Teema on suletud

Ikka ja jälle seda automaksu!

(Eile, 10:26 AM)mossepower Kirjutas:  
(10-12-2024, 17:22 PM)KertP Kirjutas:  https://majandus.postimees.ee/8151596/au...koormisest
See uudis on tervitatav (kollektsiooni ja pensionisamba) vanasõidukite osas, küll aga tekkis mul üks küsimus seoses ühe enda garaažis säilitatava vanaauto senise plaaniga:
1. Auto viimane TÜV lõppes 04.2023
2. Auto sai ajutiselt registrist kustutatud 08.2023 (2 aastane periood kuni 08.2025)
3. See auto pidi minu seniste teadmiste järgi 04.2025 saama staatuse "Registrikande peatamine".
Viimane punkt pidi tagama ka maksimaalse aja automaksust pääsemiseks (kuni 2027).

Nüüd aga lugesin artiklist järgmist lõiku:
"Oluline teada: alates 2025. aastast sõidukite registrikandeid enam automaatselt ei peatata."

Seega ma saan aru, et plaanitud punkt nr. 3 ei realiseerugi nii nagu varasemalt, seega kas oskab keegi öelda, et kas nüüd võiks olla parim idee algse plaani saavutamiseks järgmine:
3. 31.12.2024 auto tuleb korraks arvele tagasi võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada, kuna siis läheb auto arvele tagasi alles  31.12.2026 ning 2026. aasta eest peab automaksu maksma 0 päeva eest (maks hakkas vist jooksma registreerimisele järgenval päeval)?

Selle plaani osas on mul eelkõige küsimus, et kas autot saab niimoodi päeva pealt arvele võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada? Kui ei saa, siis millist plaani peaks siinkohal pidama?
Autot ei ole vaja uuesti "arvele" võtta ja ei tohigi. Maksu võetakse ka juhul, kui auto on samal päeval arvele võetud ja maha võetud. Mingit järgmist päeva ei ole. 

Kirjeldatud olukorras tuleb sõiduk uuesti ajutiselt registrist kustutada - seejuures on võimalik ka juba ajutiselt registrist kustutatud sõiduki uuesti ajutiselt kustutada teda vahepeal registrisse tagasi toomata. Seda saab ka ise kohe proovida, kuid lähed e-teenindusse. 

Vastuvõetava seaduse kohaselt saab ajutiselt kustutada ka edaspidi kuni 2 aastaks, kuid olukordades, kus viimase TÜV lõppemisest on möödunud üle kahe aasta, on vajalik sõiduki olemasolu tõendada. Tõendamismenetluse nõue jõustub 01.01.2026 ehk sinnamaani saab igasuguste piiranguteta kustutada registrist kuni 2 aastaks. Alates 01.01.2026 saab ajaloolise väärtusega sõidukeid ehk vanuses 30+ ajutiselt kustutada kuni 5 aastaks. 

Sellised lühikesed arvele võtmised toovad aastatel 2025 ja 2026 kaasa aastamaksu tasumise proportsionaalselt aasta lõpuni jääva ajaga. Aastast 2027 tuleb aga ka vaid ühel päeval registris olnud sõiduki eest maksta terve aasta maks. 

Ärge tooge ise sõidukit tagasi registrisse, kuid jälgige seda, et ajutise kustutamise tähtaeg ise ei lõppeks. Kui see juhtub, siis rakendub kohe aastamaks.

Suur tänu ksf. indreksirk seletuse eest. Ise ei oleks sellise idee peale tulnudki, et ajutiselt kustutatud sõidukit saab soovi korral lihtsalt ilma vahepeal arvele võtmata edasi ajutiselt kustutada Transpordiameti e-teeninduses.

Proovisin konkreetse sõidukiga järgi, tuligi 2 aastat alates tänasest juurde:
Enne muutmist:

Pärast muutmist:

Seega selliste sõidukitega ei olegi mingit automaksu ohtu kui enne ajutise kustutamise lõppu jälle samamoodi ise perioodi pikendada.

Veel üks tsenaarium, mis võiks ka teistele huvi pakkuda.

Sõiduk on peatatud kandega registris. Registrisse kantakse peale tehnoülevaatuse läbimist. 

Hetkel mittekomplektne. Kas piisab korduvülevaatuse saamisest, et kantaks uuesti registrisse?

(11 tundi tagasi)tartz1 Kirjutas:  Veel üks tsenaarium, mis võiks ka teistele huvi pakkuda.

Sõiduk on peatatud kandega registris. Registrisse kantakse peale tehnoülevaatuse läbimist. 

Hetkel mittekomplektne. Kas piisab korduvülevaatuse saamisest, et kantaks uuesti registrisse?

Kogemused Ukrainasse saadetavate autotega näitavad, et EI.
Lisaks ei saa sa korduva saanud autole rahvusvahelist kindlustust.
Täpsustus - kui mu mälu ei peta, siis sel juhul korduvat ei saagi saada ja ei antagi. Kas läbid või ei läbi.

Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.

(11 tundi tagasi)tartz1 Kirjutas:  Veel üks tsenaarium, mis võiks ka teistele huvi pakkuda.

Huvipärast tekib küsimus, et miks on vaja mittekomplektset autot uuesti registrisse saada? Pigem nagu ksf. indreksirk eespool kirjutas, et selliseid "poolikuid projekte" ja "muuseumiautosi" tasub hoida ikka (ajutiselt) arvelt maas. Registrikanne tasub taastada ikka eesmärgiga auto reaalselt kasutusse võtta.

Hetkel ei saa ajutiselt kustutamise toimingut teostada, sest registrikanne on peatatud. 

Järgmisest aastast tehes ülevaatuse peab tasuma ka arvelevõtmise summa (nt 600 EUR)?
Või olen ma valesti aru saanud?

(9 tundi tagasi)mossepower Kirjutas:  Huvipärast tekib küsimus, et miks on vaja mittekomplektset autot uuesti registrisse saada? Pigem nagu ksf. indreksirk eespool kirjutas, et selliseid "poolikuid projekte" ja "muuseumiautosi" tasub hoida ikka (ajutiselt) arvelt maas. Registrikanne tasub taastada ikka eesmärgiga auto reaalselt kasutusse võtta.

Sama küsimuse on esitanud siin ksf indreksirk. Ma pakkusin tookord välja, et inimene tahab hingerahu enne (kümnete) tuhandete eurode restaureerimisele kulutamist. Täieliku kindluse annab uus kehtiv registreerimistunnistus.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.

(9 tundi tagasi)tartz1 Kirjutas:  Hetkel ei saa ajutiselt kustutamise toimingut teostada, sest registrikanne on peatatud. 

Järgmisest aastast tehes ülevaatuse peab tasuma ka arvelevõtmise summa (nt 600 EUR)?
Või olen ma valesti aru saanud?
See arvelevõtmise tasu on esimesel omanikuvahetusel või auto esmasel registreerimisel. Kui auto on Transpordiameti e-teeninduses omaniku sõidukite nimekirjas täiesti olemas kirjega "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist", siis ta on juba tegelikult (uues) registris olemas. Ainult kanne on (ajutiselt) peatatud.

Muidugi ei kehti see vanas registris olevate sõidukite kohta, aga nendel on numbrimärgi sisestamisel järgnev kirje: "Sisestatud andmetega sõidukit registris ei ole!"

Edit: Selliste "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist" sõidukite ajutise kustutamise võimalus peaks tekkima enne 31.12.2026 kuupäeva vastavalt eeltoodud Postimehe artiklile. Seda siis vähemalt sõidukitele, mis on olnud sellises seisus 7+ aastat ja mida ohustab automaatne jäädavalt kustutamine antud kuupäeval.

(9 tundi tagasi)mossepower Kirjutas:  tartz1

Muidugi ei kehti see vanas registris olevate sõidukite kohta, aga nendel on numbrimärgi sisetsamisel järgnev kirje: "Sisestatud andmetega sõidukit registris ei ole!"
Mulle tundub, et see oli Arki omalooming sest keegi ei küsinud minu käest ega andnud ka teada, et minu auto ei lähe uude registrisse. MInu arvates oleks siis igati õiglane kui ARK väljastaks mulle uue tehnilise passi ja teeks seda oma kulude ja kirjadega!
Sai pisut ka selle kohta uuritud aga mingit selgust ei saanud. Aga praegu tundub, et ma nagu peaksin "Tutvust" Arkiga uuendama oma kuludega..... ja kord juba välja antud ja kinni makstud vormistamine ei maksa eesti riigi silmis midagi.

T.

(9 tundi tagasi)Marko Kirjutas:  
(9 tundi tagasi)mossepower Kirjutas:  Huvipärast tekib küsimus, et miks on vaja mittekomplektset autot uuesti registrisse saada? Pigem nagu ksf. indreksirk eespool kirjutas, et selliseid "poolikuid projekte" ja "muuseumiautosi" tasub hoida ikka (ajutiselt) arvelt maas. Registrikanne tasub taastada ikka eesmärgiga auto reaalselt kasutusse võtta.

Sama küsimuse on esitanud siin ksf indreksirk. ma pakkusin tookord välja, et inimene tahab hingerahu enne (kümnete) tuhandete eurode restaureerimisele kulutamist. Täieliku kindluse annab uus kehtiv registreerimistunnistus.
Sõiduki "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist" registreerimistunnistus on täiesti kehtiv ja selle füüsilise kaotamise korral saab e-teeninduses uue värske reg. tunnistuse tellida. Maksta tuleb tavaline uue passi väljastamise tasu nagu ka näiteks siis, kui TÜV lahtrid täis saavad ja on uus pass vaja tellida.

(9 tundi tagasi)mossepower Kirjutas:  
(9 tundi tagasi)Marko Kirjutas:  

Sama küsimuse on esitanud siin ksf indreksirk. ma pakkusin tookord välja, et inimene tahab hingerahu enne (kümnete) tuhandete eurode restaureerimisele kulutamist. Täieliku kindluse annab uus kehtiv registreerimistunnistus.
Sõiduki "Peatatud kandega sõiduk. Sõiduk kantakse registrisse pärast tehnoülevaatuse läbimist" registreerimistunnistus on täiesti kehtiv ja selle füüsilise kaotamise korral saab e-teeninduses uue värske reg. tunnistuse tellida. Maksta tuleb tavaline uue passi väljastamise tasu nagu ka näiteks siis, kui TÜV lahtrid täis saavad ja on uus pass vaja tellida.

Neid rahvakeeli "arvelt maas" leveleid on väga palju, alustades sinu näitest ja lõpetades 10 ostulepingut, 20 parkimistrahvi ja kimbuke kohtutäitureid versiooniga. Üldsõnalistes aruteludes kipub see vahe kaduma paraku.
Kui on enda oma ja ootab aint ülevaatust, siis loomulikult muretu juhtum.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Teema on suletud

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 8 külali(st)ne