10-07-2026, 10:52 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-07-2026, 11:08 AM ja muutjaks oli Lauri_L.)
(10-07-2026, 09:56 AM)v6sa Kirjutas:(09-07-2026, 14:35 PM)mlsluik Kirjutas: Eest käbist keerates saab ainult mutri kas puruks või lahti, olenevalt suunast...
....
Protesteerin otsutsavalt! Üks JUMZi opereerimiseks tarvilikus konditsioonis inimene (täna ei tohi enam öelda, et meespeab suutma lehtvõtmega ühte elusat mootorit eest käbist pöörata. Mutter oli vist 27?
Kui elusat mootorit dekoga ei suuda, siis käib kogu jumpstükk üle jõu.
Kui keerab võtme katki või rihmaseibi kinnituspoldi (poel seal mingit käivitusvända käbi!), siis on mingid jamad mootoris, mida austet tsiteeritu on oma postitustes kiiduväärselt avanud. Ning mille kõrvaldamine on suurusjärk suurem probleem, kui mootori ringiajamine ja paljudele üle jõu käiv.
Ma tagasihoidlikult kommenteerin teemat, kuhu mul enamasti asja pole. Siiski üks selline loom mul hoovipeal seisab ja on seda teinud eelmisest käivitamisest peale üle kahe aasta. Foto allpool.
Kõigepealt ksf tomm49 - kui on huvi Jumz'i vastu ja seda defekteerima lähed, siis esimese asjana vaata, kas eelmisel omanikul ikka müts või muu selline kate on summuti otsas. Kasvõi pooleks lõigatud õllepurk põhjaga ülespoole. Muidugi eeldusel, et masin seisab välistingimustes. Kui seda mütsi seal pole, siis vast polegi eriti mõtet pingutama hakata. Vesi sajab ikka ülevalt alla...
Natuke parandan akf Võsa postitust. Ilmselt on kiiruga läinud numbrid sassi. Veepumba mutter peaks 27mm võtmele olema, väntvõlli oma on võtmele 36mm. Ma ei tea, kas allpool fotol olevat väntvõlli rihmaseibi mutrit on kohane käbiks nimetada, kuid ise arvan, et tõlgendamise küsimus. Aga kohta, kuhu käivitusabi/vänta panna, mina küll ei leidnud.
Küll aga saan kinnitada, et üle kahe aasta lageda taeva all seisnud ja NB!mütsiga kaetud summutiga olnud Jumz'i keeras 30cm pikkuse võtmega ilma probleemita liikuma. Arvan, et ca 5kg, max.10kg surusin võtmele. Liikumasaamiseks täiendavat jõudu ei rakendanud. Üle ei proovinud keerata, sest asend oli ebamugav ning nõgeseid palju. Ei näe probleemi, miks sellist mootorit ei peaks saama tugevam mees ka otse rihmast pisut edasi-tagasi liigutada. Märgin veel ära, et meite puhul on tegemist veel igati elujõulise ja probleemideta käivituva massinaga. Lihtsalt kasutust pole ja nii ta põõsas seisab ning saab käivitusi iga paari aasta tagant.
Eest käbist keerates mutrit lahti või puruks keerates oled ilmselt eesti rammumees, kes on sattunud korralikult kinniroostetanud mootori otsa.
Loodetavasti oli abiks.

peab suutma lehtvõtmega ühte