25-06-2014, 13:56 PM
(25-06-2014, 13:37 PM)Basilio Kirjutas:(25-06-2014, 11:19 AM)pkmp Kirjutas: Pakkude punnimisest: pealetõstja on hea aga kuidas saab pakk pealetõstja "haardeulatusse"? 60+ tüve tükeldad koha peal ära ja edasi? Hea kui kuidagimoodi veeretada jaksab.Küsimus on vist rohkem herr uurmaakrile, aga piuksatan ise ka oma mõttepoja siia vahele. Sain enda massinavärgi juba niikaugele, et lõhkus mõned pakud. Selgus aga, et puuduva birkaga Brežnevi aegsel mootoril tundub pöördeid liiga palju olevat. Puusalt kõmmutaks et 2800 või 3000. Mediteerin praegu vahevõlli ja 1:2 ülekandega rihmarataste üle. Mootorike pealekauba nõrgavõitu, korralik jalakapakk tõmbas hinge kinni. Aeglustava ülekandega saab ehk mõlemad kärbsed ühe hoobiga ära lüüa.
Lahendus? Kui on metsatõstuk, millega pakke raamile tõsta aga siis pole ka tõsteraami vaja (mina teen nii). Kui ei ole, siis peab lõhkuja olema suht lihtsalt liigutatav või suisa iseliikuv oma käiguga (minu teine, "normaalmõõdus" puude lõhkuja on iseliikuv)
Mõte liigub seda rada pidi, et rihmaseibi olemasolul saaks välitingimustes kasutada jõuallikana ka motoblokki. Sellel ju üks rihmaseib vaba. Niikuinii tuleb motoblokk koos käruga varsti maale kaasa võtta, et kohapeal riita laotud pakud tee äärde vedada. Igasugune väljaveotehnika nimelt puudub... Lõhkujale pakkus sõber veeretamiseks esiveolise auto tagasilda. See lõhkuja-raip on vidinate külgepookimise järel nii raskeks juba muutunud, et tõstsin jaanilaupäeval sellega oma selja ära. Siiamaani liigun ringi nagu sõjainvaliid. Rattad on lõhkujale juba hädavajalikud.
Kogu minu segase jutu mõte oleks siis, et lõhkuja võiks olla mingi iseliikuva jõuvankri järel veetav ja vajadusel lisaks elektrimootorile ka sisepõleka pealt käitatav. Saaks metsas need selgarebestavad pakud ntx neljaks teha. Kodus võib juba elektri väega kasvõi hambaorkideks ajada.
Kes need siin kõik kaebasid, et muruka mootor üle ja panna pole kuhugi? Pisema lõhkuja jaoks peaks nelja-hepasest mootorist jätkuma. Kui mitte muidu, siis piisava ülekande korral ikka.
Nonäed, omal jõul liikumise vajadus on korralikul puulõhkujal igati vajalik omadus. Seega, mida asjalikum lõhkuja seda kiiremini eemaldub toorikute virn ja peagi saabub tantsu aeg: kaks sammu sinnapoole kaks sammu tagasi.
Ja kui kalduda portatiivse metsaveotehnika teemasse, siis heameel on esitleda minu kahepealise lohe (kaks mootorit) tagumist otsa: veotrummel mahutab 100 meetrit 8 mm trossi, trummel on vabastatav. 6,5 hp Honda, ca 1,5 tonni tõmmet. Töötab ka seal, kuhu mingi muu tehnikaga juurde ei pääse.