Mida kõike Eestimaa põldudel näeb...

(31-08-2013, 20:39 PM)deeremees Kirjutas:  Nagu selle teema pealkirigi ütleb Mida kõike Eestimaa põldudel näeb. Niisiis postitan pildid tänasest kartulivõtust. ... Oskab keegi öelda mis aastast selline hobu kartulirootor on. Selle rootorile oli märk kus olid tähed ETK.
16-e taha oleks pannud jäigalt haakesse, sisselülitud asendisse, tõstab tervelt üles ja laseb maha, palju parem kitsastel põllulappidel manööverdada.

Meie külas ainlt hobumasinaga kartulivõtt käibki, niipalju kui neid kartulikasvatajaid veel on, mu ristiisal on hobumasin T-25 taga ja mul hiinaka taga. Ristiisa masina marki ei oska öelda, mul on kasutusel Hofherr. Pilti teha ei saa, kartulivõtt algas augusti algul ja lõppes eelmine nädalavahetus., masin kaugele panipaika teiste asjade taha ära peidetud järgmise sügiseni.

ETK rootor peaks olema ikka 30-ndatest, minu mäletamisi 20-ndatel ETK ei teinud, aga võin eksida. Põllumajandusajalooga tegelemisest on pea 30 aastat möödas.
Vasta

(31-08-2013, 20:45 PM)MAZ Kirjutas:  Kust see kartulirootor on ostetud. Meie pere müüs säärase ja vaata,et täpselt samasuguse maha 1994.a

Kahjuks ei oska öelda. Me laenasime traktori ja rootori naabrilt.Sad Kahjuks jah ei oska vastata kust selle naaber ostis. Muide mul kodus on kahe hobuse rootor, ainult vaja kokku panna.

(31-08-2013, 20:56 PM)honkomees Kirjutas:  
(31-08-2013, 20:39 PM)deeremees Kirjutas:  Nagu selle teema pealkirigi ütleb Mida kõike Eestimaa põldudel näeb. Niisiis postitan pildid tänasest kartulivõtust. ... Oskab keegi öelda mis aastast selline hobu kartulirootor on. Selle rootorile oli märk kus olid tähed ETK.
16-e taha oleks pannud jäigalt haakesse, sisselülitud asendisse, tõstab tervelt üles ja laseb maha, palju parem kitsastel põllulappidel manööverdada.

Meie külas ainlt hobumasinaga kartulivõtt käibki, niipalju kui neid kartulikasvatajaid veel on, mu ristiisal on hobumasin T-25 taga ja mul hiinaka taga. Ristiisa masina marki ei oska öelda, mul on kasutusel Hofherr. Pilti teha ei saa, kartulivõtt algas augusti algul ja lõppes eelmine nädalavahetus., masin kaugele panipaika teiste asjade taha ära peidetud järgmise sügiseni.

ETK rootor peaks olema ikka 30-ndatest, minu mäletamisi 20-ndatel ETK ei teinud, aga võin eksida. Põllumajandusajalooga tegelemisest on pea 30 aastat möödas.
Muide oleks mul video ka rootori töötamisest aga ei oska seda kuidagi siia postidadaSad
Vasta

(31-08-2013, 21:03 PM)deeremees Kirjutas:  Muide oleks mul video ka rootori töötamisest aga ei oska seda kuidagi siia postidadaSad

Pane juutuubi ja sealt kopi pastega link siia.
Vasta

http://www.youtube.com/watch?v=K2DY1mNqmwo
Lubatud video kuidas kartulirootor töötab.
Vasta

Äkki Deeremees viitsib uurida, naabrionult kuidas ta selle rootori omandas!
Mitte,et ma ajaks ammu ära müüdud asja taga,.et endale omastada. Pigem oleks see meeldiv teadmine,et masin on veel heades kätes.

Vasta

(01-09-2013, 12:57 PM)MAZ Kirjutas:  Äkki Deeremees viitsib uurida, naabrionult kuidas ta selle rootori omandas!
Mitte,et ma ajaks ammu ära müüdud asja taga,.et endale omastada. Pigem oleks see meeldiv teadmine,et masin on veel heades kätes.
Ole nüüd ,selliseid masinaid veel palju kasutuses ja vaevalt oma endise kohta inffi leiadSad
Meil maakodus täpselt sama kombinatsioon T-16 pluss kartulirootor ETK.

[Pilt: 005.jpg?gl=EE]
[Pilt: 010.jpg?gl=EE]

Samas veoplaat ja rootsi päritolu hobuniiduk"Herkules"

[Pilt: 007.jpg?gl=EE]
[Pilt: 008.jpg?gl=EE]

Hobulooreha ka alles.
[Pilt: 011.jpg?gl=EE]

See ETK on ikka esimese vabariigi ajast (1936 ja edasi).Kel huvi lugeda siis.
http://www.ap3.ee/?PublicationId=31503ED...code=75802
Vasta

Herkules on kännu taha kinni jäänud või et lausa korpuse puru tõmmanud? Toungue

'Per cogo, non per mico' (Edasi kompressiooni, mitte sädemega)
https://www.facebook.com/Teedehooldus/
 Ulila Jäärada FB
Vasta

Krossifänn kas see hobu rootor oli kahe hobuse omaSmile
Vasta

(01-09-2013, 19:56 PM)deeremees Kirjutas:  Krossifänn kas see hobu rootor oli kahe hobuse omaSmile
Pole just hobu/jõu spetsialist aga kaks kindlasti.
T-16 järel töötab see hästi aga palju hobuseid vaja oleks...Rolleyes
Vasta

Väegade tuttav komplekt..
Enesel samati T-16 sarnaste lisadega. Heinariistad küll tänapäe tegevust enam ei leia aga ETK kartulapildur ikka igal sügisel käigus.

loll on loll olla.
Vasta

Heinateo ajal kodus sai ka heinarullid küüni alla ja välja ära virnastatud.

Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)

Vasta

Mul oli ka selline ETK kartulirootor, või õigemini sai see 1990ndate algul kuskilt soost poolenisti välja kaevatud. Kahjuks mittekomplektne. Aastaid otsisin juppe, aga Otepää kandist neid eriti saada ei olnud. Siis sai MTZ taha hangitud uuem vene rootor ja nii see ETK masin lõpuks uuele omanikule läks.
Kahehobuse niidukit kasutan aga väiksemate platside niitmiseks endisel TZ-4K-14 taga. Korra on juhtunud, et soos niites tõmbasin traktoriga tiisli puruks, õnneks kõik metallne jäi terveks. Veel hiljem on sellel reduktoris üks hammasratas puruks läinud, see sai lastud ka uus teha ja nüüd toimib siiani. Tõsi, viimastel aastatel järjest vähem töid nende väikeste masinatega tehtud saab.

Aitan seadmete monteerimis ja demonteerimistöödel ning konstruktsioonide ehitamisel
www.ransar.ee
info[ät]ransar.ee
51934170 
Vasta

Minagi TZ4K taga hobuniidukit vedanud. Väga hästi toimis. Aitasin naabrimemmel heina teha. Memm oli "hobusemees" ja mina hobu. Mingil hetkel aga lasi memm vikati otsa mättasse. Tundsin tõmmet ja nägin järsku, kui memm lendas vikati ette maha. Õnneks üle ikke ei sõitnud ja memm ronis jälle ohjade taha.
Seal tekib selline kolmnurk tõmme, mis mättase lastes vasaku ratta järsku üles tõstab.

hp
Vasta

Pole küll otseselt põllutehnika aga keegi soovib vabaneda oma traglain koppast: http://www.soov.ee/valgamaa/Lint_kaeveko...m?ca=1&w=3
Viimati nägin sellist töötavat isendid 2003 aastal.

Vasta

(24-09-2013, 14:53 PM)MAZ Kirjutas:  Pole küll otseselt põllutehnika aga keegi soovib vabaneda oma traglain koppast: http://www.soov.ee/valgamaa/Lint_kaeveko...m?ca=1&w=3
Viimati nägin sellist töötavat isendid 2003 aastal.
Hmm ! Lint-kaevekopp on päris äge (kaasaegne) nimetus sellele masinale. "Vanasti" nimetati sellist ikka draglainekskavaatoriks.Müüdav mudel ilmselt Э-304Б või В ja väljalaskeaasta maksimaalselt kuni 1979.Peale seda tuli juba mudel Э-304Г (kabiin teistsugune ja suuremate klaasidega).
Meenub et mõned aastad tagasi müüdi samasugust ja just Valgamaaal.Võibolla seesama ja kui õieti mäletan siis hinnaks küsiti miskit 60-e tuhande EEK-u kanti.
Sellise masina järglase ehk mudeli EO 3211 1991a.eest küsitakse näit.Ukrainas 8 588 €urorubla.
http://autoline.ee/sf/eritehnika-draglai...14900.html
Vasta

Kas see kopp on jumz-i mootoriga?
Ja kuidas sellisega kaevatakse üldse? Kas nii et kopp lastakse alla ja siis tõmmatakse trossiga nii, et see "kaabib" maad?

Edit: Krt ma ei saanud alguses pihta sellele asjale (Lint-Kaevekopp), et mis mõttes lint. Aga nüüd hakkas koitma, et lint ehk roomik ehk siis roomik ekskavaator. Big Grin
Vasta

Need kopad olid parajad õnnetused, enamasti ei saanud nad kuidagi treileri peale. Küll aja treiler kallaku või mingi hunniku ligi. Ükskord mööda treppis kruusateed objekile minnes oli kohale jõudes hunnik pedaale ja kange põranda peal, küll mees vandus ja sättis neid kohale tagasi.
Vasta

(25-09-2013, 09:39 AM)raivo45 Kirjutas:  Kas see kopp on jumz-i mootoriga?
Ja kuidas sellisega kaevatakse üldse? Kas nii et kopp lastakse alla ja siis tõmmatakse trossiga nii, et see "kaabib" maad?

Edit: Krt ma ei saanud alguses pihta sellele asjale (Lint-Kaevekopp), et mis mõttes lint. Aga nüüd hakkas koitma, et lint ehk roomik ehk siis roomik ekskavaator. Big Grin

See kopp on Jumzi mootoriga, selles mõttes hea komplekt, et kütust kulus ikka väga vähe.
Oskaja mees teeb sellise kopaga väga ilusat tööd.
Sellega kaevatakse nii, et keskmise trossiga tõmmatakse kopp kabiini ligi ja vabastatakse seejärel trossi kerimise pool, kopp liigub ettepoole, misjärel lastakse noolt allapoole ja lastakse vajalikku kohta maha ja tõmmatakse uuesti keskmise alumise trossiga kopp kabiinialla ja sama tehnikkaga poetatakse ka kopp seest tühjaks. Mul peaks olema kuskil ka pildid, kui 15 a tagasi mul tiiki kaevati. Püüan otsida.

Aitan seadmete monteerimis ja demonteerimistöödel ning konstruktsioonide ehitamisel
www.ransar.ee
info[ät]ransar.ee
51934170 
Vasta

(25-09-2013, 14:23 PM)saarrand Kirjutas:  

See kopp on Jumzi mootoriga, selles mõttes hea komplekt, et kütust kulus ikka väga vähe.
Sellega kaevatakse nii, et keskmise trossiga tõmmatakse kopp kabiini ligi ja vabastatakse seejärel trossi kerimise pool, kopp liigub ettepoole, misjärel lastakse noolt allapoole ja lastakse vajalikku kohta maha ja tõmmatakse uuesti keskmise alumise trossiga kopp kabiinialla ja sama tehnikkaga poetatakse ka kopp seest tühjaks. Mul peaks olema kuskil ka pildid, kui 15 a tagasi mul tiiki kaevati. Püüan otsida.
Jah sellise masinaga töötamiseks on kindlasti palju kogemusi vaja.
Niisama mingi augu nikerdamine on üks asi aga sirge kraavi kaevamine juba midagi muud.Aga maaparandusmehed tegid sellisega nöörsirgeid kraave.Kraavi kaldad võrdsed pluss kalle muidugi.Ei mingeid lasereid ega muud elektroonikat siis abiks polnud.
No masina tööpõhimõtet näeb kasvõi selles videos.

Samu ekskavaatoreid toodeti ka nn.vastukopp noolega.Sellega kaevamine vast natuke lihtsam.
Vasta

(25-09-2013, 20:16 PM)krossifänn Kirjutas:  
(25-09-2013, 14:23 PM)saarrand Kirjutas:  

Jah sellise masinaga töötamiseks on kindlasti palju kogemusi vaja.
Niisama mingi augu nikerdamine on üks asi aga sirge kraavi kaevamine juba midagi muud.Aga maaparandusmehed tegid sellisega nöörsirgeid kraave.Kraavi kaldad võrdsed pluss kalle muidugi.Ei mingeid lasereid ega muud elektroonikat siis abiks polnud.

Ma arvan, et nendel pillidel ei ole muud eelist, kui kergem kaal - hüdraulilise kopaga võrreldes siis. Videot silmitsedes, siis nägi see kopp jube abitu välja ikkagi....

Come to the dark side, we have cookies!
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne