(30-05-2016, 11:59 AM)Fanfarist Kirjutas: Praegu on õige rabarberiveini tegemise aeg, seda toorainet on paljudel aiapidajatel üle. 20l veini jaoks on vaja rabarberitükid segada 4 kg suhkruga. Rabarberist tuleb suht viinamarjaveini sarnane produkt, kui selgitajat (Handymani oma tundub parem olevat) ka panna, siis ka päris selge.
veinivilla räägib järgmist:
Rabarberivein (25l)
4 kg rabarbereid
1 kg õunu
750 g rosinaid (paneb paremini käärima)
4,5 kg suhkrut
Veinilupja 15 g (võtab happesuse normi)
*Kasutatakse ainult varsi. Varsi võib koorida, välja arvatud juhul, kui soovitakse roosakama tooniga veini. Pigem kasutatakse varasuvist rabarberit, vanem rabarber võib anda veinile kibeda maitse. Rabarberis on oblikhapet, mida saab neutraliseerida, lisades veinilupja.
Rabarberiveini tehakse järgmiselt: varsi ei tule koorida, küll aga lõigata võimalikult peeneks. Kallata käärimisnõusse rabarberid ja suhkur ning lasta seista umbes 1 ööpäev, et mahl eralduks.
Seejärel pigistada rabarberitest kogu mahl välja (lihtsam on selleks kasutada kurnamiskotti), uhada rabarberimass veelkord veega, et kõik mahl ja suhkur kätte saada. Rabarber läheb pehmemaks, kui kasutada keeva vett. Rabarberit on ka kergem pigistada, kui see on enne tõesti peeneks lõigutud.
Seejärel võib virdesse lisada teised ained – tükeldatud õunad või maasikad või rosinad ja jätkata vastavalt veinipärmi stardipakil oleva õpetuse järgi – pärmi ja ensüümide lisamine, käärimine jne.