04-06-2013, 09:00 AM
(29-05-2013, 17:07 PM)cameeleon Kirjutas: Tere!
Sooviks lugupeetud foorumikasutajate arvamust järgmisel teemal. Nimelt milline on hea garaažiuks? Kindlasti on see ka paljuski maitseasi, aga siiski. Endal on see teema päevakorda kerkinud seoses ühe nõukogudeaegse garaaži esiotsa (loe: uste) uuenduskuuriga seoses. Praegu on ees keskelt väljapoole avanevad hingedel "originaaluksed". Selliste uste tootjaid ei ole netiavarustes sobrades just lihtne leida, kuigi mina eelistaksin just neid. Sestap tahaksingi teada, kas tänapäevased kerged alumiiniumuksed pakuvad eeskätt turvalisuse ja soojapidavuse pealt vanadele headele puidust soojustatud ustele alternatiivi? Kui jah, siis millised neist modernsetest ülesavanevatest on teie arvates hinna ja kvaliteedi suhtelt kõige mõistlikumad?
Parimat,
Sten
Endal on kaks boksi, millel on veel ees 80-ndatel tehtud puituksed. On ehitamisel täpselt paika pandud ja ka konstrueeritud korralikult (eespoolgi mainitud nurgad/tugevdused jne). Uste sihtotstarbelisel kasutamisel pole probleemi. Väliseks pinnakatteks on kasutusel vanaõli, millega 3-4 aastat tagant uksed üle käin (kuivab kaua, kuid lahendus töötab).
Kui peaksin praegu endal hakkama neid vahetama, siis teeksin uksed metallist, sest on võimalus panna need ette turvaliselt (hingede eemaldamisel jääks uks ilma luku avamiseta ette). Kui vaja saab ju massiga ühte sulamiseks kasutada puitvooderdust (mis kindlasti näeb viisakam välja).
Mis puudutab ülestõstetavaid uksi, siis alumiiniumuste turvalisus (tehakse ju ka korralike "pakse" metalluksi ja ruumivajadus laes on juba mainitud teema, kuid asi, mis minu arvates leiab eraldi äramärkimist on kasutusmugavus. Ainult siis on tõstetaval uksel mõtet, kui ruumi reaalne kasutus on minimaalne - hommikul sõidad auto välja ja õhtul sisse. Niipea, kui tuleb hakata ust pidevalt liigutama ja päeva jooksul on tarvis kümneid kordi garaaži vahel liikuda on see uks tõeline takistus. Kuigi on võimalik osta ka selline uks, millel on keskel väike uks, siis selle uksepakk on tõsine takistus millegi sissetarimisel. Kui väikest ust pole, siis tuleb pidevalt kas pugeda või tõsta ust (meil ei ole alati ilusad suveilmad). Kokkuvõtvalt on klassikalised uksed, mis avanevad kahele poole (ükskõik kas puust või metallist) tavakasutajale minu arvates igatepidi mugavam variant.