Mis on veel elektriga HEA: paned mõõtja vahele ja kilovatid on selged! Arvesti maksab
mittemidagi! Neid võib lausa
stiilipuhtuse pärast igale masinale ette panna
Vaatad, palju puurpink kulutas aastaga...
Mis tekitas tunde, et elekter on kallis - AHNUS börsiga mängides ratsarikkaks saada
Suhteliselt jõuliselt tehti asi selgeks, õnneks! Püsihinnaga tegelastel oli pohh, mina panin majale iluvalgust juurdegi
Miks ma hoian püsihinda - ma saan ETTE planeerida kulusid! Ma TEAN, mis mul üks või teine asi maksma läheb. Veel aasta on see ~22 senti ja mis 2024 novembrist hind saab olema, ma praegu veel ei mõtle. Kuna kulu pole suur, siis mingit hinnavõitu ei tuleks börispaketist, ainult peavalu. Vahe on maksimaalselt suurusjärk üks õlu kõrtus kuus.
Kiire vaade
hetkeolukorrale andis sellise, mis on sarnane mul praegu olevaga, mille sõlmisin just sel hullul ajal: 220 Energia OÜ, Tähtajaline fikseeritud, Tootmisviis tavaline, Lepingu kestus 84 kuud, Päeva hind 12.000 senti/kWh, Öö hind 10.000 senti/kWh, Keskmine ühikuhind
11.00 senti/kWh käibekaga. See teebki arvepõhiseks äramakstavaks lõpuks 22 senti.
Isand Kaasik ka küsis just näoraamatu kaudu sama nõu ja minu arust on selline parim lahendus! Ise ka hetkel ei põe ette vaadates...650-700 €/aasta kogu maja elektrikulu on ok.
Fixad ära SEITSMEKS aastaks elektrihinna, ülekandetasude tõusuga peab aga arvestama, seda ei saa fixata. Nüüd mõtledki, palju oled nõus aastas hobile kulutama ja kui suure osa kulust annad talvisele küttele. Raisad tõstavad muidugi kohe käibekat ka aga nii üldjoontes on suurusjärgud ikka samad ehk mu esimene ümardamine 25 senti äramakstav kW on õige.
Järgmine arvutus on sellesama 7-aastases perioodis kalkulatsioon soojustamise mõtekusest! See pole ka ju tasuta tegevus. 7 aastat on tegelikult päris hea periood mistahes tasuvuste jaoks! Ma ei tea, palju kõnealune garaaž ise elektrit kulutaks, mul kogu maja kuni 300 kuus ehk 10 ööpäevas ehk praegu 65€. Seda siis 3kW boileriga ja kahe külmikuga. See teeb 84 kuu peale kulu 5,5tuhat. Kui ma kulutaks praegu selle raha maja soojustamisele, et kas mu kulu läheks nulli?
Kuskohast tekkis arusaam, et elekter on kallis - arutu laiskus ja MUGAVUS! Kokku teeb see RAISKAMISE ja sealt suured arved sest kõik on elektri peal. Arutu tubade temperatuur sest ega riideid ja sokke ju kanda ei osata, lõputu kuuma veega lödistamine sest eitedel on vastupandamatu vajadus pidevalt märg olla (ja on veel kari sellsieid igas vanuses...), arutult niisama põlevaid tulesid sest tited on ju kätetud jne. Tegelik elu. See kõik langeb töökojas ära! Seal ei tohi olla palav ja tööriided ning tööjalanõud on obligatoorne, seal põlevad tuled asjapärast ja üldse elektrit kulutatakse vaid asjaks, Mehed pesevad harva ja kiiresti
milleks sobib ideaalselt 10-liitrine boilerikene, õllekülmikuks sobib aastas mõnisada vatti kulutav asi etc. Ma ei näe põhjust, miks peaks töökoda arutult elektrit kulutama? Tööriistad ise ka kulutavad omajagu ja keevitada ilma vooluta ju ei saa
Ehk kui palju me siis lisaks oma mõnule ehk soojale ruumile kulutaksime mõistlike kubatuuride juures? 500-ruudust kõrget viilhalli küttes on üks asi, 50-ruudust madalat hobitöökojakest teine. Mul purjetamnisSõber ehitab sellist
400-ruudust aga 8 meetrit kõrget sändvitshalli. HOBIKS et oma 16-meetrist purjekat DIY edasi ehitada
! Seal on tõesti omajagu mõtlemist küttega, tuleb põrandaküte peamiselt oma maalt tuleva puiduga aga kindlasti ka solar-võimekus juurde. Seal köetakse soojaks sajad tonnid betooni.