21-01-2018, 22:55 PM
Ma arvan, et Jaan Tatika kõrvale võiks luua ka ühe teema kus idee ja teostus on rohkem selline praktiline ja läbimõeldud kooslus. Teeme siis otsa lahti...
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
(22-01-2018, 10:25 AM)Walter Kirjutas: Mõeldav kui tahad metsas kohe pliidipuid teha, muidu puud ikka hoovi ja selleks saepukk mugavam. Miinustena näen et saeketi vahetus tülikam ning ajab sae balansist välja (kui raske see kaadervärk üldse on?) Jorss oli muidugi ka huvitavas "kostüümis" - kummikud ja teksad, hea et kindad-miskid prillid ikka olid.
(23-01-2018, 13:24 PM)maisalup Kirjutas: ei saa aru ühestki heast omadusest selle asja puhul kui sa pole mingi saamatu linnavurle. Ise lõikan metsas nii, et viskan ühe paku tüve kõrvale ning haaratsiga tõstan selle tüve pakule, siis hea lõigata või jämedamate puhul lõikan ainult 3/4 läbi ja siis kui tuleb selline maapinnast lahus olev koht tuleb lõikan läbi ja keeran, ei ole mingit keti nürimist ja teritamist ja 1,2kg vähem kaalu mis seljale hakkab ning üks huinjaa vähem mis okstesse takerdubAga linnamehele hea abimees
(23-01-2018, 18:12 PM)v6sa Kirjutas: Sedapalju puutub, et kilonetäiendav lati küljes tähendab hobisaagijat. Tervet päeva ei viitsi küll seda sae küljes tassida. Paagitäie vast viitsiks järel vedada.
Ning metsas peenikest tükeldada - ega jõukus pole häbiasiSamas oleks edev ju küll: võtad aga saagide kastist esmalt langetamise sae, seejärel laasimise sae, seejärel järkamise sae ja lõpuks kokkuveosae.
![]()
Kuigi mulle jääb hämaraks, miks peaks kett masse minema? Kas ilma siis ei kannata teha? Ning kuidas antud vidin peaks kaitsma jõuga maassesurumise eest?
(23-01-2018, 18:35 PM)viplala Kirjutas: ...Märkus õige muus osas. Aga ma pidasin silmas pigem seda, et paagitäiega on raske tükeldada ruumimeetrit lepavõsa pliidipuudeks. Küll on võimalik sama paagitäiega teha videos näidatud keppe paar ruumi, mille läbilaskmine hiljem kreissaest maksab pool €. Rääkimata sellest, et mo arust on lihtsam kummardada üks kord kahepoolese pulga järele kui seitse-kaheksa korda pliidijupikeste järgi. Ning saagimine kreissaega on oluliselt mugavam, kui küürutades maast kaigast saega noppida.
Mis aga puutub peenikese tükeldamisse, siis kumb on jõukam, kas see kellel on võimalik metsas teha palki kütteks või see kes peab leppima lepa võsaga?
...
(23-01-2018, 21:27 PM)nootsii Kirjutas: Mina tegin sellise peenikese mudru saagimiseks. polnud vaja pärast maast korjata kah hoidsid ennast seal ilusti paigal.
(23-01-2018, 23:28 PM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas: ..Peenemad teed 50-70 cm ja jämedamad pliidipuudeks. Tükeldad just sealt,kust vaja ehk kui sirgem koht-pikk puu,kõverik pliidipuu jne. Selleks,et lõikudes saaks jupid sirgemaks ja mahuks rohkem riita. Loominguline töö. ...
(23-01-2018, 23:47 PM)honkomees Kirjutas: Sama taktika, ainult mina teen vastupidi, jämedamad teen ca 42 cm ahjupuudeks (lõhun pärast veel ära ka, mitte üle 3 cm külg) ja peenikesed pliidipuuks ehk 25 cm. Ahju on neid peenikesi mõttetu toppida, aga pliidi all saab panni soojaks lasta küll.