10-04-2008, 19:30 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-04-2008, 19:47 PM ja muutjaks oli valdo.)
Martti Kirjutas:Täna tuli välja huvitav võrri esilatern, huvitav sellepärast, et laternas on kaks pirni, üks nagu ikka tavaline läbipaistev, teine aga hoopis kollast värvi. Laterna peale on kirjutatud RADSONNE.
See ei ole võrri esilatern, vaid jalgratta oma. Tollal ei olnud valgustusseadmed jalgrattal põhivarustuses, vaid reeglina hangiti need lisaseadmetena, mistõttu ei saa seda lampi siduda ühegi konkreetse jalgrattatootja ega -margiga.
Sinu kirjeldustele ja fotodele vastab alates 1937.a. toodetud Radsonne jalgrattalambi mudel, mis oli siinmail levinuim. Väga suur osa jalgrattalaternate ja -dünamote turust Eestis oli 1930ndate teisel poolel just Radsonne firma käes. Sama kaubamärk oli ka varem siinmail ülituntud - 1920ndatel ja 1930ndate esimesel poolel, mil valitsevad olid veel karbiidilaternad, oli samamoodi Radsonne üks suurema läbimüügiga karbiidilampide tootjaid Eestis.
Minu erakogus on hetkel vähemalt 6 Radsonne karbiidilampi (sh ka seesama isend, mille toimimist ja mille sisse tule tegemist 2005.a. Kanal2 pikalt näitas koos minu kommentaaridega) ning vähemalt 4 Radsonne elektrilampi, kui arvestada ka halvas seisukorras olevaid ning jäänuseid.
Mis pirnidesse puutub, siis kollane on isearetus, teine "suurepunniline" pirn aga õige. Kahjuks on kadunud Radsonne'le omane huvitav graveeringuga sileklaas, mida saad ehedal kujul vaadata nt minu ühe Husqvarna meesteratta peal (http://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=22964), mis on hetkel (selle aasta maini) Juuru talurahavamuuseumisse deponeeritud.
Muide - 1930ndate aastate Saksa päritolu jalgrattalampidele oli ülitüüpiline kahe pirni olemasolu - üks toimis lähitulepirnina, teine aga kaugtulepirnina.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel