17-03-2024, 22:10 PM
(17-03-2024, 19:20 PM)aavu Kirjutas: ... On asju mida oleme lapsepõlves kohanud ja mille otstarvet nende kohtamisel muuseumis või kodulaka peal, püüame seletada nende toimimist järeltulevatele põlvedele (käsivikat, hakklihamasin, 8mm kinokaamera ja võimasin näiteks). ...no aavu, neid asju oleme ju kasutanud hiljaaegu ja osasid siiani kasutan.
Aga mul tekkis veel üks aja tajumisega seotud teema.
Olen jõudnud ikka kus enam eriti eluisu ei ole. Samas tänased teooriad väidavad, et olen veel keskeas (45-65).
Mina tajun teisiti, jättes lasteea etapid vahele siis
nooruk 16-21, võiks olla ilma valimisõiguseta, juhilubadeta jne, jääks paljud lollused ära
noor täiskasvanu 22-35(40)
keskealine 35-45(50)
elatanu 45-55 (60)
vanur 55-65 (70)
rauk 65-80
no ja üle selle on "üle mõistuse vana"!
Miks ma arvan-tajun, et üle 45 on elatanu - teadus väidab, et sellest east algavad organismis suured füsioloogilised muutused ja ise olin 45-ni igati kraps, sain 40-selt teise kõrghariduse ning nägin east noorem välja aga siis algas allakäik ja umbes 55 eluaastast alates on elu üks pidev piin, alalised valud, kõik peretuttavad on lahkunud teispoolsusesse ja sõpru pole, jõud kaob ja tööviljakus muudkui langeb ning tööisu kaob (no mida sa jõuad ära teha kui tunni töö järel 2 puhkad).
Paari omavanuse töökaaslasega oleme samas seisus aga pensioniiga liigutatakse kaugemale ja tuleb kuidagi edasi tööd rügada. Heal juhul vead pensionini välja ja siis paar aastat ning kõik, Peetruse värava juurde.
No igatahes üle 50 mees/naine juba näeb välja hoopis teistmoodi kui kuni 40, olen just vaadanud endisi Maanteeameti juhtivtöötajaid, see mida ma mäletan 25 aasta tagant ja täna - masendav pilt, ennast kõrvalt ei näe aga arvata on, et sama vilets. Kunagisi keni daame on eriti kurb vaadata ... Ja seda loetakse siis kõike keskea hulka kuuluvaks.