08-01-2026, 22:15 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 11-01-2026, 15:46 PM ja muutjaks oli aatom.)
(08-01-2026, 19:55 PM)Roomik Kirjutas: Kas ma olen õigesti aru saanud, et probleem on ainult miinuskraadidega? Kui jah, siis mina üritaks kotermanni leida tema oletatavat kodu kuuma vee või fööniga töödeldes.
Proovisin fööniga pihusteid / torusid / latti, soojendada nii pool tundi, aga tulutult. Pihustid mootori sügavikus ja ei soojene nii.
Tegelt andsid mõtte, filtri ümber kerida soojendustraat ja soojustada ning kütta nii 50 kraadi peale. Filtris olev kogus aetakse küll üsna kärmelt tagasivooluga läbi, aga mootor võiks pikemalt käia küll. Samas kui pihustitest läbi ei käi (ei avane), siis seal endiselt külm kütus (torusid katsudes saab ju aru, kui soe kütus sinna jõuab), siis tolku pole. Veel enam, et aju jaoks on (viivitusega) kütuse temperatuur suurem.
(08-01-2026, 20:43 PM)M.R. Kirjutas: 5L/100 on kuidagi väga öko. Lapse autol on maantee ~6,2, linn ~7,2.Minu auto ka 6 käiku manual ja suisa universaal (raskem). Aga see on väga tuttav teema (külma mootoriga sõit, suurem kulu), peale auto ostu 3+ aastat tagasi septembris jamasin pikalt sama teemaga ning sain korda ja mis tegin:
Ja linnatsükkel on selline poolkõva, ei saa enne sihtkohta jõudmist
töötemperatuurigi korralikult kätte.
1. Väga oluline - veepumba korpuse küljes on väike lisatermostaat, mille kaudu juhitakse läbi õlijahutaja jahutusvesi. See peab töötama korralikult, vaheta kvaliteetse vastu. Muidu käib pidev õli jahutamine ja auto soojaks ei lähe
2. Salongi radika ees (asub põhjaall umbes juhi jalgade juures) on kolme lühikese eelsüüteküünla sarnase vidinaga elektriline soojendi, mida juhitakse 2 + 1 vastavalt generaatori koormusele. Minul oli kolmest 2 läbi. Annab salongi soojenemisele (ka klaasid) soojust juurde. Oma märkmetesse olen pannud: "Beru GN984 sobis täpselt!!!"
3. Väga oluline - Termostaat ise ja pead tegema ühe ratsi, vaata pilti. Nimelt vist auto mootori loojad on tekitanud disainivea. Tükk aega ja mitme erineva termostaadiga jändasin, aga ikka ei läinud auto hästi soojaks (paremini, aga polnud õige). Nimelt termostaadil on kuuliga ava, mis on mõeldud õhutuse tarbeks, et ise õhutuks. Aga sellele lisaks on voolikutega tekitatud lisa möödavool termostaadist, üsna jämeda toruga ja see ei lase õieti termostaadil töötada. Võtsin kummivooliku, mis mahtus selle toru sisse (sinine rõngas), lõikasin miski ca 15mm tüki, kui õieti mäletan ja panin olemasolevasse torusse sisse (sinine rõngas). kui on tihkelt, siis ta ei hakka kuskile liikuma (aasta tagasi piduriprobleemiga jännates vaakumvõimendi vahetamisel kontrollisin), sest ees on 90 kraadi keeramine. Nii tekkis sinna kohta peenem ava (mõõtu küll ei mäleta enam) ja oh üllatust, misiganes ta vee liikumisel muutis, aga enam ei soojenenud niisama radika poole / ettepoole minev toru.