10-11-2012, 23:53 PM
(10-11-2012, 18:46 PM)Tegelane5 Kirjutas: Tabletiga laadimised töötavadki sõidukatel nii et läbi pirni antakse + tabletile peale. Niikaua kui gene veel ei lae, võtab tablett voolu läbi pirni, kui genekas hakkab laadima saab tablett pinget juba oma pisikestest dioodidest ja tuli kustub ära.Tõde, kuid mittetäistõde. Tableti olemasolu ei tähenda seda, et algergutus vool läheks läbi pirni. Võib olla nii, et on küll tablett, kuid algergutusvoolu pole üldse vaja, vaid tarvis on korralikku akuvoolu mis on süüteta olekus katkestatud. Ja on võimalik, et vajatakse algergutust, kuid tabletti ei ole, vaid on väline karp- regulaator. Seda viimast varianti olen küll ainult paaril korral näinud. Esimest on küll ja küll nähtud.
Tsitaadis kirjeldatud olukord tähendab seda, et generaator on üheksadioodine (ärge hakake norima, et võib olla ka rohkem, kui kolmefaasilisi generaatoreid ja siis on ka dioode rohkem. Neid aparaate on vähe. Väga vähe. Mina olen jällegi ainult ühte näinud), kus ergutusvool toodetakse generaatori siseselt läbi eraldi dioodide. See "vanakooli" generaator, millel on ainult kaks otsa: ergutus ja "+", on kuue dioodiga ja vajab ergutuseks korralikku akupinget. Taolistel generaatoritel on laadimise kontroll-lambi tarvis tavaliselt välja toodud veel üks klemm - mähiste nullpunkt. Selles punktis tekib pool generaatori pingest, mis saadetakse tuld lülivasse releesse. Järsku see peenike juhe ongi selleks? Pole aimugi ja kirjelduste järgi aru ka ei saa.
Tarkus ei tule alati aastatega, mõnikord tulevad aastad üksi ka.