 m lepakaikaid kraavi pervelt või selliseid palgi mõõtu asju. Kas vedama hakkab väiketraktor või midagi suuremat jms.
Vasta

Masin on siis Mersu mootoriga russ mida ehitan.
Küttepuid oma tarbeks kahele majapidamisele ja palgi pikkus üle 4 meetri vast ei teeks,seega laadimisala peaks kärul jääma 3-3.5 meetri kanti.
Kindlasti saab hiinast otse osta või osta Eestist hiina kraana,aga ega see ka üüratu odav  ja vastupidav ei ole.
Silla teeks ikkagi balansiiri,vist.
Tõstuki masti pöörang ongi kõige suurem probleem hetkel,ülejäänu saaks ise valmis teha.
Olen ka vaadanud Rootsi kuulutusi,aga selle toomine läheb ka suht kulukaks.
Vasta

(20-02-2026, 11:34 AM)Paksumaksu Kirjutas:  Masin on siis Mersu mootoriga russ mida ehitan.
Küttepuid oma tarbeks kahele majapidamisele ja palgi pikkus üle 4 meetri vast ei teeks,seega laadimisala peaks kärul jääma 3-3.5 meetri kanti.
Kindlasti saab hiinast otse osta või osta Eestist hiina kraana,aga ega see ka üüratu odav  ja vastupidav ei ole.
Tõstuki masti pöörang ongi kõige suurem probleem hetkel,ülejäänu saaks ise valmis teha.

Aasta tagasi Rootsist metsakäru transport oli 600-700+km euri, muidugi palju oleneb asukohast ja kas saab peale laadida.
Vasta

russi ehitusest ka kuskil juttu on? otsides esimese hooga ei leidnud. Sad

Muudatus: Tänud Markole.
Peab seda otsimise asja treenima veel ...

Kiuslik kaabakas. Big Grin
Vasta

(20-02-2026, 18:38 PM)tcumen Kirjutas:  russi ehitusest ka kuskil juttu on? otsides esimese hooga ei leidnud. Sad

https://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=67411

Klikk paksumaksule, siis järgmine ,,kõik teemad" ja seal see ongi.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(20-02-2026, 11:34 AM)Paksumaksu Kirjutas:  Masin on siis Mersu mootoriga russ mida ehitan.

On vist vähemalt hea hobune millega vankrit vedada. 
Ütlen ainult oma arvamuse- tõstuk on jama...
Oman sellist (t16), krooni ajal ostetud ja rügan siiamaani. Plaanisin alguses kõik ümberehitada, aga jutuks hea küll. Üsna täpselt peab puude juurde saama ja sättima kuna noole sirutus on lühike, käpad liiguvad vastikult, lased puuvirna peale- hakka , aga jälle traktorit nihutama. Metsas liikudes jäävad käpad puude taha kinni.
Endal oli selline plaan käppade konstruid ümber ehitada, et liiguksid nurga alt ülevalt alla, mast pikemaks ehitada ja teleskooop juurde, keeramine ketiga.
... Sad, aga millele ma selle külge poogin?
Aga masina kiituseks on see mul olnud tubli tõste abimees majapidamises.  Smile
Vasta

Oli ka selline T16 tõstukiga käru majapidamises. Seisis ja seisis ja.... no aastaid ei tahtnud keegi seda kasutada, kuna lihtsalt oli paremaid, efektiivsemaid, vähem remonti vajavaid, mis tõstsid ka kaugemalt, kui otse küljelt..... Keegi õnnetu sai selle endale lõpuks. 
Ma vaataks ka selle iseehitamise asemel midagi siit
https://www.klaravik.se/auktion/skogsbruk/skogsvagnar/

Osta saab ainult juriidiline isik, hinnale lisandub rootsi käibemaks, mille saad hiljem tagasi küsida, kui esitad transpordi arve, millega kaup viiakse riigist välja. 1000EUR maksimum arvesta transpordiks.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(20-02-2026, 08:03 AM)v6sa Kirjutas:  Kui metalliväänamine on hobi, siis ma võtaks mõne poolsurnud lääne veoka raami aluseks. On kergem ja elastsem. GAZ raam on ikka jube jurakas... Kõrge ka.

Uuest nelikandist on muidugi lihtsam teha ja saab kergem ka. Tugevam ilmselt mitte...

Gaz 51/52 raam on vist madalam kui 53. Igatahes russi järel olevale haagisele väga paras. Puhtaks rookimine on kõige tüütum osa, sest neid neete on seal palju. Pärast seda jõudis kahekesi liigutada. Ei mäleta enam kas 51 või 52 oma läks kasutusse endal. Ka tagasild on asjalik kui balansiiri ei soovi ehitada just. Sai paar aastat tagasi üks selline kokku pandud. Sillale läksid topeltrattad alla hiljem. Kui vedavaks tegemise plaani ei ole, siis saab kliirensi täitsa mõistlikuks piltidel näidatud viisil.

Vasta

Kui juba veoka raami ja talasilla poole vaadata, siis ma ei hävitaks võimalust vedavaks ehitada. Kui kardaanidega jamada ei viitsi, siis hüdromootor ja kaks voolikut kõlbab asenduseks.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(19-02-2026, 19:15 PM)heiti Kirjutas:  
(19-02-2026, 16:13 PM)Paksumaksu Kirjutas:  Ehk siis panna jvv külge kordaja nš50 pumbaga?

Ära seda kordajat küll vahele pane- see läheb nii metsaliseks kätte ära. On praegugi läbi kordajaga, aga panin 32 pumba- hoopis rahulikum ja kiirust on ka, sujuvad tõsted. Järgmisel projektil panin otse jvv. külge ja 50 pumba- jälle hea. Kiirust on, sujuvad tõsted, aga keeramised drosseldasin kuna silindrid on peenemad ja hakkab rapsima.
Esimesel põkal on originaaltõstuk (pg 0,2), õlipaagi suuruseks pakun 50l ja teisel maksimaalselt 20-25l.

Panin oma hiinakal kunagi nz 32 pumba ajami otse jv võlli otsa. Minul jäi ta aeglaseks
Praegu on hüdraulika lahendatud traktori hüdropumba pealt. Ümberlülitus kraan vahel. Traktor MTZ ja väga rahul.
Kasutab traktori hüdroõli.

Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)

Vasta

(21-02-2026, 11:33 AM)arvok Kirjutas:  
(19-02-2026, 19:15 PM)heiti Kirjutas:  

Panin oma hiinakal kunagi nz 32 pumba ajami otse jv võlli otsa. Minul jäi ta aeglaseks
Praegu on hüdraulika lahendatud traktori hüdropumba pealt. Ümberlülitus kraan vahel. Traktor MTZ ja väga rahul.
Kasutab traktori hüdroõli.
Tere!
Mul praegust käibki 32 pump läbi kordaja- originaalis oli 50 pump- ei suutnud seda tõstukit taltsutada, olin algaja ka, aga ta lihtsalt hüppas ja kargas. Teisel põkal on otse ja 50 pump ja põhimõtteliselt peaaegu sama tulemus. Ei pea isegi mootoriga paarutama- minule lihtsalt sobivad sellised tulemused.
Minu jutu mõttevälgatus oli lihtsalt see, et ei peaks eraldi seda kordajat vahele panema kui on alates 50 pump.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 peidetud kasutaja(t), 1 külali(st)ne