Postitused: 3,717
Teemad: 30
Liitus: Feb 2013
Maine:
64
(08-07-2019, 23:40 PM)honkomees Kirjutas: ja mina kasutan petroolilampides seda nn lennukipetrooli elik reaktiivkütust, ka puhtam ollus kui poes müüdav.
Ärge toppige oma lampidesse igasugu 'puhast' ollust mis näib puhtam ja kenam, eriti kui te lambikest toas põletate. Reaktiivkütuste sisse topitakse lisanditena kõikvõimalikke lisaaineid nagu tolueen, ksüleenid, benseenid, 2-methoxyethanol jne jne jne. Reaktiivkütustes sisalduvate mürgiste ja tapvalt mürgiste lisaainete loetelu võib päris pikalt jätkata. Taolise kütusega, toas põletatava lambikese, gaasid sisaldavad samuti neid aineid, mille te endale rõõmsalt koos perega sisse ahmite hubase valguse paistel. Lambiõli aga on nn päriselt puhas, olgugi, et näib solgina võrreldes reaktiivkütustega. Lambiõli toodetakse ilma igasugu lisaaineteta mis aitaksid näiteks lennukit õhus hoida või kurat teab mida teha.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Maine:
64
(17-07-2019, 17:14 PM)hydrofoil Kirjutas: Praegu lambiõli nime all müüdav asi on vedel parafiin ja kuna parafiin on tahke aine toatemperatuuril siis ei ole süütud ka need ollused mida on sinna lisatud et ta vedelaks ajada.
Sellist võtet olen kuulnud vanematelt meestelt, sõja ajal ja peale seda kui lambipetrooli polnud saada, valgust oli vaja. Tavalistes küllastunud tahiga (rõhuta) lampides põletati bensiini.
Süütu ei ole ükski põlev asi. Enamjaolt ka mitte tappev kui asju terve mõistusega võtta. Kuid siinkohal võiks aru saada ka sellest, et poes müüdavale vedelikule ei lisata eluohtlikke lisaaineid nagu seda tehakse reaktiivkütusega. Ei lisata selle pärast, et asi on seadustega reglementeeritud ja allub rangele kontrollile. Eks sõja ajal ja ka hiljem põletati igasugu asju, ka plii sisaldusega bensiini ning nuusutati endale seda sisse. Enamjaolt oli tegemist teadmatusega. Täna on need teadmised olemas ja endale vabatahtlikult igasugu sitta ninna tõmmata peab ikka jubedalt tahtmist olema.
Postitused: 2,321
Teemad: 22
Liitus: Jan 2010
Maine:
27
17-07-2019, 22:57 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 18-07-2019, 12:10 PM ja muutjaks oli
pen.skar.)
Reisilennuk põletab u 200 l kütust enne kui maast lahti saab. Kui Ülemistelt linna peale tuul, siis koos viplalaga peaks linnarahvas lõpnud olema. Aga ei ole ju. Nl ajal Pärnu lennuväljalt tulev odöör võttis küll Jänesseljal sööklas isu võõral inimesel ära.
Maine:
64
(17-07-2019, 22:57 PM)pen.skar Kirjutas: Reisilennuk põletab u 200 l kütust enne kui maast lahti saab. Kui Ülemistelt linna peale tuul, siis koos viplalaga peaks linnarahvas lõpnud olema. Aga ei ole ju.
Jah sul on täitsa õigus. Vaata näiteks kui palju korstnaid igal pool suitseb ja kõik elavad. Soovitan sul järgmise kütmise ajal siiber sulgeda, tulevad ehk paremad mõtted pähe.
Postitused: 870
Teemad: 3
Liitus: Feb 2012
Maine:
13
(16-07-2019, 19:12 PM)hydrofoil Kirjutas: ...White spiritiga mina ei eksperimenteeriks, süttimistemperatuur on liiga madal...
Andmed internetist. Diisel 210C*, Petrool 220C*, White spirit 230C*, Puit 180C*.
Kui on raha, siis ostan bensiini ja sõidan tsikliga. Kui ei ole, siis sõidan ilma.
Postitused: 117
Teemad: 0
Liitus: May 2009
Maine:
2
Soomes oli võimalus tarvitada suitsusauna, kus valgusallikaks oli tattnina. "Valopetrooli" kannatas tunnikese põletada, diislid ja muud "mõistlikud" kütused ajasid juba mõnekümne minutiga pea valutama.
Eks ma ka oma kogemustest räägin, põletatud seda Petromaxi tunnelma saamiseks. Neste diisel põleb füsioloogilise kontrolli alusel kõige puhtamalt ja haiseb kõige vähem. Mitte et gaasisti ja sukaga lampi tohiks Jewroopa Ühendriikides toas põletada, too tegevus om juhendis karmilt keelatu!
Postitused: 1,069
Teemad: 29
Liitus: Jul 2007
Maine:
42
Mis vajadus on tänapäeval üldse neid lampe nii hirmsasti põletada, et lambiõli tervislikkuse küsimus päevakorrale tõuseb?
Elekter pole siis siiani tareni jõudnud?
Hea küll, mingitel tehnilis-romantilisel-nostalgilisel ajendil meeleolu loomiseks ehk vahel ja elektrikatkestus oleks ka justkui hea põhjus.
Mul on ka väike kollektsioon neid lampe ja mingil ajal sai ikka mõnda laternat vahel pärast korrastamist prooviks põletatud. Olgem ausad, elektrikatkestuse puhuks on vähemalt toas mingi akulamp iga kell etem. Eelduseks muidugi, et selle aku laetud on. Kui majapidamises mõni milkivei või makita akudrell leidub, saab sinna lambi ikka juurde "muretseda".
Väljas pole vast suuremat lugu, kui lambi heitgaasi sisaldus päris Euro 6- le ei vasta.
Postitused: 1,069
Teemad: 29
Liitus: Jul 2007
Maine:
42
Pole siin mingit küünilisust. Omal oli ka periood, kus alatasa vool ära käis. Läbi oma kannatuste jõudsin (enda jaoks) tõdemuseni, mida eespool mainisin.
Aga mis siin ikka - "jedem das seine"
Mulle meeldib niimoodi ja mul ei vedele nagu eespool argumendiks toodi, tühjad akud, mis esimese tunniga kustuvad jne. Aga ilmselt on mul keskmiselt rohkem akusid ka tagavaraks.
Ja kordan igaks juhuks üle, et ma pole mingi õlilambivastane, saati siis veel vanaasjavastane.
Omalgi noid lampe igasuguseid.
Postitused: 10,734
Teemad: 37
Liitus: May 2005
Maine:
129
Mööndustega sobib.
Mööndustega selles mõttes, et taht imeb selle üles ja ära see põleb. Aga kuivõrd praeguse aja "lambiõlid" on üsna teadmata fraktsioonkoostisega ning kaasaegsed inimesed kaunikesti tundliku ninaga, siis mitte iga kerosiini põlemine ei ole juuresolijatele talutav.
Katsetada tuleb...
Postitused: 753
Teemad: 26
Liitus: Sep 2018
Maine:
38
Gost 49 aastast valgustuspetroolile. Kas täna müüdav erinev lurr vastab sellele, ei tea.
Matemaatika ja mehaanika, see on puhas rassism, diskrimineerimine ja valgete ülemvõim
Postitused: 632
Teemad: 5
Liitus: Aug 2021
Maine:
17
Imelik nimetus, Piiritus pandud Parafiinile?
Kaevasin siin seda interneedust ka läbi ja tuleb välja, et "paraffin" ja "kerosene" on siiski kaks erinevat ainet, esimene sisetingimustesse ja teine aind välja. Esimene põleb puhtamalt aga näitab vähem valgust.
Nüüd jääb ainult küsimus, et mis asi see lambiõlinimeline vedelik on? Et kui võtta lambiõli, sisetingimustesse mõeldud, siis peaks juba päris ohutu olema nii haisu kui co jne asjade poolest.
Idee on soetada telgiahi, mis selle õli pealt töötab lisaks puid ja briketti söövale ahjule.