I.R. Kirjutas:Mul on olemas korralik Radsonne esilater koos lülitiga (kahjuks natukene poolik) ja töötava dünamoga(testitud).
Sooviks ka teada, mis aastatest pärineb...
Kui voolujooneline (tilgakujuline), siis peale-1935. Kui nn kandiline kopsik, siis enne-1935 või äärmisel juhul 1936.
Kui voolujooneline on alt lähtuva kinnitusega, siis 1935-37 (äärmisel juhul kuni 38). Kui külgedelt lähtuva kinnitusega (a la kaasfoorumlase Martti fotodel), siis 1937-40. Vastasin sellele juba ennist, oma eelmises vastuses.
I.R. Kirjutas:... ja kui rariteet ta on...
1930ndate teise poole masstoodang. Toodeti, liikus ja kasutati lademetes. Eestis tervikuna hinnaguliselt kümme-paarkümmend tuhat sellist lampi/komplekti ikka toona soetati/kasutati. Muidugi... 65-75 aastat on pikk aeg, palju asju jõuab selle ajaga hävida/kaduda/roostetada. Seega kaasajal just iga nurga peal ei vedele, aga lausa pikki aastaid tikutulega pole ka taga vaja otsida. Minu erakogus olevad isendid on mulle kõik ise, pooljuhuslikult muu koli hulgas/vahel kätte tulnud.
I.R. Kirjutas:...ning millistel ratastel teda kasutati (kas tõesti suuremal osal?).
Kellel missugune ratas parajasti oli

Ja rattamarke oli tollal mitmeid tuhandeid erinevaid. Nagu juba ennist mainisin, et tehasevarustuses (ega ka kauplusevarustuses) tollal lampi/dünamot ei olnud, see tuli eraldi muretseda ja peale monrteerida.
Kui püüda hinnata, kui suur osa1930ndate teisel poolel Eestis müüdud jalgrattalampidest oli Radsonne toodang, siis siin jään täpse vastuse võlgu - vastavat statistikat ei ole kindlasti kusagil tehtud ja olemas. Kui aga hinnata, et viimase 24 aasta jooksul (mil olen vanajalgrattakola kogunud ja süsteemselt soetanud) minule kätte sattunud "lambindus" annab enam-vähem objektiivse läbilõike siinmail 1930ndate lõpul liikunud mudelitest, siis võin ülimalt ligikaudselt hinnata, et Radsonne osakaal võis olla umbes 20-25%.
I.R. Kirjutas:Kui aega saan, riputan ka mõned pilid homme õhtuks, kui Teil huvi näha on.
Huvitav oleks vaadata küll.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel