18-09-2023, 10:15 AM
(18-09-2023, 09:33 AM)honkomees Kirjutas:Ma kohe tahaks küsida mismoodi härra seda majandust elavdab?(18-09-2023, 09:23 AM)jaan mmc Kirjutas: Jätkuvalt on vastuseta maksutõusude peamine küsimus, ehk kuhu kadus Eesti riigi raha ? Ojapetsi sketsi laadne jutt: kulub igale poole, ei ole adekvaatne, ammugi läbipaistev.Ei ole ta kuhugi kadunud, lihtsalt vajadused on suuremad kui sissetulekud.
Sissetulekuid ei saa tõsta lihtsalt maksumäärasid tõstes või uusi makse välja mõeldes, pole neid makse millestki maksta.
Tuleb arendada majandust, st võtta laenu ja paisata raha majandusse, nt infra arendamisse (teedeehitus jms) ning siis tulevad ka palkadelt jm maksulaekumised.
Kokkuhoiuga riiklike programmide osas maksulaekumised vaid vähenevad.
Teatavasti käib kahe riigi vahel sõda.
Me oleme valinud poole ja sellest tulenevalt on sanktsioonid ja see aeg on läbi kui sai arengumaalt trükitud raha eest tooraineid millest tehti mingi asi ja müüdi edasi.
Piltlikult siis, et mul on kotitäis kartulit ja sinul kotitäis porgandit ning saaki enne järgmist aastat ei saa.
Mina võtan laenu ja ostan ära sinu koti kartulit ning sina võtad laenu ja ostad ära minu koti porgandit.
Me elame üksteisest kaugel ja et me saaks porgandeid kartuli vastu vahetada võtame laenu ja ehitame tee meie vahele.
Majandus on justkui elavnenud, kapitali on sisse pandud aga tulemuseks on...suurem laenukoormus.
Mina jään seisukohale, et kuni ei lahene tooraine ja tarbijate küsimus ei saa majandus kasvada ja mingil juhul ei tohiks kapitali panna kinni asfaldi ja betooni sisse sest see toob kaasa püsikulud sest need asjad vajavad kõik hooldust ja on püsikulu.
Ühesõnaga minu arusaamise kohaselt peaks plaan olema umbes selline, et kuni need probleemid püsivad peatada kõik infrastruktuuri projektid mis pole juba alanud.
Tõmmata kokku kõik mida vähegi saab ja püüda saada võimalikult ökonoomselt esmavajadused kaetud.
Tegelikult selleks puhuks oleks meil pidanud reservid olema kogutud nagu venemaal kes peab sõda kogutud reservide arvelt ja tal tekkisid need sest seal ei pandud seda raha kivisse ja betooni.
Nüüd võite mind venemeelseks ka sõimata aga see ei muuda meie majandusolukorda kuidagi paremaks ja reserve ikkagi ei ole ning langus on käes...