02-08-2009, 23:39 PM
(02-08-2009, 22:50 PM)illi123 Kirjutas: Minu arust on tegu SIF iga, Savod imeni Frunze.Võibolla enne 2. maailmasõja aegne.Kass ja Valdo kindlasti teavad täpsemalt.
ZIF ehk Zavod Imeni Frunze asuski füüsiliselt Penza linnas.
Karta on, et tegu võib olla kas vahetult sõjajärgse või miks mitte ka sõjaeelse liikuriga - ega need üksteisest väga palju vast ei erinenud, ma usun. Kui tõesti on ta sõjaeelne, siis võis ta siia tulla/jääda nt 1939 Punaarmee ohvitseridega, kel oli taganemisel väga "tuli takus". Või tõi ta keegi Venemaalt siia ümberasutajest siia peale 1944.
Peab uurima, võibolla oskab Mjatijev (Vene ühe rattamuuseumi "hing") midagi raaminumbri ja mõne muu detaili põhjal öelda.
Sõjaaegse ratta juttu ma ei usu, sesrt sõja ajal oli N.Liidul VÄGA vesi ahjus ja kogu (raske)tööstus lõpetas tsiviiltoodangu pea täiesti. Kuna N. Liidu armee jalgrattaid toona ei kasutanud, siis ei olnud neid sõja ajal vajadust ka teha, kogu tootmisvõimsus suunati mujale (sõjatehnikale).
Üldiselt sõjaeelsed Vene rattad on Eestis VÄGA vähe levinud, seega on tegu haruldase asjaga.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18