Teema on suletud

KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri

Vaja lõigata 30 mm jõupadrun pikkuselt 10 mm lühemaks, et eriolukorras kasutada, kuid kuidas seda kõige õigem teha? Kui karastatud nende padrunite materjal on? Panna treipinki või otsida mõni korralik jahutusega lintsaag? Või on see materjal siiski piisavalt plastne, et lõikan rahulikult kettaga kodus selle jupi maha ja ei pea kartma, et otsa mingid pinged ja mikropraod tekivad? 
Jõudu on siiski vaja ka pärast lõiget rakendada nii umbes pooleteise meetrise õla jagu  Toungue

(22-02-2017, 08:38 AM)veix__ Kirjutas:  
(21-02-2017, 16:26 PM)karvik Kirjutas:  Täitsa põnev oleks teada mida selle all täpsemalt mõeldakse, et kas ainult suitsusauna liha, või on ka näiteks off-set smokerid ja grillid tervisele kahjulikumad võrreldes selle jamaga mida tehased "singi" pähe müüvad?

Ma arvan, et kõik tooted, mis otseselt puutuvad kokku tulega/suitsuga. Puidu tuhk ise pidavat olema küll kraam, mida väga ei tasuks sisse hingata, ilmselt siis süüa ka mitte, eks tulel küpsetades tuhka ikka lendab sinna.

ah krt, lõkkesütel küpsetatud kartul, imemaitsev, kah keelu alla?

jah, ma tean küll, et kõik mida ma armastan on kas ebatervislik, ebamoraalne või ebaseaduslik.

Täiesti vabalt on treitav ja muul moel saab nagunii kõver lõige.

(22-02-2017, 10:01 AM)Maanteemuuseum Kirjutas:  ah krt, lõkkesütel küpsetatud kartul, imemaitsev, kah keelu alla?

jah, ma tean küll, et kõik mida ma armastan on kas ebatervislik, ebamoraalne või ebaseaduslik.

Ole kuss, muidu need lambad panevadki.... Cool

Aga lisaks suitsulihale (no palju sa seda ikka jäksad korraga süüa?) on sama kahjulik või isegi kahjulikum tervisele - suitsetamine.
Mida EI kavatseta ära keelata, sest selle pealt teenitakse suurt tulu. (aktsiis, eksole)
Kui a`la 1 sigaret = 1 lihalõik, ja arvestades, et osad suitsetavad päevas 10-30 sigaretti. Liha ei jõua päevas keegi niipalju ära süüa, isegi soomlane mitte.

Krdi kahe per..sega vennad ikka seal Eu-s.


.

Ega kellegil ei juhtu olema infot, mis keermesammuga ja mõõduga võiks olla MB om601 pihusti toru mutrid? Saaks selle asendustoru lõpuks kätte, aga pole mootorile hetkel ligipääsu, et sealt teine toru kaasa võtta ja võrrelda.

Almost Again

(22-02-2017, 08:38 AM)veix__ Kirjutas:  
(21-02-2017, 16:26 PM)karvik Kirjutas:  Täitsa põnev oleks teada mida selle all täpsemalt mõeldakse, et kas ainult suitsusauna liha, või on ka näiteks off-set smokerid ja grillid tervisele kahjulikumad võrreldes selle jamaga mida tehased "singi" pähe müüvad?

Ma arvan, et kõik tooted, mis otseselt puutuvad kokku tulega/suitsuga. Puidu tuhk ise pidavat olema küll kraam, mida väga ei tasuks sisse hingata, ilmselt siis süüa ka mitte, eks tulel küpsetades tuhka ikka lendab sinna.

Kui ausalt tahad teada, siis suitsus  - puusuitsus on ca 700 keemilistühendit.

Bensiinis peitub kiirendus - diislis vingu hais.

(22-02-2017, 10:01 AM)Maanteemuuseum Kirjutas:  ah krt, lõkkesütel küpsetatud kartul, imemaitsev, kah keelu alla?

jah, ma tean küll, et kõik mida ma armastan on kas ebatervislik, ebamoraalne või ebaseaduslik.


Ilmselt kõik kahjulik mis seal suitsu ja tuha sees on, jääb koore sisse, kartulisse ei lähe.



(22-02-2017, 13:01 PM)Naabrivana Kirjutas:  Kui ausalt tahad teada, siis suitsus  - puusuitsus on ca 700 keemilistühendit.

Usun. Ja väga palju kahjulikke aineid jääb kontsentreeritult (sületäie puidu põletamisel jääb alles suurusjärgus peotäis tuhka) tuha sisse, mingid numbrid on antud, et 80% puidus olnud kahjulikest ainetest jääb tuha sisse.


Ma usun küll, et ega päris pastakast välja imetud need hoiatused puidu tuha ja suitsu kohta ei ole. Teadus ja teadmised on arenenud, kunagi ei teatud ka asbesti kahjulikkusest midagi, kunagi veelgi varem radiaktiivsest kiirgusest jne.

ja keik see tuhk, mis pliita alt tuleb, läeb ikke täiega kapsamaale.

(22-02-2017, 21:08 PM)diesel Kirjutas:  ja keik see tuhk, mis pliita alt tuleb, läeb ikke täiega kapsamaale.

Ja just peale plasttopside ja kilekottide põletamist.

(22-02-2017, 21:18 PM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas:  Ja just peale plasttopside ja kilekottide põletamist.

No aga osavamad teevad plastopsidest ja pudelitest veel fliise, kuhu trükitakse "Audi + 4 rõngast" , "Moskvitsh Elite" või teatud kolmeharuline märk peale. Ja müüakse kalli raha eest maha. 
Ja inimesed ostavad.

(22-02-2017, 19:52 PM)veix__ Kirjutas:  
(22-02-2017, 10:01 AM)Maanteemuuseum Kirjutas:  ah krt, lõkkesütel küpsetatud kartul, imemaitsev, kah keelu alla?

jah, ma tean küll, et kõik mida ma armastan on kas ebatervislik, ebamoraalne või ebaseaduslik.


Ilmselt kõik kahjulik mis seal suitsu ja tuha sees on, jääb koore sisse, kartulisse ei lähe. ...
Egas siis neid kartuleid ei koorita, ikka hõõrutakse söestunud osa maha ja siis koos koore ja tuhaga ongi kõikse maitsvam, koorituna pole see miskit väärt.

Arutlen siin oma majapidamise tulevase sauna üle.
Esivanemate aegses muidu suht viletsas seisus saunahoones on iseenesest täiesti kõva suurest paksu seinaga vaadist nn maasaunaahi, ehk siis selline kus käib tuli kivide vahelt läbi ja saab luugi kaudu peale kütmist leili visata.
See on ka ainus korralikus seisus osa selle vana sauna juures.
Nüüd ma siin mõtlen, kas koos sauna remondiga paigaldada selle asemele moodne saunakeris või vana saunaahi/keris uuesti üles laduda.
Oskab keegi sellise kerisetüübi eripärasid võrreldes tänapäeval üldlevinud metallist saunaahjudega võrrelda?
Enda tutvusringkonnas pole ühtegi sellise tüübi sauna ka, et saaks tunnet võrrelda...

(22-02-2017, 21:48 PM)CORRADOg60 Kirjutas:  Arutlen siin oma majapidamise tulevase sauna üle.
Esivanemate aegses muidu suht viletsas seisus saunahoones on iseenesest täiesti kõva suurest paksu seinaga vaadist nn maasaunaahi, ehk siis selline kus käib tuli kivide vahelt läbi ja saab luugi kaudu peale kütmist leili visata.
See on ka ainus korralikus seisus osa selle vana sauna juures.
Nüüd ma siin mõtlen, kas koos sauna remondiga paigaldada selle asemele moodne saunakeris või vana saunaahi/keris uuesti üles laduda.
Oskab keegi sellise kerisetüübi eripärasid võrreldes tänapäeval üldlevinud metallist saunaahjudega võrrelda?
Enda tutvusringkonnas pole ühtegi sellise tüübi sauna ka, et saaks tunnet võrrelda...

Kas mitte tegemist ei ole suitsusaunaga ?
Kui tegemist vana suitsusaunaga siis üksi tänapäeva keris ei anna edasi seda mõnu mida suitsusauna keris.
Edasi anda ei oska neid ja sammuti ei oska neid ka võrrelda, ise peab tunnetama !

Küsimus taandub sellele, et kas korsten on?
Suitsusaunal ei ole, tavakerisel on. Suitsusaun ilma korstnata väärib minu silmis algkujul säilitamist/renoveerimist.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.

(22-02-2017, 23:19 PM)Qunts Kirjutas:  
(22-02-2017, 21:48 PM)CORRADOg60 Kirjutas:  Arutlen siin oma majapidamise tulevase sauna üle.
Esivanemate aegses muidu suht viletsas seisus saunahoones on iseenesest täiesti kõva suurest paksu seinaga vaadist nn maasaunaahi, ehk siis selline kus käib tuli kivide vahelt läbi ja saab luugi kaudu peale kütmist leili visata.
See on ka ainus korralikus seisus osa selle vana sauna juures.
Nüüd ma siin mõtlen, kas koos sauna remondiga paigaldada selle asemele moodne saunakeris või vana saunaahi/keris uuesti üles laduda.
Oskab keegi sellise kerisetüübi eripärasid võrreldes tänapäeval üldlevinud metallist saunaahjudega võrrelda?
Enda tutvusringkonnas pole ühtegi sellise tüübi sauna ka, et saaks tunnet võrrelda...

Kas mitte tegemist ei ole suitsusaunaga ?
Kui tegemist vana suitsusaunaga siis üksi tänapäeva keris ei anna edasi seda mõnu mida suitsusauna keris.
Edasi anda ei oska neid ja sammuti ei oska neid ka võrrelda, ise peab tunnetama !
Päris vanaaegne korstnatta suitsusaun ilmselt ikka pole. Korsten ja kerisest sinna minev lõõr ikka olemas. 
Arvo Veski raamatus "Ahjud, pliidid, kaminad" nimetatakse sellist kerisetüüpi tõesti suitsukeriseks.
Ehk siis saunaahju kolde kohal seest raudkividega täidetud raudvaat, alumine osa avatud ja koldetule kohal, ülemisest otsast läheb läbi siibri korstnasse.
Ja kui kivid kuumaks köetud, saab vaadi küljel olevast luugist leili visata...

Just Marko.
Kõeti nii: et kui oli aken siis see oli lahti ja loomulikult uks ka pärani lahti ja nii umbes 6 tundi ja siis tuulutati ära ja võis sauna lavale minna ja leili vistata. Veel oli võimalus teha suitsutatud liha aga siis kõeti kasvõi nädal aega.
Ahi oli lihtne iseenesest (mitte, et ise ehitada oskaks) aga alt poolt oli laotud ülesse kividega kus oli põlemiskolle ja seal peal olid väiksemat sorti maakivid mis läksid korralikult kuumaks ja kogu kütmise aja läbi nende väljus suits ja kogu kuumus.

(22-02-2017, 23:45 PM)Qunts Kirjutas:  Just Marko.
Kõeti nii: et kui oli aken siis see oli lahti ja loomulikult uks ka pärani lahti ja nii umbes 6 tundi ja siis tuulutati ära ja võis sauna lavale minna ja leili vistata. Veel oli võimalus teha suitsutatud liha aga siis kõeti kasvõi nädal aega.
Ahi oli lihtne iseenesest (mitte, et ise ehitada oskaks) aga alt poolt oli laotud ülesse kividega kus oli põlemiskolle ja seal peal olid väiksemat sorti maakivid mis läksid korralikult kuumaks ja kogu kütmise aja läbi nende väljus suits ja kogu kuumus.

Ega ikka ei köetud küll pärani uksega.
Uks peab suitsusauna kütmisel mõõduka vahega poolsuletud olema, noh nii tunde järgi säetud. ca 5-15cm avatud, nii et tuli hästi põleks. Välisuks kindlasti rohkem lahti.
Kui pärani uksega sauna kütta, ajab riietusruumi ka tahma täis, kellele seda vaja.

Enne saunaminekut (kui tuli on kustunud), paar-kolm korralikku sahmakat vett kerisele ja siis paariks minutiks uksed valla. 
Peale seda sauna minnes on õhk värske ja suitsuvaba, ei aja lastelgi silmi kipitama.

See tünniga keris annab omamoodi leili. Milline see omamoodion, peaks ise kogema. Hea igaljuhul, aga kuna kõik saunad on erinevad, siis ei tea kunagi öelda mis see saun suudab. Võrreldes moodsa kerisega on leili ruum veits jahedam, ehk 100C* sisse saada leili ruumi eriti ei tasu püüda. Käib seal 70-80C* peal väga mõnusalt. Isegi veel 60 peal on hea. Aga kuna mul on omal kogemus ainult ühe sellisttüüpi saunaga, siis ei tea kindlalt öelda, et voh see ongi keris ja ära lammuta. Kui olen maad kuulanud teiste saunaliste käest, kes ka on antud kerisega kokku puutunud, siis oldakse rahul. Hingata on rohkem ja leili saab pikemalt nautida. Leil on ühtlasem ja pikem. Kui mingite sommide raamatut uskuda, siis pidi ka raua ioone olema oluliselt vähem kuna rauast osade temp on madalam. Kuidas ja mismoodi see viimane leili mõjutab, ei tea.
Kui on korstna ja luugiga, siis saab käredamat tuld anda, aga kollet laiali ka ei ole vaja lasta. Parim tulemus on siis kui pealmised kivid on pimedas silmaga nähtavad.


Suitsu liha kohta ka niipalju, et ega ma ei kahtlegi, et suits võiks kuidagipidi mürgine olla ja selle koostisosasi on palju. Küsimus on rohkem selles, et kumb lõpuks tervislikum on, kas need säilitus, värv, maitse ja muud ained mida pannakse vabriku singi sisse, või siis oma metsast oma puudega omas ahju tehtus suitsuliha( liha, mille oled poest ostnud ja on mõnuga steroidide ja antibiootikumidega jämedaks upitatud Toungue ). Maitseainetest on ju isegi suitsumaitseaine olemas mille koostis on tundmatu.
Lõpuks peaksime tulel küpsetatud liha olemasolus ilmselt süüdistama oma esivanemaid, kes avastasid, et metsapõlengus küpsenud loom on lihtsamini puretav.
Pigem arvan, et selle jama taba on mingi äriline mõte. Tehaste toodang ju ikkagi kannatab kuigivõrd selle all, kui kodudes ahjud tossavad.
Sama on ju samakaga.
Ja samas on ka seeasi, et kõik kes 1843 kurki sõid, on tänaseks surnud, järelikult kurk on ülimürgine! Smile

Kui on raha, siis ostan bensiini ja sõidan tsikliga. Kui ei ole, siis sõidan ilma.

Kuidas kaitsta elektrimootorit maha põlemise eest kui too peaks jõu nappusel seiskuma ootamatult?siin ühes teises teemas soovitatud mootorikaitselüliti paraku ei kõlba kuna see lülitab voolu välja kui nt faas kaob või null kaob,nii seletas mulle asja elektri poes keegi kutseline elektrik.Tema soovitas mingi termokaitsme mootorile külge aretada ja termole taha nt uksekell,et nii kui temperatuur tõusma hakkab siis uksekell kukub mölisema ja kohe saab regeerida.
mida targemad soovitavad valida?googelmoogel annab suure valiku,aga enamusel pole isegi seda antud mis tempi pealt tööle rakendub.pesumasinate ja boilerite omi kodus on,aga ilmselgelt polemõtet lasta mootoril nii kuumaks minna ja enne põleb maha kui reageerib.
eile poodi junni küsides müüja pakkus kohe seda tavalist,aga hakkasin küsima,et kuidas töötab ja mida teha oskab ja siis kohe tuli välja,et antuud junn ei sobi kuna kodutöö oli tehtud.

Ega see temperatuur seal nüüd nii väike pole, aga kuna leil on sellisel ahjul niiske, siis pole nii kõva poissi veel olnd kes kannataks 120C  Big Grin . Sellise ahjuga köetakse saun ära siis siiber kinni ja hüva leili. Mul omal esivanematel selline sauna ahi a too sihuke 1,5m lai 2m sügav ja 1,5m kõrge.
Teema on suletud




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 18 külali(st)ne