26-06-2020, 10:47 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 20-07-2020, 00:11 AM ja muutjaks oli tõnn.)
Kuidas vältida katlakivi ja roostemuda tekkimist saunaahju veesärki?
(26-06-2020, 11:21 AM)diesel Kirjutas: üle mõtlemine?
mis muda? samast kraanist lased ju igal pesupäeval omale kaussi vett.
(26-06-2020, 11:32 AM)Mart Laanelepp Kirjutas: Meil on maal veidi lihtsam variant- paak on vastu ahju ja all on tühjendamiseks ja vee võtmiseks 1/2" kuulkraan. Töötab ilma probleemideta.
oltsberg Kirjutas: Kirjutas:Saan murest aru, mul tekib ka katlakiviliivaga kraani ummistus. Süsteem näeb välja sedasi, et lahtine paak ca 100l, ahju tagaseinale keevitet "kauss" kust tulevad 3/4'' torud paagi tagaseina sisse ja paagi eesservas on põhjas kuulkraan paarimeetrise voolikujupiga pesukaussi vee laskmiseks. Iga kord enne ahju kütte panemist kui paak on ka pooltühi võtan voolikuotsa suhu ja puhun kraani läbi, igasugu katlakiviliiv jms sodi lendab kaugemale. Sedapsi kestab kuni torud katlakivist umbe lähevad ja ahi on läbi põlenud ehk kuni 10 a, siis ahi vahetusse, torud puhtaks ja uuele ringile.(2 tundi tagasi)diesel Kirjutas: Kirjutas:üle mõtlemine?
mis muda? samast kraanist lased ju igal pesupäeval omale kaussi vett.
Ei ole ülemõtlemine, katlakivi ja praktiline kogemus onVana süsteem oli selline:
Ja aeg-ajalt juhtus, et kraan ummistus ära. Heakene küll, mina panin kindad kätte ja jope selga (et ennast auruga ära ei põletaks), tõstsin kaane maha ja võtsin kopsikuga, aga naispere sellise vägitükiga hakkama ei saa![]()
Puuduseks liiga väike maht (50l), millest perele ei jätkunud ja kehv liibuvus vastu ahju (plekk hakkas kuumaga lainetama), mis tingis selle, et vee soojendamiseks kulus uskumatult palju aegaPealegi uuel ahjul ei ole võimalik seda kasutada. Treiali juures on käidud (torusid keermestamas), enamus jubinaid ostetud, tagasiteed ei ole
![]()
Ega ma päris ilmaasjata kah ei põe, praktilised kogemused on taga. ...
(26-06-2020, 13:47 PM)diesel Kirjutas: ja palju siis vana sisteemi kraani torus muda oli?
(26-06-2020, 21:10 PM)tõnn Kirjutas: Vett ei saa ju valida, tuleb hakkama saada sellega mis on.Hehee... lapsepõlve tuletasid meelde. Ligi 60 aasta eest käisin isa kõrval käsikärule paigutatud tünni abil Võhandust saunavett vedamas. Sest minu vanaema (eestikeelses tõlkes: minu isa ämm) deklareeris, et tema juuste pesemiseks kaevuvesi ei kõlba
Kui just megaroheliseks ei taha hakata ja talvel sulatad sauna jaoks lund ning suvel kogud vihma.
(26-06-2020, 17:27 PM)13piisab Kirjutas: Ahjuukse keevitamisest on teema üpris kaugele jõudnud, aga tont temaga...
(26-06-2020, 17:27 PM)13piisab Kirjutas: Kas sidrunhappe jaoks jäävad need katlakivikihid liiga massiivseks, et jutuks vaid mehaanilise surkimine? Avatud süsteemi on seda ju lihtne panna ja vähemalt lahtise sodi suudab vast lahustada?