Teema on suletud

Ikka ja jälle seda automaksu!

(05-12-2024, 22:52 PM)ak75 Kirjutas:  Kas üldse on mõtet taaskord üritada see auto kustutada?
Et ta sõidukite loendist vastu ei vaataks kui maanteeametisse sisse login/maksuhaldurile tööd ei pakuks/riigi statistikat ei moonutaks jne..

Antud isend peaks kirjelduse järgi kindlasti minema automaatkustutamisele kui aeg käes. Kuna 20+ aastat pole ju sellel olnud ei TÜV ega kindlustust.
Aga kas praegu iseteeninduses on see sõiduk nähtaval? Või hoiab see "teadmata kadunud" staatus registrikannet kuidagi elus? Üldiselt tänane register ju enne EL-i aega kasutusest kõrvale jäänud sõidukeid ei näita (tegelikult saadi e-register toimima alles hiljem, äkki 2010, kõik varasemad peaksid kadunud olema kui ei ole käigus olnud ja seoses sellega uude registrisse üle kantud).

(06-12-2024, 01:20 AM)zazik Kirjutas:  
(05-12-2024, 22:52 PM)ak75 Kirjutas:  Kas üldse on mõtet taaskord üritada see auto kustutada?
Et ta sõidukite loendist vastu ei vaataks kui maanteeametisse sisse login/maksuhaldurile tööd ei pakuks/riigi statistikat ei moonutaks jne..

Antud isend peaks kirjelduse järgi kindlasti minema automaatkustutamisele kui aeg käes. Kuna 20+ aastat pole ju sellel olnud ei TÜV ega kindlustust.
Aga kas praegu iseteeninduses on see sõiduk nähtaval? Või hoiab see "teadmata kadunud" staatus registrikannet kuidagi elus? Üldiselt tänane register ju enne EL-i aega kasutusest kõrvale jäänud sõidukeid ei näita (tegelikult saadi e-register toimima alles hiljem, äkki 2010, kõik varasemad peaksid kadunud olema kui ei ole käigus olnud ja seoses sellega uude registrisse üle kantud).
Märge järgnev: "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist ja kindlustuslepingu sõlmimist"
Sõidukiga tehtud toimingud:
01.10.2014 Registrikande peatamine
16.10.2002 Omanikuvahetus
31.07.2001 Registreerimine Eestis
26.06.2001 Registreerimiseelne nõuete kontroll

Ise ostsingi siis ilmselt 16.10.2002 ja sama aastanumbri sees ta minu valdusest ka lahkus.
Kunagi ma olen kusagil selle auto numbrit sisse toksides saanud punase kirje "sõiduki peatamisel võtta ühendust süsteemiga KAIRI edasiste juhiste saamiseks" vms. Paraku ei mäleta enam, millisel saidil, aga kindlasti polnud tegu piiratud juurdepääsuga süsteemiga.

(06-12-2024, 01:31 AM)ak75 Kirjutas:  
(06-12-2024, 01:20 AM)zazik Kirjutas:  

Märge järgnev: "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist ja kindlustuslepingu sõlmimist"
Sõidukiga tehtud toimingud:
01.10.2014 Registrikande peatamine
31.07.2001 Registreerimine Eestis
26.06.2001 Registreerimiseelne nõuete kontroll

Ise ostsingi siis ilmselt 16.10.2002 ja sama aastanumbri sees ta minu valdusest ka lahkus.

Vaatasin paari ärandatud sõidukit. Märge ongi peatatud kandega sõiduk.

Mis juhtub sõidukitega, mille registrikanne on peatatud ning mille puhul ei taotleta nende registrist kustutamist?
01. novembril 2026 kustutatakse registrist automaatselt sõidukid, mille registrikanne on 01. juuli 2026 seisuga olnud peatatud kauem kui seitse aastat.

Tsitaat:Pole ju märget, et ärandatud sõiduk.
Pole jah, kuigi võiks.

(06-12-2024, 02:09 AM)ak75 Kirjutas:  
Tsitaat:Pole ju märget, et ärandatud sõiduk.
Pole jah, kuigi võiks.
Aga mis see muudaks? Saad oma vaevast lahti niivõinaa!

Büroos käies istub seal iga kolmas inimene oma fantoomiprobleemidega ja kõik saavad sama vastuse - pole vaja praegu muretseda ega tõmmelda, järgmine aasta saab igaüks e-mnt-s ise ära kustutada oma fantoomid.

Sõidukite registrist kustutamise leevendused jõustuvad kõigi eelduste kohaselt 1. jaanuarist 2025. Peatatud kandega autodel ei ole automaksu 2025 ja 2026 aastal. Nende kahe aasta jooksul jõuab kõik vajalikud toimingud ära teha nii kadunud kui veel allesolevate sõidukitega. Sel aastal ei saa Transpordiamet juriidiliselt mitte midagi teha, kuigi nad püüavad inimlikult vastu tulla ja arvestavad sellega, et nagunii seadus muutub leebemaks. 

Selle aasta numbri sees on mõistlik ajutiselt registrist kustutada kõik aktiivses registris olevad, kuid mittekasutatavad autod. Ja teha seda maksimaalseks 2 aastaks, kuna varem saab ise nagunii alati ajutise kustutamise lõpetada. Ja tasub ka üle vaadata need ajutiselt kustutatud autod, millel varsti saabub ajutise kustutamise tähtaeg - need tasub ka kõik praegu ära pikendada, et auto unustamise tõttu üllatuslikult registrisse tagasi ei tuleks ja kohe automaksu objektiks ei muutuks. 

Kui Transpordiamet on IT-lahendused valmis saanud, siis on mõistlik hakata peatatud kandega sõidukite osas ka kandeid kustutama. Seda tasub teha ka nende osas, mis peaksid minema automaatsele kustutamisele. Igasugused automaatsed tegevused võivad alt vedada, kuid ise tehtut saab üle kontrollida. Kadunud sõidukite kustutamiseks ei ole 2025. aastal ka riigilõivu, kuid 2026. aastal tuleb juba tasuda 15 eurot juhul, kui lammutustõendit ei ole. 

Lisan ka EVKL juhatuse teate, kus samuti veidi soovitusi. 

.pdf 20241201EVKL teade.pdf Suurus: 142.19 KB  Tõmbamised: 85

Tekkis üks küsimus, vabandan kui see teema on juba olnud jutuks, kuid hetkel ise ei leidnud ja ka MNT ametis ei osatud selget vastust anda. 
Nimelt:
1) Kui A ostis sõiduki isikult B ja vormistati paberil ost-müük, kodanik B tegi selle kohta ka MNT ametisse teavituse sõiduki võõrandamisest kodanik A-le.
A näeb e-teeninduses sõidukit tegemata toimingute nimekirjas ja hetkel ka ajutiselt registrist kustutatuna.

2) Kodanik A müüs sõiduki ost-müük lepinguga edasi kodanik C-le ja kodanik C omakorda kodanik D-le ja võib arvata et ka kodanik D edasi kodanik E-le. jne.

Küsimus aga iseenesest oleks see, kellele selliselt edasimüüdud auto puhul tuleks siis automaksu kohustus? 
Kas sõiduki endisele omanikule, kuigi ta on registrit sõiduki võõrandamisest teavitanud?
Isikule kelle nimele on sõiduki endisel omanikul võõrandamis teavitus registrisse tehtud?
Või hoopis peab maksma kõik maksud lõpuks see, kes seda autot maanteeametis ühel hetkel registreerida soovib?

Aitäh kes kaasa mõelda viitsib.

Ei tea mis ameti või ametniku poole sa pöördusid aga seadust lugedes ei oska ma küll muud välja lugeda kui, et maksu kohustus on registri järgi määratud.

[size=1]2. peatükkMootorsõidukimaksu tasumise kord [/size]
[b]§ 5.  Maksumaksja[/b]
  Mootorsõidukimaksu maksab:
  1) mootorsõiduki omanik või
  2) liiklusseaduse § 2 punkti 93 tähenduses vastutava kasutaja olemasolul vastutav kasutaja, kui sõiduki omanik on liisinguandja, mitteresidendist füüsiline isik või juriidiline isik, kes ei ole Eestis registreeritud.

[b]§ 6.  Maksukohustus[/b]
  (1) Mootorsõidukimaksu kohustus on isikul, kes:
  1) on maksustamisperioodi 1. jaanuari seisuga liiklusregistri andmete kohaselt sõiduki omanik või käesoleva seaduse § 5 punktis 2 nimetatud vastutav kasutaja või
  2) on kantud maksustamisperioodi kestel mootorsõiduki Eesti liiklusregistris esmakordsel registreerimisel mootorsõiduki omanikuks või käesoleva seaduse § 5 punktis 2 nimetatud vastutavaks kasutajaks.

(2) Kui käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud ajal on liiklusregistri andmetel sõidukil käesoleva seaduse § 5 punktis 2 nimetatud vastutav kasutaja, siis on maksukohustus temal.

(07-12-2024, 11:27 AM)MeelisV Kirjutas:  Ei tea mis ameti või ametniku poole sa pöördusid aga seadust lugedes ei oska ma küll muud välja lugeda kui, et maksu kohustus on registri järgi määratud.
....
Ma arvan, et sama eeltoodud küsimus pooleli oleva ostu-müügi tehinguga sõidukite puhul on seotud väidetavalt tuhandete* sõidukitega, mis said automaksu hirmu raames vahendajatele "müüdud" ning on hetkel registris omanikuvahetuse vaakumis. Auto on algse omaniku nimelt justkui registri järgi maha läinud, aga kuna uus omanik pole omanikuvahetuse tasu maksnud, siis pole see auto ka veel seaduslikult tema nimele läinud. Siinkohal tekibki küsimus, et mis variant rakendub reaalses elus. Siinkohal sisuliselt kordan eelneva ksf. aqu77 toodud paber ostu-müügi tehingu punkte:

a) Seni kuni omanikuvahetus on veel pooleli kuulub sõiduk siiski seaduslikult eelmisele omanikule ja tema peab selle eest automaksu maksma hakkama. Olukord, et Transpordiameti e-teeninduses algse omaniku sõidukite nimekirjas sõiduk enam ei kajastu on justkui petlik.
b) Automaksu peaks maksma ikkagi sõiduki uus omanik, kuna ainult temal on võimalik antud sõidukiga midagi edasi teha, nt. registreerida enda nimele, edasi müüa kas siis sõiduki enda v. numbrimärgi pärast, tõenäoliselt ka tulevikus kustutada registrist vms.
c) Vaakumis olev sõiduk kogub oma nimele automaksu ning selle peab tasuma lõpuks see kelle nimele auto lõpus kirjutatakse.

Seaduse järgi kehtib justkui punkt a), aga samas ei ole reaalne panna isik vastutama sõiduki eest, mille ta on juba (heauskselt) edasi müünud ning tegu on uue omaniku tegemata tööga, et autot pole edasi registreeritud. Inimliku loogika järgi peaks kehtima olukord b), aga jällegi omanikuvahetuse tehing on seaduslikult läbi viimata kuni omanikuvahetuse riigilõivu ei ole tasutud.

*Väide põhineb Facebookis olevatel mitmete erinevate inimeste fantoomsõidukite ostukuulutustel, kus väidetakse, et nende (firmade) nimel on juba sadu või tuhandeid fantoomsõidukeid.

Mina sain omalajal sellise vastuse (bold minu poolt rõhutatud).
Mingit õiguslikku vaakumit ma siit välja ei loe.

>>
Sõiduki *** registreerimismärgiga ***** omanikuvahetus on kantud registrisse võõrandamisest teatamisena, sest sõiduki uus omanik kinnitas sõiduki vastuvõtmist, aga ei registreerinud seda enda nimele. Transpordiamet kustutab sõiduki ajutiselt registrist 7 tööpäeva pärast. Ajutiselt registrist kustutatud sõiduk loetakse registreerimata sõidukiks ning sellise sõiduki kasutamine liikluses on keelatud.
Teie poolt on kõik tehtud ning Teie seda sõidukit oma sõidukite nimekirjas enam ei näe.

(07-12-2024, 12:01 PM)Raivo Kirjutas:  Mina sain omalajal sellise vastuse (bold minu poolt rõhutatud).
Mingit õiguslikku vaakumit ma siit välja ei loe.

>>
Sõiduki *** registreerimismärgiga ***** omanikuvahetus on kantud registrisse võõrandamisest teatamisena, sest sõiduki uus omanik kinnitas sõiduki vastuvõtmist, aga ei registreerinud seda enda nimele. Transpordiamet kustutab sõiduki ajutiselt registrist 7 tööpäeva pärast. Ajutiselt registrist kustutatud sõiduk loetakse registreerimata sõidukiks ning sellise sõiduki kasutamine liikluses on keelatud.
Teie poolt on kõik tehtud ning Teie seda sõidukit oma sõidukite nimekirjas enam ei näe.
Selline olukord oleks kuidagi liiga ideaalne, et tõsi olla. Auto pole justkui mitte kui kellegi nimele registreeritud ning automaksu ei saakski seega justkui sellisele autole määrata.

Mul endalgi on mitu (vana)sõidukit 10+ aastat tagasi O-M lepingute virnaga läbi käinud, kus olen üheks lüliks lühemas või pikemas Transpordiametis ametlikult registreerimata vahepealsete autoomanike ahelas. Eeltoodud vastuse järgi siis sellist probleemi tekkida justkui ei saagi, et mõni nendest autodest vastu minu tahtmist lõpuks iseeneslikult koos automaksu kohustusega minu nimele maanduks.

(07-12-2024, 12:14 PM)mossepower Kirjutas:  Selline olukord oleks kuidagi liiga ideaalne, et tõsi olla. Auto pole justkui mitte kui kellegi nimele registreeritud ning automaksu ei saakski seega justkui sellisele autole määrata.

Uus omanik on ju kinnitanud tehingu, see et ta uut passi ei võtnud, ei oma tähtsust.

Võiolla on vahepeal midagi muutunud, kuid mina oma papa auto sain enda nimele samal moel, raha ei maksnud, uut passi ei võtnud.
See ei takistanud mul omakorda seda masinat edasi müüa e-teeninduses.

Probleem võib tekkida sellest, kui tehti müügipaberid ja müüja ei teatanud ARKi, ostja omakorda müüs paberitega edasi jne.

Täna ma pigem loobuks tehingust kui ostja tehingut kohe e-teeninduses ei aksepteeri.

(07-12-2024, 12:45 PM)Raivo Kirjutas:  
(07-12-2024, 12:14 PM)mossepower Kirjutas:  Selline olukord oleks kuidagi liiga ideaalne, et tõsi olla. Auto pole justkui mitte kui kellegi nimele registreeritud ning automaksu ei saakski seega justkui sellisele autole määrata.

Uus omanik on ju kinnitanud tehingu, see et ta uut passi ei võtnud, ei oma tähtsust.

Võiolla on vahepeal midagi muutunud, kuid mina oma papa auto sain enda nimele samal moel, raha ei maksnud, uut passi ei võtnud.

Probleem võib tekkida sellest, kui tehti müügipaberid ja müüja ei teatanud ARKi, ostja omakorda müüs paberitega edasi jne.

Täna ma pigem loobuks tehingust kui ostja tehingut kohe e-teeninduses ei aksepteeri.
Uus omanik võib ju olla tehingu kinnitanud, aga enne riigilõivu tasumist ei saa ta registrijärgseks auto omanikuks, kellele omakorda saaks ka automaksu siis määrata. Või tõesti reaalsuses toimub omaniku muutus registris tegelikult automaatselt võõrandamisest teatamise peale ning omanikuvahetuse riigilõiv ongi vajalik reaalselt ainult uue omaniku nimega passi saamiseks? Viimane olukord tunduks kuidagi väga imelik, et loogilisemalt võiks auto jääda ikka mitte kui kellegi nimele registreeritud sõidukiks või siiski ikkagi algse omaniku nimele registreeritud sõidukiks. Viimane siis juhul kui omanikuta sõidukit ei saa eksisteerida ja kellegi nimel peab see kogu aeg ikkagi olema.

(07-12-2024, 12:45 PM)Raivo Kirjutas:  

Nagu ma olen aru saanud, siis väidetavalt ei pea ost-müük lepinguga müüdud sõiduki uus omanik auto ostmist MNT ametis isegi kinnitama. Piisab kui vana omanik (see kelle nimel oli viimane reg. tunnistus) algatab autoregistris omaniku vahetuse(teatab sõiduki võõrandamisest) ja sellega loetakse tehing toimunuks ja auto läheb ka registrist ajutiselt maha. Uuel omanikul on võimalik e-teeninduses see registreerida nii enda nimele, aga on ka võimalik edasi registreerimine läbi e-teeninduse ärgmisele, aga selle peab kinnitama see uus omanik 5 tööpäeva jooksul ja kui seda ei toimu, siis MNT amet tühistab selle tehingu ja auto ripubki seal nö. hallis alas, justkui pole enam vana omaniku oma ja pole ka kellegi teise oma, sest keegi pole teda enda omaks ametlikult kinnitanud.

https://majandus.postimees.ee/8151596/au...koormisest

Tervitus, kaasfoorumlased!

Uurin-puurin tulevast automaksu ümbritsevat regulatsiooni. Ja mitte ei loe välja, kas on mingi erisus (hinnas), kas sõiduk on juriidilise või füüsilise isiku omanduses?

56 Packard Clipper
66 Ford Mustang HT
76 VAZ 2103

(10-12-2024, 22:22 PM)kristjan_l Kirjutas:  Tervitus, kaasfoorumlased!

Uurin-puurin tulevast automaksu ümbritsevat regulatsiooni. Ja mitte ei loe välja, kas on mingi erisus (hinnas), kas sõiduk on juriidilise või füüsilise isiku omanduses?

See erisus kaotati ära.

(10-12-2024, 17:22 PM)KertP Kirjutas:  https://majandus.postimees.ee/8151596/au...koormisest
See uudis on tervitatav (kollektsiooni ja pensionisamba) vanasõidukite osas, küll aga tekkis mul üks küsimus seoses ühe enda garaažis säilitatava vanaauto senise plaaniga:
1. Auto viimane TÜV lõppes 04.2023
2. Auto sai ajutiselt registrist kustutatud 08.2023 (2 aastane periood kuni 08.2025)
3. See auto pidi minu seniste teadmiste järgi 04.2025 saama staatuse "Registrikande peatamine".
Viimane punkt pidi tagama ka maksimaalse aja automaksust pääsemiseks (kuni 2027).

Nüüd aga lugesin artiklist järgmist lõiku:
"Oluline teada: alates 2025. aastast sõidukite registrikandeid enam automaatselt ei peatata."

Seega ma saan aru, et plaanitud punkt nr. 3 ei realiseerugi nii nagu varasemalt, seega kas oskab keegi öelda, et kas nüüd võiks olla parim idee algse plaani saavutamiseks järgmine:
3. 31.12.2024 auto tuleb korraks arvele tagasi võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada, kuna siis läheb auto arvele tagasi alles  31.12.2026 ning 2026. aasta eest peab automaksu maksma 0 päeva eest (maks hakkas vist jooksma registreerimisele järgenval päeval)?

Selle plaani osas on mul eelkõige küsimus, et kas autot saab niimoodi päeva pealt arvele võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada? Kui ei saa, siis millist plaani peaks siinkohal pidama?

mossepower - lihtne ja loogiline on ju ise TA iseteenindusse sisse logida ja proovida.

(Loomulikult saab)

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Teema on suletud

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 7 külali(st)ne