04-04-2006, 02:06 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 04-04-2006, 02:11 AM ja muutjaks oli valdo.)
slayer87 Kirjutas:Tänud!
Siis pole vist uusi laagreid kuskil leida,ainult siis saab önnelik olla kui leidad raami koos keskjooksuga.
Kõike saab teha ja sobitada. Kuulid on reeglina standardse läbimõõduga (neid saab nt SKFist tellida) ja neid ei pea panema ju separaatoriga, vaid võib laduda lahtiselt. Ja laagrikausid/võlli saab kas lasta uued treida või siis olemasolevad veidi ringi treida/sobitada. Elus on kõike tehtud - loomulikult ei ole 1930-40ndate aastate jalgrataste detaile võtta alati laost ja uutena. Aga ükski isend ei ole senini mul nende taha seisma jäänud ning välimuses (ja tavaliselt ka sisemuses) saadud originaalsena ikka ka toimima! Kasvõi Kurtnas vaadata olevatel isenditel on tihti igasugust "keemiat" tehtud, et asi originaalsena ja ka toimivana taas korda saada...
Muidugi, mulle on aegade jooksul (loe: viimase 23 aasta jooksul) kätte tulnud palju kolikaste, mis on sisaldanud nii mõnedki ikka suuri koguseid igasuguseid laagrikausse, võlle jms... näiteks 1930ndate väikeste jalgratta-värkstubade-töökodade jäänuseid. Näiteks Kurtnas vaadatava kolmerattalise kaubaveojalgratta esirataste laagrid on mul kõik improvisatsioon/sobitus/iseehitus - kui ma selle isendi 1996 endale sain, polnud algsetest laagritest seal lõhnagi, sest kastiosa aiakäruna kasutamise aegadel oli seal ikka palju ringi tehtud... Praegu on see "peaaegu" originaal...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18