Veinisõbrad
#21

Aeg teeb veinile head. Pistke need untsuläinud mekiga pudelid kuskile keldri tahanurka ja leidke viie aasta pärast üles. Üllatute kindlasti! Mittemekkiva  jõuab torust läbi ajada peale aktsiisi tõusu, kui ajahambast kasu polnud. Asjast ka.
Koolipoiss lasi ühe hea saksa keele õpsi maha, teised alles peidus ja mina keelega hädas raamatu tellimisel:
Christian Schmidt Fachbuchhandlung
------------------------------------------------------
Bestell-Nr.: 15...
Ihre Bestellung können Sie unter folgender Adresse einsehen: http://www.christian-schmidt.com/account...rder_id=15...
Bestelldatum: Monday 03 November, 2014
Anmerkungen und Kommentare zu Ihrer Bestellung:
Der Status Ihrer Bestellung wurde geändert.
Neuer Status: Versendet
Bei Fragen zu Ihrer Bestellung antworten Sie bitte auf diese eMail.
Mit freundlichen Grüssen
Koolisõnastikuga ei tuvastanud "geändert" tähendust. Kas tühistatud(raha ometi üle kandsin, nats aega küll läks)?
Vasta
#22

(12-11-2014, 23:29 PM)pen.skar Kirjutas:   Asjast ka.
Der Status Ihrer Bestellung wurde geändert.
Neuer Status: Versendet

Asjast pole siin midagi Big Grin

staatus- su tellimus on käitluses
uuem staatus- välja saadetud.
soovituslik tegevus-> istu rahulikult ja oota oma pakki Big Grin

Räägiks nüüd asjast edasi?
Vasta
#23

Nu veini ei pea ju külmikus hoidma.
Temale kõlbab suurepäraselt 10-15 plusskraadine temperatuur. 
Veini hoidmise külmikud paistavad "imeodavad" olevat Big Grin
Toksi guuglisse: where buy wine cooler ja linke nigu muda, aga hinnad on snoobidele Wink.
Oma käe järele sätitud kelder ikkagi parim lahendus või siis leiad sõbra, kes suuteline seda kraami säilitama.
Ma pakuks kohe ennast, ausalt, ei ole absoluutselt huvitatud sellest sisust, mis pudelites asub (ma lihtsalt EI JOO kodusel teel valmistatud "valeveinisid"), a mind pole kodus... Sad
Vasta
#24

Tänud! Ksf Jan(ka) just jõudis sõnasõnalt kogu loo mulle ümber panna. Ta peaks küll Prantsusmaal või Hispaanias puid juurima, aga on ka saksa keeles perfektne. Viksin kingi ja viigin püksa- tuleb varsti 35 km(Halliste-Viljandi) paki järele minna. Kohalik side ammu koondatud, postitibi läks vanurite hooldusfirmasse, tööle ikke.
Asjast: Viljandis Leola tänava Handyman`s terve konteineritäis veinivärki keset saali ostjaid ootamas: Plännid, korgist punnid, kapslid, mulksujad, ümbrikud spetskeemiaga.
Vasta
#25

(12-11-2014, 23:05 PM)diesel Kirjutas:  ma võin oma keldrisse hoiule võtta.
luban pidulikult, et iganädalaselt kontrollin kauba seisundit.
Smile
+1  Cool

Füüsika on valus ja matemaatika teeb vaeseks, kui sa nende sõber ei ole.
Vasta
#26

Tegin õunapeeti kolm aastat tagasi ning lisaks eelmisel aastal- nagu mul õuna-aasta käib, üle aasta. See kolme aasta tagune õnnestus iseäranis hästi. Väheks jäi. Tegin oldschool meetodil, ehk panin lihtsalt viimase vindi peal toormahla suhkruga "mulksuma". Ja tõesti oli hää.
Eelmise aasta satsi tegin nii nagu igasugused peedi valmistamise komplektid ette näevad. Kiirelt käis ära, aga liiga magus jäi. Esimese mekkismisega saime sõbraga kõva auru alla ja järgmisel päeval oli mäluga ka probleeme. Ent ikkagi on seda kraami veel järgi, proua timmib ikka mõnikord. Ise panin keeratava korgiga veini- ja rummipudelitesse, kenasti püsib.

Aga mõnel pool Eestis on sellise keti nagu "Magazin" kauplused, neis on kõik peedi villimiseks vajalik olemas- korgid, pudelid, korgi pealesurujad , samuti suured purgid, mulksutajad jne.
Vasta
#27

 Huvitav, mis nende isetehtud veinide juures valesti(või just õieti Toungue ) läheb et nood nii hirmsasti latva hakkavad? Sõbra isa tegi ka kunagi mingit koduveini, too oli tõeline lauluõli, paar kruusi ja toonid ning laulud tõusid. Terav või õlut niimoodi küll ei mõjunud.

You see, pal, Elvis can´t read a contract.
All he knows is, no Ferrari, no rides with the top down.
Vasta
#28

(13-11-2014, 18:36 PM)Coger Kirjutas:  Aga mõnel pool Eestis on sellise keti nagu "Magazin" kauplused, neis on kõik peedi villimiseks vajalik olemas- korgid, pudelid, korgi pealesurujad , samuti suured purgid, mulksutajad jne.
Poemulksutaja on selline pisike ja äbarik. Sõber kasutab tavalist 0,5L pudelit, millele kõrs sisse pistetud. Pisikese mulksutajaga see häda, et peab kogu aeg kontrollima, ega vesi pole ära auranud. Kui nii juhtub, siis on kõik pekkis.
Pudeliga pole hirmu, jätkub mitmeks kuuks.
Viimane veinilaar tuli sõbral nii hea välja, et mul naine kippus vahel meile kahepeale antud pudeleid üksi ära timmima.
Pidin talle tsiteerima kivipallur Jürtot:
https://www.youtube.com/watch?v=FaFJY-5p7X0
Aitas!  Big Grin

Füüsika on valus ja matemaatika teeb vaeseks, kui sa nende sõber ei ole.
Vasta
#29

(13-11-2014, 20:54 PM)Tegelane5 Kirjutas:   Huvitav, mis nende isetehtud veinide juures valesti(või just õieti Toungue ) läheb et nood nii hirmsasti latva hakkavad? 

Suhtumine: ähh, see ju kodukas, ei see tee midagi..... laseme kruusi või kaks...või paar veel.....aga tegelikult on korralikult ärakäinud kodukas nii 14-16 kraadi....
Vasta
#30

Väga õiged sõnad siin öeldud.
Vein ei ole joomiseks, januga kulistamiseks. Tegelikult pole õlu ka selleks, aga palaval päeval või sauna kõrvale küll Smile.
Tegemist on ikkagi mürgiga, mis väikses koguses kasulik, suures enam mitte.
Kui tunned, et latva hakkab, oled lõpetamisega tegelikult hiljaks jäänud ja kasulikkuse piiri ületanud.
Ladva killimiseks on viin. Ärge narrige veini! Ta on selleks liiga hea Smile.
Vasta
#31

(14-11-2014, 07:47 AM)Janka Kirjutas:  Kui tunned, et latva hakkab, oled lõpetamisega tegelikult hiljaks jäänud ja kasulikkuse piiri ületanud.
Ladva killimiseks on viin. Ärge narrige veini! Ta on selleks liiga hea Smile.

Või sa sellest õigel hetkel aru saadSmile. Või tahad saada. Ja järgmisel päeval on ikkagi s..t jälle olla.
Vasta
#32

Veini joodi veega lahjendatult. Vanas rooma riigis.
Troopikas kala püügil anti pudel kuiva veini päevas vene ajal. Vedeliku kaotuse taastamiseks ja söögiisuks.

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta
#33

mulksutajat polegi vaja, paned kondoomi pudeli otsa, mis siis hakkab CO2-te koguma. Pärast selle CO2 kasutad keevitamise juures ära ja ei peagi elme messerile meeletut orbokit maksma Wink

ise pole aru saanud, et on head ja halvad õuna-aastad, minu puud kannavad iga aasta ja aina rohkem (tegelen iga aasta õunapuude harvendamisega, hoov on 2x puhtam, kui siis, kui selle ostsin, aga õunakogus kasvab iga aasta), õinaveini ja siidrit ka iga aasta tehtud. Praegugi panin 40L siidrit käima. aga avastasin, et 5BAr juures asi enam edasi ei käi, kuigi kirjalikud allikad googlest väidavad, et peaks 12 bar välja käima. Tea, mis võib valesti olla? samas, kui nüüd eelmine nädal 2L välja sai lastud (maitsmiseks), kukkus rõhk ka umbes 1bar, aga see on nüüd uuesti tagasi käinud, et pärm surnud pole. aga siider on hea, hetkel täitsa sommersby (ehk magus limonaad, naistele läheb peale). Muidugi, tasub vaadata, mis anuma sees siidrit teha, muidu võib juhtuda nii:

ülerõhk
Oma veine ei tasu kappi pikaks peitu jätta, koduveini konkurss on ka iga aasta. Olen ka korra osalenud oma lilleveinidega, päris finaali ei pääsenud, aga märgiti ära. soovitan teistelegi osaleda, et saada kogemusi ja kommentaare. Veiniteoks vajalikku aparatuuri on bauhofides müügil, aga mõistlikum vast otse edasimüüjalt osta (veinivilla.ee)

vein1
vein2
mõõdupulk

aga õlletegu on veel mõnusam, kuigi aega kulub omajagu. Mõniaeg tagasi sai sõbraga koos seda tehtud:

õlletegu
Ja pidage meeles, et päris seaks ennast juua ei tasu:
ära joo end seaks
Rolleyes
Vasta
#34

Too viimase postituse õlleteo pilt on küll kahtlane, spiraalne vasktoru jneSmile. Kindel, et lõpp-produktiks midagi muud ei tulnud?
Vasta
#35

sellepärast saigi pilt pandud, ets ee tekitaks vastakaid mõtteid Wink

Aga selle spiraalse toru eesmärk on jahutada võimalikult kiiresti võimalikult palju virret ära. Virde jahutamiskiirus mõjutab maitseomadusi. Konkreetse õlleteo juures meil oli kõrval päris paks õpik, kuidas ja mismoodi inglismaal õlut tehakse eri retseptid, eri kääritused ja kõik muud vigurid. 
Vasta
#36

Ülemöödunud aastast üks viherhappe vaaditäis õunamahla(u 180 liitrit) tasapisi oleles keldris  ilma mulksuta, lihtsalt lõdva punni all. Pool on praeguseks veel alles... Kuidas mõõta, kas kraade ka olemas?  Viimaks ei tohigi hommikul enne sõitu saiakesega topsitäit...
Vasta
#37

Mina olen ise veini teinud juba 8-10 aastat ning pole kasutanud ühtegi spets komplekti ega pärmi ega muud soga.
Hea veini tegemiseks on vaja aega ja ühtlase temperatuuriga ruumi. Siidriga sama lugu.
Veini tegemiseks kasutan tavalisi klaaspunsusid(25 ja 30L) ning mulksutajaks punsule kaela seotud 0,5L plastpudelit.
Peale veini mulksumise lõpetamist peaks punsu sulgema ning laskma seista paar kuud, siis villida väiksematesse pudelitesse ning lasta keldris veel paar kuud seista alles siis on saavutanud õige maitse.
Kõik Minu tehtud veinid on tulnud täiesti selged/klaarid, maitsvad ning naturaalsed.
Ise ma veini eriti ei joo, kuid teha ning maitsta meeldib väga ning just erineva koostisega veine. Parim on ikkagi põldmarja vein.
Naised joovad ja kiidavad Cool .
Hea vein tahab ikka aega, alla aasta ei kipu ikka veini valmis saama.

Ats.
Vasta
#38

Siidriga see lugu, et esimese käimise peaks tal laskma ära teha lahtiselt (noh, rätik üle surveanuma suu) ning alles enne lõppu kaane peale kruvima, et vedeliku väljavoolamiseks piisavalt vurtsu tekiks. Kui õige hetk maha magada, siis sortsakas suhkrut abiks. Nii saab traditsioonilise kuivapoolse janukustutaja. Kui hiljem soov magusama järgi, siis olen sorts suhkrut otse serveerimiskannu lisanud.

Koduveini laagerdumine ja säilimine. Kiireks maitseparanduseks pole vaja aastateks keldrinurka peita, vastupidi, radika lähedus on hea koht (muidugi eeldusel, et käimine on korralikult ära lõpetatud). Alkoholist, lõhnaainetest ja hapetest ühendite moodustumine (elik hea lõhn ja maitse) on keemiline reaktsioon nagu iga teinegi ning 10 kraadi kõrgem temperatuur = 2X kiirem reaktsioon. Nii võib saada paari kuuga veini, mis maitseb nagu aastake laagerdunud vedelik. Tõsi- peale sellist kiirendatud töötlust kukuvad maitseomadused sama kiiresti. Kui kiiret pole, siis 10 kraadi lähedane temperatuur on igati viisakas. 
Vasta
#39

Eks koduveini ja -õlle tegemisel on niipalju eri arvamusi ja menetlusi, kui palju on tegijaid. Seega tehku igaüks nii nagu heaks ja õigeks arvab.
Mulle toodi kuskilt kapinurgast kaks raamatut:
Esimene aastast 1968 ja teine 1991 (selle viimase olen ise kunagi ostnud, kuid mingeid arusaamatuid teid pidi vahepeal minu riiulist lahkunud ja nüüd koos vanema vennaga tagasi jõudnud)
[Pilt: veiniraamatud.jpg] Lugesin täitsa huviga mõlemat. Sisu enamvähem kattub, kui välja arvata see, et vanemas on mainitud konkreetsete keemiliste ainete valemeid ja kuidas neid kodustest tingimustes teha, siis uuemas on piirdutud vaid nimetustega. Veinikeetmise teooria on enamvähem sama. (Ümbrispaber vanemal tundub kah 1968 aasta oma olevat Big Grin, volditud, nagu N ajal koolis pidi voltima)

Igal juhul on esimene 25l villitud pudelitesse ja 3l mahlapakkidesse ja paigaldatud külma garaaži külmkappi, mis ei ole sisse lülitatud. Ehk kapis miinusesse nüüd ei veel lähe.
Tellitud veinikülmik mahuga ca 70 pudelit saabub nädala pärast, siis pakendame teise 25 l ringi ja lähevad laagerdusse.
Edit: veinikülmik on tegelikult eksitav nimi. Õigem oleks vist veinisäilitus-laagerdus-jahekapp. Sest just seda 10-15 kraadi temperatuuri see nn külmik hoiabki.
Vasta
#40

Küsimus vanematele kõridele:


Riiulis on üks vana hõõgvein:

Magus Nastoika
Katariina

Silt on samasugune nagu siin:
https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_6365980.jpg

Kuid hinnaks on 3 rubla 90 kopikat.
Kogus 0,5L
Gost 7190-71 ei viita vanusele.

Mille järgi saaks hinnata selle veini vanust?
Vasta




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 3 külali(st)ne