25-06-2014, 11:19 AM
(20-06-2014, 19:51 PM)meli666 Kirjutas:(20-06-2014, 08:19 AM)Basilio Kirjutas: Peenemad ja sirgemad pakud kavatsen niikuinii kirvega pooleks lüüa. Need mis paari-kolme laksuga pooleks ei lähe, lähevad kuhja masinat ootama.
Vaat siit tekstist tulebki välja ainult kiiluga pooleks hüdrolõhkuja mõtetus.
Kui aga panna 6-ks või 8-ks tera, siis ei tee see "tavasilinder" jällegi midagi. Olgu või 250 Bar see pumbarõhk.
On endalgi nähtud ja kogetud neid igasugu samsdelano tavalõhkuijaid.
Seepärast ongi ambitsioon natuke võimsam masin ehitada.
Ideaalis võiks olla nagu friikartulilõikur:
http://www.youtube.com/watch?v=QII-hubgffI
See masin arendab ka 35T surumisjõudu. Kindlasti tuleb ka minu masinale taoline pakutõstja. Kes siin eespool pakkude punnimisest rääkis, võtku ka sellest snitti.
Arusaadav, et sellise resti puhul 40+ keerdu kasvanud oksliku paku puhul jääb ilmselgelt jõudu väheks ilmselt.
Kuna mul ka suurest jaost soomets, siis ongi enamus pakke keerdus ja väga vintsked lõhki minema. Eks see rohkem nüüd proovimise teema ole. Ilmselt siiski üle 6-ks tera välja ei mängi.
Jagajaks olen plaaninud selle osta: http://www.pmkaubamaja.ee/index.php?page...20&lang=et
Kolm sektsiooni siis sellepärast: lõhkuja silinder, pakutõstja silinder ja lõhkuja tera üles alla silinder.
Pumpa vist sajast ei panegi. Piisab ilmselt viiekümnesestki. Sest kui pakku lõhki surub, siis samal ajal paras uus pakk otsida.
Aga masin tuleb ikka ainult koduseks tarbeks. Aga ajavõitu peaks omajagu tulema, kas pakk ühe töökäiguga valmis või siis sipsib silindriga edasi tagasi mitmeid kordi.
Eks näis. Kui asi valmis, kajastan ka siin teemas tulemusi kindlasti.
Jõudu ehitama aga juhiks mõnele asjaolule kavandamise käigus tähelepanu:
Pakkude punnimisest: pealetõstja on hea aga kuidas saab pakk pealetõstja "haardeulatusse"? 60+ tüve tükeldad koha peal ära ja edasi? Hea kui kuidagimoodi veeretada jaksab.
Lahendus? Kui on metsatõstuk, millega pakke raamile tõsta aga siis pole ka tõsteraami vaja (mina teen nii). Kui ei ole, siis peab lõhkuja olema suht lihtsalt liigutatav või suisa iseliikuv oma käiguga (minu teine, "normaalmõõdus" puude lõhkuja on iseliikuv)
60+ pakk ühe töökäiguga 6 ja 10 kw ? Kindlasti mitte.
Mis saab siis kui masinal jõud otsas ja paku tükid restis kinni?
Siit tuleb kiiluga pooleks "mõttekus" :-)
3 sektsiooniga 120 liitrine jagaja?
Lõhkuva silindri suure hüdrosüsteemiga juhtida väikest "resti" liigutavat silindrit? Ehk on mõistlik kaks eraldi hüdrosüsteemi ?
Kui "pumpa sajast ei pane" ei ole ka 120 l jagajal mõtet.
60+ pakkudel rõhku sõnale "ajavõit" ma ei paneks, pigem stiilis "saaks need raiped kuidagimoodi jalust ära" sest veelkord: selline oversize splitter on hea kollektsioonis 3 masinaks, millega "tavapuid" ei lõhuta. Seega tuled ja viled, ehk mitmeks korraga lõhkumine, pealetõstjad ja mahaveeretajad oleks liigne luksus.
Aga ehitamise rõõmu ma tean, vahest tuleb pähe mõte ehitada ka mõni eriti imelik aparaat.