24-05-2023, 08:54 AM
Täitsa teine teema küll, aga ikkagi ... taastan ühte Deutz mootorit, viisin magneeto remonti. Remondimees suurte kogemustega, usaldan teda. Töö hinnaks ütles 50€, aga ... magnetid vaja uuesti magneetida ja üks imelikust plastmassi-moodi materjalist jublakas tuleb uus leida. Magnetid tehti Poolas korda, seal tuli käia kaks korda, sest esimesel korral ei olnud meistril sobivat kinnitusdetaili kaasas, spetsiifiline magnet on. Plastikust junniga oli suurem jama. Ostsin e-bayst samasuguse magneeto korpuse, kus see junn küljes ja terve, aga millimeeter väiksem ja ei sobi, koos transpordi ja tolliga 100USD-d vastu taevast, saksast sain teise sarnase junni, sellel nurk vale, ei mahu korpusesse. Kahju 50€. Lasksin Rootsis teha 3D printeriga, ilus asi ja sobib ilusasti, kuid kahjuks juhib voolu, mida ta ei tohiks teha. See tehti mulle kingituseks, maksma ei pidanud, kuid kasu ikkagi ei ole. Viimases hädas valasin ise EPO liimist, viilisin ja puurisin, puurimisega läks kaks eksemplari katki, kolmas jäi pidama. Aega läks selle jama peale kaks aastat, rahast parem ei räägigi. Tegelikult mõttetu junn ja kogu seda mootorit ei ole mul ju üldse vaja, ega keegi ei sunni mind selle peale raha ja aega raiskama. Kui ma selle magneeto remondi oleks täies ulatuses selle hea meistri teha jätnud, siis oleks kas variant a: magneeto ikka veel remondis või variant b: kulunud rahasumma oleks vaja korrutada vähemalt kahekohalise numbriga ja meister ei oleks tõenäoliselt ka siis asja korda saanud. Meistrile ei ole mul mitte ühtegi pretensiooni, tema taha asi ei jäänud, vajalike detailide hankimine oli väga keeruline ja lõpuks ise-tehtud lahendus mulle ikkagi ei meeldi. Ehk tuleb kunagi aeg, kui leian õige ja originaalse jupi sinna. Nende vanade asjade taastamine ei ole lihtne, ei ole võimalik eelarvet poole tunniga kokku panna, ootamatusi tuleb uksest ja aknast. Kui meistrit ei usalda ja raha ei taha maksta , siis tee ise. Uue meistri otsimisest võib küll mõnikord kasu olla, aga aastapärast võib juhtuda, et muutunud ei ole mitte midagi.