19-09-2023, 11:56 AM
(19-09-2023, 10:26 AM)Walter Kirjutas:Ma ei tea mida eelkirjutaja "elementaarse maksukoormuse" teemal võiks arutleda.(18-09-2023, 21:08 PM)KertP Kirjutas: Okei veidi eelnevalt teemas räägitust.Taaskasutus ja oma jõududega hakkamasaamine on kõik kena ja tore aga veidi tuleks ikka suuremat pilti ka vaadata. Mitte et ma kõva maksude pooldaja oleks aga elementaarne maksukoormus riigile on vajalik et eluks vajalikke teenuseid üleval hoida. Võib ju olla roheline ja elada kuskil mätta all nagu kääbik aga lapsed tahaksid ikka kvaliteetset kooliharidust saada, elementaarne arstiabi ja emo võiks ka olemas olla, samuti päästeteenistus ja politsei kui su urgas põlema läheb või kurikaelad aia taga. Kui selliseid alternatiive kuhjub kokku kümnetes tuhandetes siis lakkab varsti riik olemast kuna sissetulekud kuivavad kokku. Ei suuda me tagada oma elementaarset kaitsevõimet ning kui sa ise ennast ei kaitse, siis ei kaitse sind keegi. Kui me ei suuda toita oma sõdureid tuleb varsti hakata toitma vaenlase omi. Isolatsiooni jäänud riik koos diktaatorliku juhtimisega kuidas lõpetas teame väga hästi lähiajaloost.
Ksf PlyVal64 sõnavõtt alternatiivsetel võimalustel elada säästlikult oli mu jaoks hea lugemine, ning selline mõtteviis on endalegi huvi pakkunud.
Näiteks võtaks kodaniku Võrumaalt kes teenib mediaanpalka ja meil on see 1100 eur.
Kui ta käib tööl 8 tundi päevas siis septembris on töötunde 168 ja tunnis teenib ta umbes 6,5 eur.
Maksukalkulaatori järgi jääb talle kätte sellest 66,5%.
Selle kättejäänud osa pealt maksab eraisik ka käibemaksu mis on varsti 22% ja nii selgub, et üle poole tööajast ta töötab riigile...
On seda palju või vähe?
Minu arvates on paljuvõitu kui alla poole töötundidest jääb omale...
Paljudele võib tulla üllatusena, et tööandjale läheb see töötaja kuus maksma 1472 raha.
Mina arvan küll et millestki tuleks loobuda meie riigis.
Näiteks järjest võtma hakata siis esmalt haridus...
Et põhiharidus ja keskharidus on tasuta on enesestmõistetav aga edasi ma pole väga kindel kas peaks olema.
Minnakse ju reeglina keskharidusest edasi õppima eesmärgiga saada parem töökoht ja see on investeering tulevikku ning paneb mõtlema kas seda teha.
Kultuurist ma pole väga endale selgeks teinud palju maksudest läheb aga ma süvenen teemasse kindlasti kui tekib võimalus.
Niipalju võibolla, et filme ei peaks riik rahastama ja teatrikunsti võiks koomale tõmmata.
Valitsemiskulud töötava inimese kohta on väga huvitav number ja ma ei hakka seda siia panema et kes tunneb huvi uurib ise välja ja siis on see teadmine rohkem väärt.
Teed on meil nagunii isemajandavad ja tegelikult on need tehtud päris heaks et linnade vahel liikumine on mugav ja kui kuhugi külasse lähebki kruusatee ei ole see üldises pildis küsimus.
Teid juurde ehitada nõnda et sellega tekivad suuremad püsikulud nagu niitmine, lumetõrje jne ei tohiks enam.
Kokkuvõtteks on võimalik maksukoormust tõsta ka 80% töötundidest aga kuskilt maalt on see juba orjapidamine ja me ei olegi väga kaugel mõisaaegsest talupoja teonormist mõisale kuid miskipärast vaadatakse sellele tänapäeval kui pärisorjusele...
Julgeks anda soovituse, et kes tahavad väidelda sellistel teemadel uurige ka rahanduslikku seisu ja vaadake ka meie riigist välja ning väidelgem edasi faktipõhiselt.
Selle aasta kohta see võimalik pole eelarve läbipaistmatuse tõttu aga varemate aastate omad on vabalt loetavad ja kasutage neid.