03-11-2009, 17:05 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 03-11-2009, 17:21 PM ja muutjaks oli valdo.)
(03-11-2009, 15:03 PM)kass Kirjutas: 1886 septembris avas Alexander Leutner Riias esimese Tsaari-Venemaa territooriumil asunud jalgrattatehase moodi asja. Alguses valmis 19 käsitööna koostatud/valmistatud jalgratast aastas, ilmselt olid need "ämblik" - tüüpi jalgrattad (suur ratas väntadega ees ja taga väike ratas).
...
... milledest üht hiliseimat, 1900.a. paiku toodetut saad Janise muuseumis imetleda. Olen seda omaenese ihunäpuga katsunud, lausa ratas ikka oli, mitte viirastus

(03-11-2009, 15:03 PM)kass Kirjutas: ... mainin veel korra oma lemmiknäidet 1958-l aastal valmistatud Riga ratta kohta, mis olevat kindlalt ostetud 1956, vist..
Selliseid näiteid minulgi masslademetes. Umbes samasugustes lademetes nagu rattaid endid (vt allolev illustratsioon masslademest kui sellisest

![[Pilt: lademed.jpg]](http://www.mois.ee/tmp/lademed.jpg)
Üks näide sellest lademest - kui ma 1997-98 paiku sain endale selle uhiuue ilusa 1950. aasta Diamandi, siis eelmine omanik oli kaljukindel, et tal on pööningul uhiuus kasutamata eestiaegne (sõjaeelne) ratas. Alles mitmesse kohta sisse pressit aastaarv "50", millele ma viitasin, muutis ta meelt.
Ja teine näide - üsna ilus 1939. aasta Crescent, mis mul on, teati olema ostetud kusagil 1930ndate aastate algul. Vähemalt ajastul, mil teda hoiti kui perekonnareliikviat (enne kui ta 1997 minu valdusse läks), oli ta teadvustatud seal kui 30ndate alguse ratas.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18