06-06-2014, 15:26 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 06-06-2014, 15:43 PM ja muutjaks oli PlyVal64.)
(06-06-2014, 13:09 PM)v6sa Kirjutas: Teemaga haakub küsimus ja Priidu emotsionaalne sõnavõtt vast sedapalju, et praegu turul põksinäksi eest küsitav hind käib viidatud perele ilmselgelt üle jõu.
Just, sest nende eest küsitakse täiesti arutut hinda! Siin kusagil pakutud "tonn pihku ja viin minema" on täiesti õige hind. See ongi Eesti häda, et iga saast maksab Euroopa hinna ja rohkemgi aga SISSETULEKUD on kui mitu korda pisemad??? Bääl-blää, Saksamaal maksab selline näed ka 1000 eurot ja Rootsis 10 000 SEK aga tegelikult on seal sedasorti TÖÖ TEGEMISEKS kõlbmatu vanatehnika kolm-neli korda ODAVAMAD sissetulekutega võrreldes.
Eesti oludes on a'la 3-4 tuhat eurot maksev mistahes asi sama, mis Saksamaal 12-15 tuhat maksev!!! Aga nemad seal on oma efektiivsuse (loe: kogu aeg UUED KAASAEGSED SEADMET TOOTMISES) ja toote marginaali kasvuga jõudnud selliste palkadeni.
Ma just kirjutasin ülbelt SUURELT JA PUNASELT ühele töölepingu"projektile" peale MÕNITATE VÕI???, kus oli brutotasu 525 eurot, sisaldab öösel töötamist ja summeeritud tööaega... aga vaja on erioskuseid ja suisa erilisi pabereid, msi mul on veel paar kraadi kangemad. Võite ise arvata, mis teema poole asi kisub.
Ma ei hakka detaile kirjeldama aga tegu riigieelarvelise asutusega ja nii töökeskkond, töövahendid, olmetingimused on samahea kui null. Ehk sama, kui keegi pakuks sellise palgaga praegu põkanaatoriga traktoristi kohta ja haritav maa oleks 1000 hektarit.
Need ajad on OTSAS, jäädavalt ja igaveseks, kus keegi saab omale tööle erialaselt tugeva töötaja isegi suremiseks mittepiisava töötasuga.
edit: PS: ma küll ei mõista, kuida son rendimasinad näiteks ehituses absoluutselt elementaarne ja suisa obligatoorne aga põllumajanduse smitte? Jah, OMA ülikallist masinaparki saava domale lubada VAID kõige suuremaks kasvanud ettevõttes, seda nii ehituses kui põllumajanduses aga enne seda tuleb kasvada. Ja ka siis renditakse tihtipeale väga spetsiifiliseks tööks mõeldud seadmeid eraldi. Muuseas, kunagised MTJ'id olid just selleks mõeldud ja ülejäänud maailm arened täpselt sama kaudu. Lihtsalt NLiit oli "eriline", tegi kolhoosid7sovhoosid, varustas need üli"odavalt" igaühe oma tehnikaga ja nii on jäänudki meile mulje, et nii peabki olema. Ehituses oli täpselt sama. Aga välismaiste suurfirmade Eestiss etulekuga muutus kibekiiresti selline suhtumine ehituses, koos ehitusfirmadega tulid ka rendiettevõtted. Põllutehnika rendi kohta ei tea kaasa rääkida, midagi nagu oleks aga kas seda on piisavalt?
Täna ei mõtle keegi, et ostaks omale (loomulikult vana, ohtliku, aeglase, õlist leemendava) korvtõstuki või lööks poolmädadest prussidest ehitustellingud kokku jne. Minnakse rendifirmasse, võetakse kvaliteetne ja seega efektiivne ning tööd kiirendav lahendus ja kogu ooper. KULUTATAKSE, et teenida. Lisaks on enamus iniemsi, kes miskipärast tundub, et elavad rohkem linnastunud asulates, õppinud OMA AEGA väärtustama.Kogu põkanaatori ja ka muu vene vana saasttehnika teemad saab kokku võtta neile kohases keeles klassikalise ütlusega: Ahh, kak mõ trudiilis! Aga tolku oli sellest suhteliselt olematult...