Postitused: 2,321
Teemad: 22
Liitus: Jan 2010
Maine:
27
09-09-2010, 00:33 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 03-07-2011, 18:10 PM ja muutjaks oli
pen.skar.)
Kindlasti olid masinatel kõvemad mehed ja ka iga järgnev traktor oli eelmisest parem. Olen siis teie isast 14 a noorem. Minu austus ja lugupidamine talle. Püüa tema meenutusi ikka üles tähendada ja kui lubatakse- siia üles panna. Pealesõja puugaasil masinad, lokomobiilidega rehepeks(ristiisa Paju Juhan võttis vahest isesõitjale. Mäletan selle kettidega roolivärki). Raudkrihvidega Universaalide kiire kadumine, kui MTZ-2 tuli, järelveetav teraviljakombain, mis käis Dt-54 küljele. Aastaid Õisus liikus kummiratastega väike "sipelgas"-traktor- tõenäoliselt väljamaine jne.
Postitused: 1,167
Teemad: 87
Liitus: Jun 2008
Maine:
12
09-09-2010, 07:52 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 09-09-2010, 19:13 PM ja muutjaks oli
Veteran.)
[quote='pen.skar' pid='253026' dateline='128398161. Aastaid Õisus liikus kummiratastega väike "sipelgas"-traktor- tõenäoliselt väljamaine jne. Mina mäletan lapsena, tema siis juba tõsine mees.
[/quote]
See " sipelgas" oli Allis- Almers(kirjapilt?) ning oma liignime sai peenikese keskosa tõttu. Õisus elas vanahärra, nimi kahjuks ei meenu, kellel oli veel 80-ndail see traktor kodutalus.
Tervitab Veteran.
Postitused: 1,230
Teemad: 80
Liitus: May 2007
Maine:
20
Kas sellest "Sipelgast" kellegil pilte pole?
Postitused: 3,312
Teemad: 44
Liitus: Sep 2009
Maine:
38
kui google pildiotsingusse allis chalmers paned siis saad kuhjaga pilte.
kui aga just konkreetset masinat silmas pidasid, siis palun mu postitus tähelepanuta jätta, sellega aidata ei mõista.
Postitused: 745
Teemad: 44
Liitus: Sep 2003
Maine:
5
vanal ajal käis töötegemine natuke teises mahus ka...
Postitused: 1,230
Teemad: 80
Liitus: May 2007
Maine:
20
Kui tänapäevaseid suurmajandeid (ja olgem ausad - suured POÜ-d on tegelikult otseti kolhoosi laadsed asutused ja mitte suurtalud) mitte arvestada taluna, siis tuleb öelda, et EW ajal talu majandada hobustega (suuruseks kusagil 100 ha ja rohkemgi) ei olnud ka probleem. Tavalise, praeguse talu puhul saab ehk paremini võrrelda aga... Kas töömaht oli tõesti väiksem? Ma pakun, et mitte. Tööd tuli rohkem teha ja seda tehti ka. Igaüks oli oma naha eest otseti väljas ja seda nahka taheti toore hoida. Sooviti ju ka oma lastele midagi jätta. Praeguses palga- ja laenumajanduses aga jääb minu hinnangul midagi sellest hingestatusest puudu. Rääkimata ka füüsilisest tööst - ise ma olen suur füüsilisest tööst lugupidaja - see sõrmede ja ajuga töö tegemine pole ikka see. Austus maa! ja inimeste ees tuleb välja teenida higi, vere ja pisaratega. Kuigi mul puudub täpne ülevaade 1930ndate teise poole eesti majanduselust, kahtlustan ma, et mehed kes enda ostetud traktori tasa teenisid aastaga, pluss said veel niipalju juurde, et järgmine aasta osta ka nt. uus rehepeksumasin - need mehed tegid ikka kõvasti tööd. Võin siinkohal rääkida naaberküla mehest, kes ostis uue traktori (Fordson - mis siis veel) aga kuna tulede jaoks enam raha polnud, ajas traktorit ja vana rehepeksumasinat öösiti, taskulamp hammaste vahel, järgmisesse tallu. Töötas ööd ja päevad. Aasta hiljem oli masinale kulutatud raha tagasi ja ostis uue peksumasina ning tuled. Mehed olid ikkagi samast rauast, mis masinadki. Tänapäeva seda aga otse ülekanda ei saa. Eks paljutki ole muutunud, kuid samasuguse "trikiga" tänasel päeval hakkama ei saaks küll vist keegi kaasaegsetest.
Postitused: 2,321
Teemad: 22
Liitus: Jan 2010
Maine:
27
Vahepalaks. Olid meil Paju talu kaks vanapoissi. Jõukaks said nad I MS ajal leivavilja müügist kulla vastu. Ostsid siis ka Fordson-traktori ja rehepeksugarnituuri. Et kõike vähem kuluks, timmisid pöörded hästi maha "ikka hiljuksi, ikka hiljuksi", ei kuuland teiste hoiatusi. Paari päevaga oli uue traktori mootor õhtal...
Postitused: 619
Teemad: 85
Liitus: Apr 2009
Maine:
6
tere,ilmselt ongi silindritesse vett sattund,ma sain kunagio vene armee lahkudes nende käest mtz-82 mis oli ka 5....a. seisnud oli ka nagu kännu taga ega muud kui bloki kaan maha ja siis petrooli ja puhastust ja sai käima.
Postitused: 4,442
Teemad: 34
Maine:
49
(03-07-2011, 17:15 PM)ToMm Kirjutas: - mootor kinni. Väikse nõksaka tegi aga peale seda nagu posti taga.
Ära sa tõmbama küll hakka. Kui vesi veel sees on, siis miski peab järgi andma, olgu see plokikaane tihend, väntvõll, keps või kolb. Üks neist puruneb kui vesi on silindris ja sa püüad üle survetakti keerata. Muidugi võib asi lihtsalt kinniroostetanud olla.
Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу.
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Postitused: 2,101
Teemad: 91
Maine:
21
Kelellgi siin teemas MTZ-52 vedava esisilla juppe ei ole vedelemas? Eriti huvitaks just parempoolne külgülekanne ja osad jupid ka vasaku poole külgülekandele. Üleliigsest võib märku anda PS või saarrand@gmail.com, ehk saame kaubale!
Aitan seadmete monteerimis ja demonteerimistöödel ning konstruktsioonide ehitamisel
www.ransar.ee
info[ät]ransar.ee
51934170