Tööriistadest

(09-01-2026, 18:11 PM)tõnn Kirjutas:  Oleneb sellest, millisele autole vaja on. Kui tegu korraliku ja kergesti käivituva autoga siis akupank.
Kui vana rögisev russ siis ei ole abi ka kümnest akupangast. Vaja palju ampreid ja jämedaid kaableid.

Nii ja naa. Sõltub akupangast. Algselt kehva (või mõne suremas oleva elemendiga) käivitusabi asemel on head abikaablid selgelt parem valik, kui on voolu allikat sinna otsa panna. Leivapoe "kuueruudused" kaablid normaalne käivitusabi peksab haledalt läbi ja jätab lumme suremaSmile

Mul on kaks käivitusabi.

Vanem on aastaid tagasi Tööriistamarketist ostetud hiinlane. Oli ostmise hetkel samaväärsest NOCOst neli korda odavam.... On märgatav abiline, aga lühikesed juhtmed ja vähe avanevad krokud teevad kasutamise ebamugavaks. Ning mahtu on vähe: üks tõsine diislikäivitus ja elekter otsas. Iga lülitumise järel peab käima lähtestamasSad Aga kuniks särtsu on, siis seda ka antakse. Mis on juhtmeid (ja ennekõike juhtmes olevat ülekoormuskaitset) arvestades ikka müstiliselt hea saavutus. Selle kasutamine näeb kaugelt vaadates välja nii:
https://www.youtube.com/watch?v=KG2XgzVVnbw

Esimene üritus oli akuga nii, nagu see oli kuu aega sügisel seisnud traktori väljalülitatud massiga. Teisel üritusel käivitusabi aitas, aga kinni kiildus avariiseiskamise klapp, millega ma aitasin mootori pöörlema (traktoril oli veel poolsurnud originaalstarter ja eelmise omaniku kehvad akujuhtmed taha akukasti). Kolmas, edukas üritus oli jälle lisavooluga ja ilma kägistamata.

Olles ka NOCO tooteid kasutanud, siis vast kaks korda kehvem. Praeguseks on vist mingi element lahkumas, sest raskema käivituse korral lülitub välja ilma alapingehoiatuse hädakisata.

Aastake tagasi sai võetud Oomipoe soodukaga Lokithor . Sellega olen päris rahul: bensuauto paneb ilma akuta käima, diiselmootoritel võiks mingi aku all olemas olla. Muidu peab nuputrikke tegema ja vool saab kiiresti otsa. Kaablid on jämedamad, krokud piisavalt tummised ja avanevad laialt. Praegu kasutan läbivalt oma harvakäivitatava tehnika käimaaitamiseks, et põhiaku liigselt ei tühjeneks ja seega kiiremini laaduks. Ampermeetriga masinatel on vahe selgelt näha. Lisavoolukarbi laadimine USB kaabliga on olematu vaev akulaadija masinani vedamise kõrvalSmile
Mugav sang kauba peale. Kompressor on mannetu, aga saab väikese lekkega rehvi täis puhutud. Samaväärsest NOCOst on selgelt kehvem käivitaja, aga lisaväärtusedSmile

Päris EKB käivitusabi vääriline ei ole (mul on ka see kast olemas), aga abiks ikka. Kergem ja ole vaja toitekaabliga kabetada.

Oma masinatel olen vahetanud starterite mutrid pikkade mutrite vastu, mõnel on seal veel polt pikenduseks otsas. On suur vahe, kas voolu anda pikkade kaablite otsas olevale akule või otse starteri klemmile.
Vasta

Egas midagi, pean oma sõnadele ketsupit lisama ja ... bon appetit.

Big Grin

Iseõppinud spetsialist - energeetika valdkonnas.
Vasta

Ei tea, kas päris video või Feik.
Auto käivitamine Makita 18v aku abil.

Vasta

(10-01-2026, 12:41 PM)tõnn Kirjutas:  Ei tea, kas päris video või Feik.
Auto käivitamine Makita 18v aku abil.

Saab. Makiakule mõjub halvasti.
Vasta

Kui neid akusid 4 või 8 kokku panna siis ehk saaks võimeka abilise ja akudele ei mõju halvasti?

Vasta

Minu mälu järgi sätiti käivitusabi võimalusega akupankades liitium elemendid kolmekaupa jadasse ehk nominaalpinge tuli 3x3,7v = 11,1V . Selline akupank ei hakka pliiakut laadima vaid rakendub vaid siis, kui starterit keerates ei jaksa pliiaku enam pinget hoida ja see kukub alla eelpooltoodud numbri.
Hea mugav krokusid klemmidele panna, kuna sadu ampreid kohe läbi ei käi.
Siinkohal siis oleks mõistlik mainida, et akupangad on käivitusABIks. Kui sul originaalakul pole enam hiirepeerugi sees või aku on puhta puudu, siis teie akupank tõenäoliselt masinat ei käivita. Halvemal juhul põleb maha ka eriti, kui puudub ülekoormuskaitse.
18v makita akus on elemendid viiekaupa jadas. Nominaalpinge 5x3,7=18,5v. Kui nüüd muud abivahendit tõesti ei ole, siis selline aku panna krokudega sõiduauto akut aitama on ok aga laske 5min laadida ja enne starteri keeramist võtke juhe lahti.

PS. et laadimise ajal mitte akudele haiget teha, võib madalama pinge saavutamiseks kasutada esiti pooltühja makita akut ja/või pikka ja odavat hiina käivitusabi kaablit.
Vasta

Ma jooksin kohe uurima:

Vasta

Nende taskuvoolutopside puhul tekib alati küsimus - kuidas neist kabladest/krokudest see 1000++A voolu läbi mahub? Netist saab asju, millel need numbrid on veelgi optimistlikumad.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Kui kasutada sellist trelli akut ss ei tohiks ju probleeme olla Smile
https://www.facebook.com/reel/1936948023912695
Vasta

(10-01-2026, 15:35 PM)Walter Kirjutas:   kuidas neist kabladest/krokudest see 1000++A voolu läbi mahub?

Ei mahugi. See võib olla teoreetiline lühisvool korda piupau koefitsent, reaalse eluga side puudub. Ühesõnaga, see on vaatamiseks.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(10-01-2026, 14:31 PM)isandpauk Kirjutas:  Minu mälu järgi sätiti käivitusabi võimalusega akupankades liitium elemendid kolmekaupa jadasse ehk nominaalpinge tuli 3x3,7v = 11,1V 
Täpsustan elektroonikuna olemata ühtegi akupanka omanud ja kasutanud, Litium-Ion akude pinge elemendi kohta on vahemikus 3.0V (täitsa tühi) - 4,2V (täis). Mõõtke kasvõi täis 18V Makita aku pinget, saate 20V - 21V. See täitsa tühi pinge võib olenevalt seadmest ja tootjast ka veelgi madalam olla.
Vasta

(10-01-2026, 16:19 PM)aatom Kirjutas:  
(10-01-2026, 14:31 PM)isandpauk Kirjutas:  Minu mälu järgi sätiti käivitusabi võimalusega akupankades liitium elemendid kolmekaupa jadasse ehk nominaalpinge tuli 3x3,7v = 11,1V 
Täpsustan elektroonikuna olemata ühtegi akupanka omanud ja kasutanud, Litium-Ion akude pinge elemendi kohta on vahemikus 3.0V (täitsa tühi) - 4,2V (täis). Mõõtke kasvõi täis 18V Makita aku pinget, saate 20V - 21V. See täitsa tühi pinge võib olenevalt seadmest ja tootjast ka veelgi madalam olla.

Nii see on jah, ma arvestasin seda 3,7V , mis akudele peale on kirjutatud. Ega 12V aku ei ole ka laetult ainult 12V Big Grin
Eks selle laetud kujul kõrgema pinge pärast Makita keris oma järgmise generatsiooni akude sildil pinge juba 40V peale. 
Palju ilusam kui 36V ja kohe konkurentidest parem ka.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(10-01-2026, 15:28 PM)margus61 Kirjutas:  Ma jooksin kohe uurima:

Sul on vedanud. tegemist hea asjaga, kui laeb kah.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

NOCO on oma hinda väärt karp!

(10-01-2026, 15:35 PM)Walter Kirjutas:  Nende taskuvoolutopside puhul tekib alati küsimus - kuidas neist kabladest/krokudest see 1000++A voolu läbi mahub? Netist saab asju, millel need numbrid on veelgi optimistlikumad.

Ei mahugi. Aga pole ka vaja väiketehnika puhul. Tavaline sõiduautodiisel küsib mõnisada A, suuremad nii 500 kanti. Päris tehnika küsib rohkem, aga seal on ka akud suuremad all. Ebaloomulik seegi, kuidas nii peenikestest juhtmetest nii tõhus abi läbi mahub, aga ilmselt on siin märksõnaks juhtme olematu pikkus. Ning kuumenevad need ka kenasti pikema käivituse peale.

Hiinlane viisaka inimesena ikka küsib, palju on vaja A ja siis kirjutab niipalju karbile. Big Grin Palju sealt tegelikult sees on ja välja tulema mahub, pole neil väga kombeks muretseda.

Samuti tuleb meeles pidada, et tegeliku karbist väljaimetava voolutugevuse igal ajahetkel määrab Ohmi seadus pingete vahe alusel, mitte karbile kirjutatud arv. Mida madalamale kukub põhiaku pinge, seda rohkem hakkab karbist A välja voolama. Kuniks kaitse rakendub. Halvimal juhul põleb karp lausleegiga maha koos garaažikooperatiiviga, paremal juhul sulab lahti juhtme ühendus plaadile.

Ilma naljata: liitiumit sisaldavate asjade väärkohtlemise korral on kasulik kogu aeg kuklas hoida mõtet, et see säinas võib leegi üles võtta ja kuhu ma siis selle jahtuma viskan.... Vaata ka ka akudrellid, üksrattad, elektriautod, pealambid...
Vasta

Allolev jutt on mälu järgi kirja pandud, palun kustutada kui on valesti meeles või olen meelde jätnud täieliku kelbase.

AGA

Mu teada see NOCO jms boosterid ei hoia pidevat voolu peal vaid taovad tihedalt lühikesi impulsse nii, et auto ei saa arugi, et vahepeal on tillukesed voolukatkestused.
See võimaldab ka peenikesi juhtmeid.
Sama jutuga komplektis oli ka väide, et väga kaasaegse ja moodsa auto elektroonikat võib boosteriga (mitte tavalise stardiabiga) käivitamine hukata.
Vasta

(Eile, 11:46 AM)Telc Kirjutas:  Allolev jutt on mälu järgi kirja pandud, palun kustutada kui on valesti meeles või olen meelde jätnud täieliku kelbase.

AGA

Mu teada see NOCO jms boosterid ei hoia pidevat voolu peal vaid taovad tihedalt lühikesi impulsse nii, et auto ei saa arugi, et vahepeal on tillukesed voolukatkestused.
Sama jutuga komplektis oli ka väide, et väga kaasaegse ja moodsa auto elektroonikat võib boosteriga (mitte tavalise stardiabiga) käivitamine hukata.

Niimoodi töötab LED pealamp jne lahjemas asendis, siis see virvendamine tekitab efekti nagu LEDi heledus oleks väiksem. Niimoodi saab akut ja ka LEDi säästa. Boosteril on aga voolu välja anda vaja. Mingeid impulsse võib booster välja saata et kontrollida kas aku on üldse küljes ja õiget pidi.

You see, pal, Elvis can´t read a contract.
All he knows is, no Ferrari, no rides with the top down.
Vasta

NOCO booster teeb sõiduautodel ja väikebussidel oma tööd väga hästi kui küsimus on tühjas akus mitte halvasti käivituvas mootoris. Töökojas on selline juba aastaid kasutuses ilma probleemideta.
Vasta

(Eile, 11:46 AM)Telc Kirjutas:  Mu teada see NOCO jms boosterid ei hoia pidevat voolu peal vaid taovad tihedalt lühikesi impulsse nii, et auto ei saa arugi, et vahepeal on tillukesed voolukatkestused.

Kui vähem võimsust (võimsus on ju vooluga võrdeline: P = U x I) "võimaldab" peenemaid juhtmeid, siis tõesti võimaldab. Aga see pole ju ometi eesmärk - akulaadija ja buusteri mõte on siiski anda puuduvale energiale asendust ja mitte piirata energia andmist, kuna paar eurot jäi puudu, et kaabli ristlõige oleks ülejäänud süsteemiga kooskõlas.

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne