17-03-2024, 14:54 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 17-03-2024, 18:01 PM ja muutjaks oli suvasass.)
(17-03-2024, 14:16 PM)honkomees Kirjutas:(17-03-2024, 12:30 PM)suvasass Kirjutas: ...oma mätta otsast vaadates tundub mulle, et selle nö vanatehnikaks/uunikumiks oleku määrabki see arengutase, auto saavutas ca 50-60 aastaga piisavalt täiusliku arengutaseme, kust edasi toimub areng teosammul ja ilma põhimõtteliste muudatusteta. Ning enne seda tehtud autod on uunikumid.
...
Ja nii igas valdkonnas ... on mul tajuga vanadest asjadest. Kuna enamik leiutisi jääbki 19. sajandisse, siis tunduvad 20. sajandi II poole asjad mitte-uunikud.
Mulle selline käsitlus täitsa meeldib. Samas võib "piisavalt täiuslik arengutase" tulevikus midagi hoopis muud tähistada, nt mingid energiarelvad, millele polegi vaja enam moona toota, vaid on lihtsalt kuskilt pistikupesast laetavad, või siis 50 aasta pärast hüpoteetiliselt leiutatav ürgajam autodele jne. Ühest küljest on baaspõhimõtted justkui samad nagu varem, aga mõni revolutsiooniline uuendus toob paradigmamuutuse, kuidas seda "elementaarset" tehnoloogilist taset tõlgendatakse. Muidugi kui kitsendustesse lisada vastavalt püssirohi ja sisepõlemismootor, on määratlemine juba lihtsam, aga sel juhul piirame oma mõttekäiku juba mõne konkreetse tehnoloogiaga või keemilise protsessiga.
Teemaväliselt: vanadest tulirelvadest rääkides tuli mulle meelde Mäesalu loeng, kus ta oma püssi näitas: https://et.wikipedia.org/wiki/Otep%C3%A4..._p%C3%BCss