08-07-2018, 21:37 PM
(08-07-2018, 21:04 PM)oltsberg Kirjutas: ...Täna juhtusin taaskord kuulma väidet, et restkoldega ahjus ei saavat (erinevalt umbkoldest) küpsetada. Milline oleks väite füüsikaline/loogiline põhjendus?
Eks väitlejaid on igasuguseid. Osadel pole ahjugi ja ikkagi on neil raudkindlad väited olemas. Näiteks meie foorumiski teavad väga paljud, kui fekaal on rollerauto või elektriauto, aga ise pole neid kordagi puutunudki...
Umbkoldega ahju kolle on niipalju jahedam, et ei aja toitu kõrbema. Kui restkoldega ahjus tahad leiba küpsetada, siis tuleb peale tule lõppemist veel pool tundi oodata. Loomulikult lahtise siibriga. Siis võib leiva ahju pista, aga siibrit ei tohi veel sulgeda. Jutt käib igapäevaselt (talvel) köetud ahjust. Kui suvel ekstra leivateoks ahju kütta, siis võib leiva juba õrnade sütega ahju pista.
Kui teha pannileiba, siis jääb leiva põhi pisut heledamaks (ei lähe krõbedaks) selle koha pealt, kus on rest. Kui kivi pista ahju tukkide vahele ja siis hiljem pannileib sinna kivi peale, pole probleemi mingisugust.