03-11-2023, 15:34 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 03-11-2023, 15:38 PM ja muutjaks oli PlyVal64.)
(03-11-2023, 10:15 AM)Peeter2 Kirjutas:Ära vaidle - ON ka veel vanemaid puumaju! Näiteksd mu Sõprade omand Keskvere mõis, kus ainuüksi "uus" aidahoone ise on aastast 1781(03-11-2023, 00:41 AM)v6sa Kirjutas: Muu hulgas säärane aeglane kuivamine on üks põhjuseid, miks 200-aastased rehielamud on veel püsti, aga vahepealsed kähkupüstitet ahjukuivatatud materjalist maju juba otsast lammutatakse. Tasuta lõunaid ei ole looduses.Kuna vanad talumajad on mulle hingelähedased, siis mulle meeldib nende osas täpne olla. Eestis ei ole püsti ühtki 200-aastast rehielamut!

Päris 200-aastaseid rehielamuid ei pruugi tõesti olla, teiste Heade Tuttavate koduks olev Vardja talu on üks vanemaid.
Mida aga on palju, on 200+ aastat vanu taaskasutatud palke! Ma siin tegin lapselapse jaoks Kopli tänava vanas Balti Raudtee 19.sajandil ehitatud majas vähe remonti ja ülaltusena on seegi ehitatud taaskasutatud materjalidest! Ühe suurema avatuma planeeringu jaoks võtsin meetri püstpalkseina maha ja see kõik oli enne mingi muu hoone olnud! Alles jätsime sellise neljakandilsite aukudega posti mille kunagisest otstarbest pole aimugi. Augud on nii ideaalsed nagu oleks täna CNCga tehtud, põhjad ka täiesti siledad.
Aga tulles tagasi puidu juurde, siis lõikamine ja kuivatamine on vähemtähtis, oluline on puude kasvukiirused! Kestvad on need majad, mis on ehitatud KAUAkasvanud puidust. Viimane on aga seotud kliimaga. Näiteks nii, mõlemad männid minu maalt, ühevanused ja mõlemad murdis Loodus maha. Ühe jää ja teise tuul.
Lihtsalt paarsada aastat tagasi oli "väike jääaeg" ja sellel ajal kasvanud puud oli jämedaks saades väga vanad ja väga tihedad-rasked! Need olid siis 200 aastat tagasi ehitamistel kasutusel puit, selle jääaja aegne. Hollandi kanalite tammepuit Eestis jms. Sestap on siiani kõrges hinnas ju polaaralade puit, soomlaste isekuivanud kelopuu näiteks. Aga ka kõik Kanada ja USA külmade alade ja mägede puit.
Tänased majandusmetsad on kaugelt jääaja järgsed metsad, kasvanud üha soojenenud kliimas ja paljudes riikides ka väetatud metsades, mis õnneks Eestis on keelatud. Puit on hõre ja kerge. Lõikad seda suvel või talvel, kuivatad aeglaselt või IRga, vahet tegelikult ei ole. Hõredaks jääb ta ikka