Eile, 12:20 PM
(Eile, 10:26 AM)mossepower Kirjutas:Autot ei ole vaja uuesti "arvele" võtta ja ei tohigi. Maksu võetakse ka juhul, kui auto on samal päeval arvele võetud ja maha võetud. Mingit järgmist päeva ei ole.(10-12-2024, 17:22 PM)KertP Kirjutas: https://majandus.postimees.ee/8151596/au...koormisestSee uudis on tervitatav (kollektsiooni ja pensionisamba) vanasõidukite osas, küll aga tekkis mul üks küsimus seoses ühe enda garaažis säilitatava vanaauto senise plaaniga:
1. Auto viimane TÜV lõppes 04.2023
2. Auto sai ajutiselt registrist kustutatud 08.2023 (2 aastane periood kuni 08.2025)
3. See auto pidi minu seniste teadmiste järgi 04.2025 saama staatuse "Registrikande peatamine".
Viimane punkt pidi tagama ka maksimaalse aja automaksust pääsemiseks (kuni 2027).
Nüüd aga lugesin artiklist järgmist lõiku:
"Oluline teada: alates 2025. aastast sõidukite registrikandeid enam automaatselt ei peatata."
Seega ma saan aru, et plaanitud punkt nr. 3 ei realiseerugi nii nagu varasemalt, seega kas oskab keegi öelda, et kas nüüd võiks olla parim idee algse plaani saavutamiseks järgmine:
3. 31.12.2024 auto tuleb korraks arvele tagasi võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada, kuna siis läheb auto arvele tagasi alles 31.12.2026 ning 2026. aasta eest peab automaksu maksma 0 päeva eest (maks hakkas vist jooksma registreerimisele järgenval päeval)?
Selle plaani osas on mul eelkõige küsimus, et kas autot saab niimoodi päeva pealt arvele võtta ja kohe uuesti kaheks aastaks kustutada? Kui ei saa, siis millist plaani peaks siinkohal pidama?
Kirjeldatud olukorras tuleb sõiduk uuesti ajutiselt registrist kustutada - seejuures on võimalik ka juba ajutiselt registrist kustutatud sõiduki uuesti ajutiselt kustutada teda vahepeal registrisse tagasi toomata. Seda saab ka ise kohe proovida, kuid lähed e-teenindusse.
Vastuvõetava seaduse kohaselt saab ajutiselt kustutada ka edaspidi kuni 2 aastaks, kuid olukordades, kus viimase TÜV lõppemisest on möödunud üle kahe aasta, on vajalik sõiduki olemasolu tõendada. Tõendamismenetluse nõue jõustub 01.01.2026 ehk sinnamaani saab igasuguste piiranguteta kustutada registrist kuni 2 aastaks. Alates 01.01.2026 saab ajaloolise väärtusega sõidukeid ehk vanuses 30+ ajutiselt kustutada kuni 5 aastaks.
Sellised lühikesed arvele võtmised toovad aastatel 2025 ja 2026 kaasa aastamaksu tasumise proportsionaalselt aasta lõpuni jääva ajaga. Aastast 2027 tuleb aga ka vaid ühel päeval registris olnud sõiduki eest maksta terve aasta maks.
Ärge tooge ise sõidukit tagasi registrisse, kuid jälgige seda, et ajutise kustutamise tähtaeg ise ei lõppeks. Kui see juhtub, siis rakendub kohe aastamaks.