KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri (osa 4)

(15-05-2026, 14:00 PM)v6sa Kirjutas:  
(15-05-2026, 13:40 PM)muska71 Kirjutas:  Küsiks sellist asja nagu akupaagi soojustamine.Soojapood müüdavad soojustused sooja kinni ei pea ülse ...

On Sul selle resoluutse väite kinnituseks mingeid mõõtmise/arvutamise tulemusi ka?

Kui see akupaak just päris õues ei ole, siis sellest "lekkiv" soojus on sama ruumi küteSmile

Fooliumiga vill ja fooliumteip teevad oma töö ära. Samas üle ei ole sellega vaja pingutada - raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse nagu näiteks akupaagi alla ei ole minu arvates mõtet seda villa ilmtingimata toppida. Kui akupaagituba ikka liiga kuum on, siis pane mõnele sirgele pikale torule koorik ümber. 
Teibiga ei ole mõtet paigaldamisel koonerdada - teha ikka paar tiiru ümber paagi.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(15-05-2026, 14:46 PM)isandpauk Kirjutas:  
(15-05-2026, 13:40 PM)muska71 Kirjutas:  Küsiks sellist asja nagu akupaagi soojustamine.Soojapood müüdavad soojustused sooja kinni ei pea ülse ...

On Sul selle resoluutse väite kinnituseks mingeid mõõtmise/arvutamise tulemusi ka?

Kui see akupaak just päris õues ei ole, siis sellest "lekkiv" soojus on sama ruumi küteSmile

Fooliumiga vill ja fooliumteip teevad oma töö ära. Samas üle ei ole sellega vaja pingutada - raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse nagu näiteks akupaagi alla ei ole minu arvates mõtet seda villa ilmtingimata toppida. Kui akupaagituba ikka liiga kuum on, siis pane mõnele sirgele pikale torule koorik ümber. 
Teibiga ei ole mõtet paigaldamisel koonerdada - teha ikka paar tiiru ümber paagi.
Teibi lahti tulemist aitab ennetada traat Smile Odavam kui teip. Ja kindlam.

Do'nt panic
Vasta

(15-05-2026, 15:34 PM)giordanobruno Kirjutas:  Teibi lahti tulemist aitab ennetada traat Smile Odavam kui teip. Ja kindlam.

.... ja selleks et traat ei jääks paistma saab talle panna pärast ringi teipi peale Big Grin

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

Hommikul on paagi temp 60C,õhtuks 0 tarbimise juures on juba 40C ja peab hakkama uuesti kütma...Nagu maja soojustuski peab ka paagi soojustus hoidma paagis oleva vee soojana...Käega katsud 60C paaki väljast ja mõnus käsi soendada,ehk pakuks 40C...See kahjuks normaalsusest kaugel...Siiani pur vahu soodsam pakkumine 250.- ja viin paagi nenede objektile. ja tehase müüdav ca 280.-...Ja siiani olen imestanud,et mis kuradi pärast vesi paagis üliheli kiirusel jahtub...Nüüd süvenesin teemasse...Ja hetkel leitud soodsam fooljumi ga villaga 180 rutsi ca.Uurisin ka ehitusfoorumit ja seal varjant ka kast ümber paagi ehitada ja puistevilla täis kasti ja paagi vahe...Mul kahjuks kastile ruumi pole.
Vasta

Nagu ka hr. V6sa, ei saa ka mina aru, mille üle sa täpselt kurdad - kui see paak on majas sees, siis jääb see soe igal juhul majja sisse. Paagis olev soojusenergia lihtsalt niisama kuhugi ei kao. Kui sul paagi kraanid kinni, siis jahtub paak vaid sama tuba küttes, kus ta asub.
Kui sellel paagil pole peal mingit isolatsiooni, siis võid ju tiiru 5cm isolatsiooni peale panna.
Depos maksab 5m2, 5cm fooliumiga kivivilla 42 raha: https://online.depo.ee/product/1947
Sinu "180 rutsiga" saab 20 ruutmeetrit seda villa ja seda jätkub enam kui 8m3 paagile.
Sa võiksid täpsustada kui suur on paagi maht ja kui kiiresti jahtub - kui kiiresti temperatuur kukub kindlalt temperatuurilt teisele kindlale temperatuurile.

Vasta

Eks see on mõtlemise koht sõltuvalt paagi asukohast, kuhu raha panna.

Kui Sul on täiesti soojustuseta "akupaak", siis tõesti - selline tarbija petmine vajab kindlasti mingit kasukat ümber.  Ma paneks villa - on mitmes mõttes sõbralikum, kui keemiaga mässamine. Ning kui see paak on külmas ruumis, mis "lekkinud soojusest" liiga kuumaks minema kipub, siis pole ka kast paha mõte. Täidad vaheruumi penograanuliga, mida saad vajadusel kokku koguda ja uuesti kasutada.

Soojas ruumis ma endiselt ei näe probleemi: kütta on ju niikuinii vaja.

Üks enesest lugu pidav akupaak on sisuliselt paksukssöönud boiler ja peaks tehasest tulema juba soojustatuna.
Vasta

(15-05-2026, 22:30 PM)isandpauk Kirjutas:  Nagu ka hr. V6sa, ei saa ka mina aru, mille üle sa täpselt kurdad - kui see paak on majas sees, siis jääb see soe igal juhul majja sisse. Paagis olev soojusenergia lihtsalt niisama kuhugi ei kao. Kui sul paagi kraanid kinni, siis jahtub paak vaid sama tuba küttes, kus ta asub.
Kui sellel paagil pole peal mingit isolatsiooni, siis võid ju tiiru 5cm isolatsiooni peale panna.
Depos maksab 5m2, 5cm fooliumiga kivivilla 42 raha: https://online.depo.ee/product/1947
Sinu "180 rutsiga" saab 20 ruutmeetrit seda villa ja seda jätkub enam kui 8m3 paagile.
Sa võiksid täpsustada kui suur on paagi maht ja kui kiiresti jahtub - kui kiiresti temperatuur kukub kindlalt temperatuurilt teisele kindlale temperatuurile.

Aitähh lingi eest.Ma kah kuugeldasin,aga selle lingini ei jõudnud kuidagi...
Kuna mul on soe vesi mitte elektriboiler vaid kesküte ja akupaak ja ka suvel vaja sooja vett siis suvel ma tuba kütta akupaagiga ei soovi...Soovin akupaagi soojaks kütta ja köetud soojus peab ka paagis püsima,aga ei püsi ja see ongi murekoht...Paak on ca 600L https://mindreksmetall.ee/toode/akumulat...aak-630-l/
Vasta

Raske on ju vastata kui ei tea algseid andmeid tingimusi ja tulemuse soove.

Kui vahutamisega ei saa tegeleda siis äkki suletud pooriga isolatsioonimatid ? Nn. Armaflex tüüpi asjad. ?
Vasta

600l vett jahutada 60 kraadi pealt 40 peale eraldab AI arvutuse kohaselt ~14kWh energiat. Kui selline jahtumine tekib sul täpselt ajavahemikus hommikust õhtuni, siis eraldab sinu akupaak keskmiselt ~1kW. 5cm isolatsiooni peale kerida peaks olema enam, kui piisav.
Tegelikult võiksid lisaks soojustuse paigaldamisele oma sooja vee kasutuse üle vaadata ja mõelda, kas see puudega kütmine suvel on mõistlik. Mina paigaldaks väikse elektriboileri peale akupaagi soojusvahetit - sellise, mis vähemalt ühe pesu jagu sooja vett hoiustab. Nii on suvel soe vesi olemas ilma kütmata ja talvel küttes on boileri sisendis juba kuum vesi mis tähendab, et selle soojendamisele elektrit ei kulu. Lisaboonusena saad selle, et suvel soendab akupaagis olev vesi trassist/kaevust tuleva sigakülma vee mitmed kraadid üles enne, kui see boilerisse jõuab. Elektrikulu on selle võrra väiksem ja tuba püsib jahedam.
Kui suvel puudega kütmine täidab tervisliku sammude normi, siis lase edasi.

Vasta

(15-05-2026, 13:40 PM)muska71 Kirjutas:  Küsiks sellist asja nagu akupaagi soojustamine.Soojapood müüdavad soojustused sooja kinni ei pea ülse ja puhas prügi kahjuks....ja nüüd varjandid kas fooljumiga kivivill ümber või pur vaht,viimane mingi min 250 rutsi lugu,vill soodsam.Kas 10 cm vill fooljumiga annab sama efekti kui pur?

Tere!
Pane see 10cm fooliumiga vill ära (kui mahub ümber tünni). Viie sendist on lurr panna.
Vasta

(16-05-2026, 12:13 PM)isandpauk Kirjutas:  600l vett jahutada 60 kraadi pealt 40 peale eraldab AI arvutuse kohaselt ~14kWh energiat. Kui selline jahtumine tekib sul täpselt ajavahemikus hommikust õhtuni, siis eraldab sinu akupaak keskmiselt ~1kW. 5cm isolatsiooni peale kerida peaks olema enam, kui piisav.
Tegelikult võiksid lisaks soojustuse paigaldamisele oma sooja vee kasutuse üle vaadata ja mõelda, kas see puudega kütmine suvel on mõistlik. Mina paigaldaks väikse elektriboileri peale akupaagi soojusvahetit - sellise, mis vähemalt ühe pesu jagu sooja vett hoiustab. Nii on suvel soe vesi olemas ilma kütmata ja talvel küttes on boileri sisendis juba kuum vesi mis tähendab, et selle soojendamisele elektrit ei kulu. Lisaboonusena saad selle, et suvel soendab akupaagis olev vesi trassist/kaevust tuleva sigakülma vee mitmed kraadid üles enne, kui see boilerisse jõuab. Elektrikulu on selle võrra väiksem ja tuba püsib jahedam.
Kui suvel puudega kütmine täidab tervisliku sammude normi, siis lase edasi.

Mul on 100L ja 50l luxi boilerid seinal olemas ja kunagi tootsid sooja vett,hetkel naine kokkab puukesküttepliidil ja vajadusel saan akupaagi soojaks ajada ka hakke pealt katelt küttes.Kütaks hää meelega elektrilt aga kuna olen eilsest ametlikut töövõimetu juba siis riigilt saadav toetus mõnisada eur ei kannata paraku elektrilt kütta.Seetõttu ongi selline skeemitamine ja akupaak peab ka reaalajas sooja vee sees hoidma.Kui panna pur ja vill kõrvuti siis villa kasuks räägib ka see,et kui kunagi paak saba annab siis võtan kasuka ümbert ja uuele paagile uuesti ümber ja olemas...
Vasta

Mul on 1000L akupaak ja kaetud siis selle 10cm fooliumiga villaga. Reaalselt talvel kütab ikkagi keldri soojaks(mul sellest probleemi ei ole muidugi). Fooliumi pinnalt mõõtsin vist oli äkki 18.4 kraadi kui akupaagis on vesi 24/7 70 kraadi.

PS! kahtluse uss puges sisse ja vaatasin järgi,et mul ikka 5cm on see fooliumiga vill.

"Life is a highway, sometimes you fly, sometimes you crash,so you never know,what happend in the next mile"
Vasta

Päikesekollektor oleks suvisel sooja vee tootmisel abiks. Mul on juba aastat 5 või 6. Väga hea abiline, kui ikka päikest on.

Kiuslik kaabakas. Big Grin
Vasta

(16-05-2026, 10:51 AM)muska71 Kirjutas:  ... köetud soojus peab ka paagis püsima,aga ei püsi ja see ongi murekoht...Paak on ca 600L https://mindreksmetall.ee/toode/akumulat...aak-630-l/

Soojustamata akupaagile pead tõesti kerima midagi ümber, muidu teeb füüsika oma. Mingil põhjusel, eeldasin, et Sul on elementaarne juba tehtud... Oma boilerile keriks 5 cm villa külgedele ja peale ning keerukamate nurkade-läbiviikudega liigselt ei jändaks.

Isandpaugu soovitus järjestikpaigaldusega boilerile on hea.

Viimaste aastate päikeselised aastad muudavad päikesekollektorid mõistlikuks kulutuseks. Mitu soojusvahetit Su akupaagil on?

Brr, elementaarse soojustuseta ei ole kummastki asja. Küsijal on ju palja plekiga tünn toanurgas.
Vasta

Päikesepaneel ja elektritenn võiks ka lahendus olla.
Vasta

Päiksepaneelidele olen ka ise mõelnud,aga need vee peal on mõtetud tänaseks,kui siis elektrilt toimiv.On olemas ka selline sistem kus paagis on tenn  ja katusel paneelid ja inverterit vahel polegi ja tenn toimib  alalisvoolult.Hinnad muiddugi suur saladus ...Kõik pakuvad on grid 3f lahendusi,aga nee nõuavad võrguga liitumist.Ieaalne oleks off grid ühefaasiline lahendus,oskab keegi soovitada midagi?Ise olen alles suht võhik.
Vasta

Kas oskab keegi pakkuda, kust võiks Tartus sellist mööbliukse (baarikapi) hinge leida või kas selliseid üldse enam kuskilt saada ongi?

[Pilt: DSCN4216.jpg]

Puruks ja pool pööret tagasi!
Vasta

https://www.mooblifurnituur.ee/et/search?page=1&q=Plano

pakub et Sõbra Prismas on neil pood?

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Mis ettevõttest küsida piduritoru-vooliku meisterdamist? 
Asi selles, et tehases on pressitud voolik ja toru kokku, voolik nüüd katki ja uut saada pole, st kõik on tootmisest maha võtnud. 2001 aasta Lupo GT. Tagaratta toru+voolik, banjo otsaga.

Do'nt panic
Vasta

Piduritorusid ei tee vist keegi.

Hüdrotoru tegemist võib proovida küsida hüdraulikapoodidest. Mõni viitsib jännata, mõni mitte. Piduritorusid nad teha ei julge.

EDIT: vajaliku toru koodi tead? Meil on siin mõned nobedamate näppudega tegelased teinekord huvitavaid analooge välja kaevanudSmile
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 7 külali(st)ne