13-04-2024, 19:41 PM
Haabadel on palju hädasid. Haavataelik paneb tüve seestpoolt mädanema jah, aga enamasti algab kolle kännust kõrgemalt. (Kuigi hilisemas staadiumis võib kahjustus ülevalt poolt juureni jõuda küll.) Pildil näha olev puu on minu hinnangul kahjustatud millegi muu tõttu (näiteks haavaürask). Sellises ulatuses kahjustatud tüvel peaksid taeliku korral viljakehad näha olema.
Siinpool kandis Harjumaal metsast tervet haaba leida on küllaltki haruldane. Paljudel veel väga noortel puudel on haavaüraski tõugud sees, lisaks erinevad mädanikud. Vanematel, nagu öeldud, palju taelikut.
Samas hästi üllatav on haabade hea tervis näiteks muidu ju väga ebasoodsate kasvutingimustega Soomaal - mina pole selliseid elu ja tervise juures haavapõrakaid kuskil mujal näinud!
Siinpool kandis Harjumaal metsast tervet haaba leida on küllaltki haruldane. Paljudel veel väga noortel puudel on haavaüraski tõugud sees, lisaks erinevad mädanikud. Vanematel, nagu öeldud, palju taelikut.
Samas hästi üllatav on haabade hea tervis näiteks muidu ju väga ebasoodsate kasvutingimustega Soomaal - mina pole selliseid elu ja tervise juures haavapõrakaid kuskil mujal näinud!