31-01-2025, 21:42 PM
(25-09-2021, 21:35 PM)kass Kirjutas: .......
NSU 2 - taktilised odavad ja lihtsad elementaarmootoriga Z - mudeliseeria tsiklid said Eestis populaarseks ja nende fotosid on mul õnnestunud koguda üsna mitmeid. Ka on tänasel päeval säilinud suhteliselt palju selle mudeliseeria materjali, ilmselt pääses suur osa neid tsikleid sõjasõidu tegemisest, olid nad ju ca 10 aastat vanad ja need väikesed 2-taktilised sõideti suhteliselt läbi. Aga vb on neid siia sattunud ka peale II MS, igatahes on sakslased väitnud, et neil on Z mudelid üsna haruldased.
Niisiis hakkan (kui viitsin) postitama NSU 175/201/251 mudeliseeria fotosid, esimene on Z175 sümboolse registreerimisnumbriga R-1. Huvitava kokkusattumusena olen just Valgast saanud ühe "vanadeasjadearmastajajamüüja" käest NSU Z tsikli bensiinipaagi.
Tere!
No tegelikult ei viitsigi ... aga pean häbiga tunnistama, et enamus voorumi teemasid ja poste mind üleüldse ei eruta ega huvita ja nõnda ma mõtlesingi, et kuda voorum kassile, nõnda kass voorumile! Ja seoses sellega ma vähemalt hetkel jätkan ikkagi selle ülivajaliku teema edasi arendamisega.
Niisiis jõudsime millalgi NSU Z mudeli fotodeni. Z - see on nsu keeles "zwei", maarahva keeles "kaks", Z mudel oli NSU - l esimene 2 - taktiline mudel, seda "Z" tähistust mudelinimes on kasutanud ka teised saksa tsiklitootjad, näiteks Zündapp, DKW, Ardie ja vb ka mõni veel...
Tegelikult mul neid Z mudeli fotosid niipalju ka just ei ole, on vist 9 tsikli fotod, kui just mõni isend mitmele fotole pole sattunud. Mõned pildid on siit foorumist ka läbi käinud, aga nagu teame, vahet pole, keegi nagu nii ei tea ega mäleta, peale mõne imeliku puudega voorumlase...
Sestap lisan siia ühe Hara kordoni piirivalve vanemallohvitseri fotod NSU Z 175 tsikli seljas. Tegemist on olnud edeva mehega, kes on lasknud teha pildid tsikli mõlemi külje pealt, aga vb on ka need pildid tehtud teadlikult selliselt, et tulevased voorumlased saaksid vaadata korralikke fotosid mitmest küljest ja saaksid võtta eeskuju oma udupiltide demonstreerimise protsessil...
NSU Z 175 oli algselt umbsilindriga ja ilma elekrilise esilaternata ja - signaalita nagu lisatud fotodel ka selgelt on näha. Lisavarustusest on tsiklil spidomeeter koos ajamiga, mida Z mudelitel tehase algvarustuses küljes ei olnud. Numbrimärkide disaini järgi saab paika panna pildistamise piirdaatumid, Z mudel nägi ilmavalgust (läks tootmisse) 1930 - nda aasta viimases kvartalis