Kas ostaksid endale elektriauto?

(15-03-2026, 12:48 PM)olli Kirjutas:  
(14-03-2026, 22:55 PM)spitfire Kirjutas:  aatom tegi ülalpool tublid arvutused mis näitavad asjade realistlikku seisu.

E-troni panek samasse võrrandisse 6 L/100km bensukaga pole tegelikult kuigi "realistlik seis". Võrdväärne (suuruselt, võimsuselt, luksuslikkuselt) pigem 12 L/100km.

34kWh/100 le on e-tron 4WD 300kW mootoriga ja 2,7 tonni tühjaltl!
Vasta

Pole võrgu ega muid tasusid, on ainult km.
Kulu arvestus on pikaajalise keskmise järgi mida näitab auto.
Vasta

(13-03-2026, 13:45 PM)wagoneer Kirjutas:  Kui saada mööda sellest jämedate ja mitte nii jämedate juhtmete foobiast(mul võtab ikka silma tõmblema endiselt),siis tegelikult on see täiselekter tõesti lihtsa ülesehitusega. 

Mida pelgad? 400V on kreissae, kompressori ja keevituse pistikus olemas ja nende lahti-kokku ühendamine on igapäevane tegevus. Elektriautol on (komplektsena muidugi) niiiiiiii palju igasugu elektrilisi ja mehaanilisi lühisevälistajaid, et mingi jämedama jama orgunnimisega peaks kohe eraldi tegelema.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(13-03-2026, 12:33 PM)Raudpats Kirjutas:  
(13-03-2026, 12:27 PM)Jesper Kirjutas:  Tõepoolest, ilmselt võib üsna kindel olla, et ka tühja akuga elektriauto ei liigu ega käivitu Big Grin

Võiks ju käivituda selle nn bensiinimootoriakuga, aga ei käivitu.

Ma võin eksida aga hübriididel ei ole starterit. Neil peaks sama põhimõte olema nagu Tuula rolleril. Ainult et hübriidi puhul on voltide erinevus. Ja 12v akuga käivitada pole võimalik. 12v on siis lihtsalt tulede ja raadio jaoks
Vasta

Peab vist selguse huvides mainima et maksan ikka ise ja pool käibekat saan tagasi küsida.
Vasta

Seal on tegelikult igasugu variante tehtud aja jooksul, eraldi 12V starter ja generaator, 12V starter-generaator, veomootoriga startimine ja tõenäoliselt midagi veel, mis enam kohe meelde ei tule.
Vasta

Iraani sõda aitab elektrifitseerimisele ilmselt hoogsalt kaasa, bensu/diisli hinnad teevad uusi rekordeid ja majanduslik mõtlemine on meil üks suurimaid motivaatoreid
Vasta

(16-03-2026, 19:20 PM)vootele Kirjutas:  Iraani sõda aitab elektrifitseerimisele ilmselt hoogsalt kaasa, bensu/diisli hinnad teevad uusi rekordeid ja majanduslik mõtlemine on meil üks suurimaid motivaatoreid

Hmm.. Oletame.. Diisel 2 eur/l vs elekter 1 eur/kw.. Et siis elektri hind ei muutu? Näen afk kirjeldustest, et elektriautot laetakse 5 senti jms kwh? Mis moel ja kuidas?
Vasta

(16-03-2026, 20:33 PM)krossipart Kirjutas:  
(16-03-2026, 19:20 PM)vootele Kirjutas:  Iraani sõda aitab elektrifitseerimisele ilmselt hoogsalt kaasa, bensu/diisli hinnad teevad uusi rekordeid ja majanduslik mõtlemine on meil üks suurimaid motivaatoreid

Hmm.. Oletame.. Diisel 2 eur/l vs elekter 1 eur/kw.. Et siis elektri hind ei muutu? Näen afk kirjeldustest, et elektriautot laetakse 5 senti jms kwh? Mis moel ja kuidas?

2025 aasta keskmine elektrihind oli 8 senti / kWh, 2026 seni ca 13 senti / kWh. Koos muude tasudega siis kokku vastavalt 15-20 sent. Et sellest saaks 1 EUR / kWh, peaks tegu olema 500+% tõusuga. Sama võrdluse järgi oleks diisli hind siis 8 EUR / L, mitte enam 2 EUR.

Lisaks tuleb arvestada asjaolu, et elektri hind (erinevalt diislist) kõigub nädala lõikes üsna suures ulatuses ja enamik elektriauto kasutajaid saab oma laadimist ajatada pigem odavamatele tundidele. Seega selleks, et reaalselt toimuks laadimine 1 EUR / kWh hinnaga, oleks keskmine hind tõenäoliselt veel kõrgem.

Teine asi, paljud elektriauto kasutajad on paigaldanud oma koju ka päikesepaneelid. Mis tähendab, et 8 - 9 kuud aastas on laadimine suuremas osas ilma võrgust elektrit ostmata. Kui isegi arvestada koduse elektri omahinnaks parasjagu aktiivne börsihind, siis vähemasti võrgutasusid sinna ei lisandu. Ja see toob aastase keskmise kWh hinna märgatavalt madalamale. Eriti nende jaoks, kes just päikeselisel aastaajal rohkem sõidavad.
Vasta

Investeering päiksepaneelidesse peaks ka ikka kajastuma lõpphinnas? Palju maksab tänaval asetsevast särtsujaamast "tankimine"? See viimane huvitab tegeliklt ka. Kas seal kehtib mingi kindel hind või liigub see samamoodi päevas 10 korda üles alla nagu tanklas vedelkütuse hind? Kas need erineva võimsusega särtsusaamise putkad on sama hinnaga,lihtsalt ühest saad suurema hooga elektrimolekule? Või peab selle eest ka rohkem maksma? Kui ma mingit lepingut vastava särtsuputka omanikuga ei oma,siis kas üldse saan osta? 
Vägisi tahetakse proovimiseks anda mingi suurem hiina ime mis ainult elektrit tarbib. Loomulikult on seal kaasas ka kaart millega tankimine täiesti tasuta mulle oleks  Big Grin

UA abikonto tehnika ning varustuse soetamiseks: Raivo Roosioks  EE152200221091526071
Vasta

(Eile, 11:36 AM)wagoneer Kirjutas:  Investeering päiksepaneelidesse peaks ka ikka kajastuma lõpphinnas? 

Paar-kolm aastat tagasi oli see täiesti mõistlik ootus. Tänasel päeval aga saad elektriauto laadimiseks vajaliku koguse paneele odavamalt kui ädd-blue süsteemi remont keskmisel hall-metallik-diislil. Ehk siis (särtsu) autode hindu vaadates üsna pisike kuluartikkel.

Mis laadimisse puutub, siis seal on enam-vähem kõik erinevad variandid turul esindatud. Nii börsihinnaga seotud kiirlaadimijad kui ka fikseeritud hinnaga. Suures plaanis, mida kiirem, seda kallim, aga ka see sõltub pakkujast. Mõnes jaamas saab kaardiga maksta, ülejäänutes vaja äpp teha. Eks kui laadimiskaart autoga kaasa tuleb, siis on selles osas lihtne - tuleb lihtsalt sellisesse jaama minna kus antud kaart töötab. Kodus/tööl on aga kõikse mugavam ikka. Siis ei ole eraldi minekut.
Vasta

(Eile, 11:36 AM)wagoneer Kirjutas:  Investeering päiksepaneelidesse peaks ka ikka kajastuma lõpphinnas? Palju maksab tänaval asetsevast särtsujaamast "tankimine"? See viimane huvitab tegeliklt ka. Kas seal kehtib mingi kindel hind või liigub see samamoodi päevas 10 korda üles alla nagu tanklas vedelkütuse hind? Kas need erineva võimsusega särtsusaamise putkad on sama hinnaga,lihtsalt ühest saad suurema hooga elektrimolekule? Või peab selle eest ka rohkem maksma? Kui ma mingit lepingut vastava särtsuputka omanikuga ei oma,siis kas üldse saan osta? 
Vägisi tahetakse proovimiseks anda mingi suurem hiina ime mis ainult elektrit tarbib. Loomulikult on seal kaasas ka kaart millega tankimine täiesti tasuta mulle oleks  Big Grin

Kui tahetakse anda proovimiseks, siis võta, proovi ja räägi teistele ka. Mul plaanis ka mõned proovisõidud, kuid ma ei tea, millal jõuab.
Lisaks avalikele elektritankla hindadele huvitab mind ka elektriauto hoolduste hind ning intervall.

Diisli ja elektrihindade võrdlemisse lisaks veel mõned tegurid.
Sisepõlemismootoriga autod omavad akutrellidega võrreldes "übersuurt" paaki, kuid tankimine kõikuvate hindade kontekstis palju raskem. Paned ikkagi paagi täis selle hinnaga, mida kõige soodsam tankla müüb ja siis uhkeldad akutrelliomanike ees, et sa sõidad ühe paagiga 1000km, lõdvalt. Diislit, bensiini ja erinevaid gaasilisi kütteid sa kodus ise ei valmista.
Akutrelliomanik samas saab laadida lisaks tanklatele vahel ka kodus. Eriti ülbe on mitme lepingu omamine, mille vahel saad valida  - kas fikseeritud- või börsihinnaga.
Vajadusel saab oma kütust ise "valmistada". Paneelid katusele ning siis laadur, mis eelistab su rattaid võrku müümisele.
Elektriauto paagil on samas üks erisus - seda saad tühjaks laadida ilma diislit või bensiini joomata. V2L - vehicle-to-load on siis see nn. tehnoloogia, uuematel masinatel suskad aga adapteri laadimispistikusse ja võtad sealt ~3kW 240V särtsu välja. Sellega kannatab täiesti normaalse eramaja ära toita, kui sa just elektriga ei küta. 
Samas, kui sa endale eramaja ning elektriautot saad juba lubada, siis mõne sendi pärast pole mõtet minna auto juurde juhtmeid ümber ühendama.
V2L edasiarendus V2H (vehicle-to-home), mis võiks automaatselt su kodu ära toita kõrge elektrihinna ajal, tuleb ilmselt turule nädal peale seda, kui oled omale ilma selle tehnoloogiata elektriauto ostnud ning siis teatavad kõik tootjad nagu ühest suust, et oi seda asja me puhtalt tarkvara uuendamisega teile pakkuda ei saa Big Grin, osta uus auto.
V2G (vehicle-to-grid), mis võimaldaks autost elektrit ka võrku müüa, on alles mägede taga.

Elektriautot ostes hoidke oma masuudipressid alles. Saate sõita talvel diisliga ja suvel ning rahu-noobelist ilmajäänud teglelaste alustatud protestisõdade ajal odavama elektriga.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

kui ma hommikul kodust ära lähen ja õhtul tagasi tulen on neist paneelidest ikka siga vähe kasu
sinna on vaja lisaks veel akupakki mis selle salvesataks 
või kuidas see mõeldud oligi ?
samas paneelidega toota ja ilma akupakita otse võrku müüa saab olematu raha 
see ei võrdu ju sama hinda kui sa hiljem tahad võrgust tagasi saada sama kogust.

palju oleks vaja paneele et üks keskklassi elektriauto täis laadida 20% kuni 80% näiteks 
ma pakun, et paljudel pole selleks sobivas suunas piisavat katuse pinda (tunde järgi pakutud aga võin eksida)
Vasta

mul pole midagi elektriauto vastu -olen ka ise mõelnud sellise soetamisele aga mõte veel haudub.
mis aga häirib on see pime usk ja ebavõrdne võrdlus ehk kõikidest asjadest vaid positiivse näitamine

sama stiil on ka elektrikate omanike seas kus kõike räägitakse ainult selles positiivses valguses
laadimise hinnad võetakse need üksikud odavamad hetked või mälestustest eelmise fix hinnaga paketist mis juba ammu läbi sai 
jäetakse lisamata kaasnevad kulud nii maksudest kui tasudest mis tegelikult elektri kwh hinnaga kaasnevad
sama on olnud elekterküttega majde omanikega vesteldes  Big Grin

jah inimesed saavadki hakkama sest nad kohanduvad, paljud käivad elektriautodega reisil ja kaugel reisil mitte ainult Tallinn-Riia
nägin põhja Norras nt. prantsuse inglise jms. nr. elektriautosid liikumas. aga ... 

su parkimiskoht on fikseeritud ja sõltub laadimise asukohast, 
sinu liikumine on kõik kuklas tiksuva laadimise mõttega seotud
laadimisjaam koju maksab, juhmed maksavad, avalikus punktis laadimised on paras käpik kui päris ausalt vaadata.
s.t. tihti ei saa sa sealt seda mida lubatakse kw väärtustena anda, 
seisab seal keegi ees kes on "unustanud "ennast sinna, 
äpp ei tööta vms.

ei räägita ebamugavustest sest nendega lepitakse paratamatult 
ja siis see järelturg - kuidas sellega on ?
Vasta

(Eile, 13:36 PM)MeelisV Kirjutas:  kui ma hommikul kodust ära lähen ja õhtul tagasi tulen on neist paneelidest ikka siga vähe kasu
sinna on vaja lisaks veel akupakki mis selle salvesataks 
või kuidas see mõeldud oligi ?

Jah, kõik on õige. Eks iga inimene teabki ise kõige paremini kuidas tema käitumisega sobib. Kõigile polegi elektrikas õige valik.
Me enamasti laadime nädalavahetustel. Ühel päeval üks, teisel teine auto. Soojemal ajal saab nädala ilma laadimata hakkama, ca 50 - 60km päevas kummagi auto kohta.
Palju oleneb ka paneelide paigutusest. Suvel hakkab tegelikult päike juba vara tootma, aga oleneb jällegi kuidas varjud katusele langevad jne.
Eks koduse elektritarbe huvides oleks lisa akupakk muidugi ahvatlev, aga elektriauto laadimiseks on kõige ökonoomsem otse päikest püüda.

10kW paneelide jaoks on tegelikult ainult ca 50 m2 pinda vaja. Aga eks suund, varjud jne määrab.
Vasta

Looduses pole tasuta lõunaid. Kusagil võidad, kusagil kaotad. Kaotus peab olema talutav.

Rääkides efektiivsusest. Eile 126 km elektrilise ringi keskmiseks kujunes soojas autos mittekaitslikult ja -säästlikult liigeldes 25 kWh sajale. Kui nüüd võtta diislikütuse energiasisalduseks jäme 10 kWh per liiter, siis 2,5 l sajale. Citroen C4 diiselversioonidele lubab tehas napp 5 l sajale. Sama auto... 

Ning ega diiselgi pühast vaimust tanklasse teki. Hästi jämedalt kaks kolmandikku pumbatud naftast kulub ära protsessis ja vaid kolmandik väljaimetust maandub paagis. Siia alla ei käi siis keemiatööstus ja mul on kuri kahtlus, et ka mitte inimliku lolluse (tankeriavariid, puuraukude põlengud, praegu käimasolevate sõdade käigus arutult ärapõletatav) ohvriks minev nafta.

Üks vaatenurk asjale: https://rmi.org/the-incredible-inefficie...gy-system/

Mis muidugi ei mõjuta kuidagi tõsiasja, et tühjakssõidetud paagiga diiselC4 juurde jalutad varukütuse kanistriga ja sõit jätkub. Seiskumiseni sõidetud elektriline C4 aga ei ole nõus isegi pargilt maha tulema ja vajab liigutamiseks erivahendeid (või väga kogenud puksiirimeestSmile , tervisi H.C.H poistele)
Vasta

mitte et see midagi tähendks aga lihtsalt infoks ja ei pea arendama aruteluks edasi 
mul on kodus elekter börsi paketiga
ma tarvitan seda üldiseks elamiseks - valgus, söögi tegemine, meelelahutus, naise kodukontor, jms. 
ma ei küta elektriga ma ei soojenda vett elektriga, ma ei tangi autot elektriga
s.t. olen keskmine/väiketarbija - elan üle ja saan hakkama
jah naine vahets ikka vaatab kas pesu panna pesema nüüd või 2 tunni pärast, 
aga muidu ei vaata millal mida tarvitame
aga pean kulutabelit oma kulude üle elamises
ja sealt vaatasin just elektrit
kus kõikide saba ja arvedega elektri hind päev ja öö kokku koos võrgutasude ja muude riigimaksudega
ehk kuu keskmisena 10 senti või alla selle oli aastal 2012
peale seda on alati olnud rohkem s.t. 11....14...19 ja maksimumid on olnud detsember 2022 kus oli 35 senti ja nüüd veeruar 2026 oli 33 senti.
loomulikult peaks el.autoga hakkama valima uut paketti ja sihtima tunde kui on odavam jne.
aga see on jälle lihtsalt siis mugavustsoonist väljumine  Toungue
Vasta

(Eile, 15:18 PM)MeelisV Kirjutas:  ehk kuu keskmisena 10 senti või alla selle oli aastal 2012
peale seda on alati olnud rohkem s.t. 11....14...19 ja maksimumid on olnud detsember 2022 kus oli 35 senti ja nüüd veeruar 2026 oli 33 senti.
loomulikult peaks el.autoga hakkama valima uut paketti ja sihtima tunde kui on odavam jne.
aga see on jälle lihtsalt siis mugavustsoonist väljumine  Toungue

Eks seesugune keskmine hind iseloomustabki üsna selgelt seda, et tarbimine toimub valdavas osas tipptundidel. Elektriauto omamine toob kindlasti keskmise hinna alla kui kasutada natukenegi nutikust, mis laadimist juhiks vastavalt hinnale. 

Mul näiteks veebruari eest selline seis:
Võrgust ostetud: 1950 kWh
Võrku müüdud: 503 kWh
Kohapeal ära tarbitud toodang: 283 kWh
Autode laadimine kodus: 890 kWh
Arve kokku: 411 EUR (lõppsumma koos kõigi maksudega jne), sealhulgas -59 EUR võrku müügi eest.
Keskmine siis 411 / (1950 + 283) = 0,18 EUR / kWh, arvestades kogu tarbimist.

17 kW päikesejaam, koduseid akusid pole.
Vasta

Mul on suurema amperaazi tõttu kuutasu, mis loob olukorra, et mida rohkem elektrit tarbin, seda börsihinnale lähemale ühe kWh hind läheb. Võrguteenus tuleb otsa niikuinii.

Nutikast laadimisest - kui sul on börsipakett, siis on võimalik ehitada ise jublakas, mis reguleerib sul kodust auto laadimist vastavalt börsihinnale.
Tuled autoga koju ja mõtled välja, mitu tundi auto peaks laadima.
Teine parameeter, mida vajad on, mis päev, mis kell sa autot vajad.
Paned need parameetrid masinasse.
Varasel pealelõunal on elektri börsihinnad teada juba järgmise päevakeskööni 15 minutilise täpsusega.
Masin otsib välja 15 minutised intervallid, mis annavad kokku sulle vajaliku laadimisaja.

Võib asja ka peenemaks ajada arvestades ühtlasi välistemperatuuri prognoosi, ehk aku soendamise vajadusest tekkivaid kadusid ja võimalust neid soenduskulusid kokku hoida, kui laed järjest kauem, kui 15 minuti kaupa. Lülitamiseks sobivad Solid State Relayd

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

Autode laadimine kodus: 890 kWh?

Eks tõesti sõltub mis hinnaga kw oli jms. 890kWh laadimise järel siis mitu km sõitu jne..
PS! Mis maksab laadimine Tikupoisis näiteks?
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 20 külali(st)ne