09-06-2011, 09:13 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 09-06-2011, 09:47 AM ja muutjaks oli kass.)
(09-06-2011, 08:52 AM)Heiks Kirjutas: Kenad pildid. Eriti huvitav on see, et kohe on näha, et tollel ajal ei olnud pildistamine mingi igapäevasündmus ega naljaasi. Kõigil meestel on isegi jalgratavändad ühte asendisse aetud. Kui võimalik ma paluks fotot A3 formaadis koopia tegemiseks, raamiks ära, paneks seinale.
On kenad pildid jah. Aga tegelikult oli pildistamine sel ajal juba peaaegu "naljaasi" ka. No päris selle pildi tegemise ajal vb veel polnud aparaate nii palju liikumas ja fotograafia laiades massides levinud, aga mõned aastad hiljem oli rikkamatel fotograafiahuvilistel ajateenijatel ka kroonus aparaate kaasas ja seal tehtud "naljapilte" hulgaliselt veel liikumas. (Igasugused mõõkade ja tääkidega vehkimised jms pullitegemise pildid).
Antud pildil muidugi naljategemist pole, rühmaülem vaatab veel pildistamise hetkelgi kurja näoga silmanurgast esimese viiru mehi. Ühesõnaga - armee kord ja sõjaväe värk!
Pildiga on nii, et see siin on minu poolt näpatud virtuaalne piraatkoopia, originaal oli äsja 40 eurise alghinnaga ostas müüa, üsna suure formaadiga.
Viimasel pildil olev ohvitser (kui ikka on, justkui ei ole allohv.) figureerib ka Valdo fotol Narva 1. Jalaväerügemendi jalgratturitest.
http://www.mois.ee/tmp/svratas_suur.jpg
Sellel narva fotograafi A. Eljase tehtud pildil pole jalgrattakiivri kandmine veel kohustuslik, küll aga on jalgrattad komplekteeritud triibuliste tekkidega ja kraemärkideks olevad nr 1-d ilusasti näha, Mis ajal pilt tehtud, ei tea, aga vormi järgi mitte hiljem kui 1936.
Viimasel pildil meestel vist prantsuse potid peas, paljudel akselbandid, kraemärke silm ei seleta olevat.
Paistab, et Narva kandis militaarjalgrattureid ikka oli, vähemalt Eljas oli usin pildistaja, tõenäoliselt ikagi üks rühmasuurune allüksus 1. Jalaväerügemendi koosseisus, vb ka rohkem.
Oleks huvitav lugeda minu poolt eelnevalt mainitud KV Peastaabi VI osakonna poolt väljalastud raamatut, sealt peaks infot tulema 30-ndate alguse kohta juurde.