Võtaks sõna Värska Ikarus(te)st, kuigi ma teemas Ikarus 3 lingitud pilte ei näe
Kas jutt käib sellest, mis siin esimesel pildil natuke paistab?
http://kodu.pri.ee/ta/index.php?cat=24&a...aas&ID=422
Kõigepealt sellest väljas seisvast vrakist. Vist väga ei eksi, kui ütlen, et viimati oli ta käigus aastal 83 või 84. 80ndate alguses olid Värska sovhoosil paralleelselt kasutusel mõlemad bussid. Miks üks seisma jäeti, ei tea. Kereremont oleks ilmselt jõukohane olnud, pigem oli kala tehnikaga. Arusaadav, et suvalisele sovhoosile ei eraldatud Ikaruse juppe sama lõdvalt nagu bussipargile. Igatahes 85 või 86, kui mu eluunistuseks oli bussijuhiks saamine ja Ikaruse rooli keeramine, oli ta seal juba mitu aastat seisnud. Läksin teda mingil laupäevasel päeval imetlema, aga äkki hüppas kuskilt välja üks kuri onu ja käratas, et mis-sa-siin-hulgud-nagunii-tahad-midagi-ära-varastada-näita-mis-sul-taskus-on!!! Oh, seda täiskasvanute rikutud mõttemaailma
Aga mingi aeg käisime sõpradega seal sees kah. Oli juba tollal üsnagi rüüstatud.
Teine buss tollase numbriga 77-70 EAO oli aastast 76. (Täpselt ei mäleta, aga see vrakk oli vist sama aasta masin.) Sellest siis see "kahtlane" ukselink ja armatuur. Mul on sellest armatuurist (ja üldse bussist) ka mõned väga nigelad mustvalged fotod. Kui kunagi mahti, skännin ära, muidu võib juhtuda, et räägime eri asjadest (mina ju neid pilt.ee pilte ei näe).
Muuseas tuleb meelde, et sellel vanal roolil käis keskosa "kopsik" vindiga peale ja mõned bussijuhid hoidsid seal kopikaid. Ja kas ei olnud veel selline kummaline asi, et 4. ja 5. käik olid kõrvuti. Meenub mingi skeem ja ka bussijuhi tegevus viitas sellele.
Värska sovhoosil oli kunagu ka Ikarus 55 (aga vb mitu). Ühe vrakk vedeles kevadel 82 sealsamas töökoja juures. Uks oli kinni, aga meiesugused kutsikad ronisid mootoriruumi kaudu sisse (mootor oli demonteeritud).
Kas kellelgi on tähelepanekuid, kus paiknesid sinised pirkad "Ikarus Made in Hungary" eri aastakäikudel ja mudelitel? Mulle tundub, et linnaliini omadel oli see eriti suvalt. Tavaliselt erinevates kohtades juhikabiini küljes, aga ka esiukse kõrval välisküljel.