26-01-2005, 23:19 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 26-01-2005, 23:20 PM ja muutjaks oli valdo.)
pisijllu Kirjutas:Seal lehel on ühel kandilised, teisel kandilised teistpidi,kolmandal sellised nagu vanal villisel olid,nelijandal aga ümmargune...???
Minu teadmiste kohaselt on kõikide M-400/M-401de suunatuled omalooming. Tehasest ei ole neid autosid nendega välja tulnud. PlyVal64 väidet ei oska ma kahjuks kommenteerida... äkki miski vahelao juurdenikerdis viimastele mudelitele?
Ehk siis:
- esimesed ümmargused suunatuled - 51, Nysa võu ERAZi omad
- tagumised ümmargused punased - vana mudeli 51 omad
- kandilised - Pobi omad
jne...
Üks erand siiski oli - nimelt Soome eksporditud isenditel olid suunanäitajad siiski olemas. Aga need ei olnud traditsiooniliste vilkuvate tulede näol, vaid auto külgedel paiknevate väljakeeratavate hoobade sugused a la Euroopas 1930tel. Need olid monteeritud esiukse ja poritiiva vahele. Espoo automuuseumis on selline 401 olemas. Kahjuks ma ei tea, kas need pandi külge enne Soome eksportimist või Soomes.
Muide - ka Soomes pandi 401dele tollal ise omaloominguna Pobi kandilisi tulesid külge. Põhja-Soomes Uusikaarleppy külamuuseumis (vabaõhumuuseumis) on üks säärane restaureerimata isend väljas.
Vrd - ka GAZ 51 varustati suunatuledega alles 1956. aastal.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18