24-03-2008, 19:05 PM
KILLER666 Kirjutas:rooliv6imu paak oli tyhjemast tyhjem...
Oehhhh...

Autojuhi püha kohus ja elementaarne tegevus on veenduda vajalike olluste õigetes tasemetes enne sõitma hakkamist. Nendeks on:
a) õlitase mootoris;
b) jahutusvedeliku tase süsteemis (vanematel isenditel - radiaatoris, moodsatel - paisupaagis);
c) pidurivedeliku tase vastavas anumas;
d) klaasipesuvedeliku tase vastavas anumas (moodsatel masinatel);
e) roolivõimendi õli tase vastavas paagis (supermoodsdatel masinatel);
f) õlitase käigukastis ja tagasillas;
Minu arvates peaks vähemalt d) kontrollima paar korda nädalas enne sõitmahakkamist, et mitte sattuda ködistava ilmaga suurele maanteele ilma klaasipesuvedelikuta. Aga kui kapott juba lahti sai tehtud, siis on ülimõistlik automaatselt pilguga üle käies kontrollida ka b), c) ja e). Jällegi hoolas juht teeb seda vähemalt kaks korda nädalas.
Näitu a) võiks kontrollida supermoodsatel Lääne autodel nii umbes kord nädalas või kahe nädala tagant, Vene masinatel aga soovitavalt 2-3 korda nädalas või lausa iga päev. Kui on olemas hõlbus kontrolli võimalus (nt mõõtevarras 10sel Ladal), siis võiks sama tihedalt kontrollida ka f).
Olen pidanud vanemaid autosid, millel aeg-ajalt üks või teine ollustest kippus lekkima ja seetõttu ära kaduma. Seetõttu on mul veres ka supermoodsastel ja uutel autodel nii korda kaks nädalas ikka kapoti alla kiigata, et veenduda, et kõik on OK.
Usun, et juhilubade taotlemisel räägitakse autokoolis seda ka ikka söögi alla ja söögi peale et see rutiinseks harjumuseks kujuneks.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18