Postitused: 2,080
Teemad: 19
Liitus: Oct 2004
Maine:
43
Telliseid saab väga hästi tavalise liivapritsiga puhtaks. Tubastes tingimustes peab küll ala hoolikalt ära piirama ja isegi siis jagu seda liiva pärast tervesse elamisse, aga tulemus on seda väärt. Pottidega pole proovinud, aga savi peaks seal vast suht samasugune olema nagu tellistel?
Postitused: 816
Teemad: 30
Liitus: Aug 2006
Maine:
5
Õhtust
Mul omal sama katsumus ees, kui kellegil veel lisada, siis ootan huviga. Esialgu igasuguse kõrgel pöördel tolmutamise jätaks ära.
Samas ehk teemaalgatajal müür puhas ja saab nõu anda, kuidas see ka juhtus.
Indrek
Alustatud töö tuleb lõpuni viia.
Postitused: 5,368
Teemad: 261
Liitus: Apr 2010
Maine:
75
Õhtust!
Talvel oli siin nii palju aega, et käisin ühe ahju lausa käsitsi liivapaberiga üle. Jämedam paber, 40 oli vist. Värvi ei olnud aga ajaga lihtsalt määrdunud. Kuna iga päev katsutakse, kas ahi soe, jätab see aastakümnetega oma jälje...
Kuna pottkivi ahju kivid ikkagi ei ole ühel joonel, siis ei ole ilus mingi lihvijaga kõike siledaks ajada, ei paista nagu loomulik välja. Kui aga ühe kivi kaupa üle käid siis tuleb täitsa ehe. Higistada sain ikka kõvasti. Paari õhta jooksul sai asi tehtud. Välja näeb nüüd nagu vanasti. Värskem.
T.
Postitused: 1,069
Teemad: 29
Liitus: Jul 2007
Maine:
35
Kui ahi on inimese moodi tehtud, siis peaksid potid ühel joonel küll olema.
Kas ebaloomulikum on jämme liivakaga kumeraks nühitud servadega ja loperguse pinnaga potid või suure käiakiviga tasapinda lihvitud, on mõistagi maitse asi.
Nii nagu maitseasi oli seegi omal ajal, kas potte värvida üle õlivärvi või pentaftaaliga.
Mina puhastasin kinni paagatanud värvi suures osas ühelt poolt teravaks käiatud pahtlilabidaga, käiasin suure kiviga soemüüri üle, õlitasin Mira klinkeri õliga ja seisab 15 a nii nagu tehtud sai.
Postitused: 1,069
Teemad: 29
Liitus: Jul 2007
Maine:
35
No ega mu jutt ei pretendeerigi absoluutsele tõele.
Igaüks võib oma ahju nühkida, millega ja kuidas iganes. Nühkimine on vaba.
Minu jutu eelduseks oli, et potid on sirgelt laotud ja pole kuskile välja vajunud. Pottkivi puhul, olgu ta siis lihtpott või glasuur, on minu silmale ilus, kui nad on korralikult mõõtu lihvitud ja sirgelt loodi laotud.
Maine:
5
Õhtust.
Ma siis mõtlesin, et paneks kirja millega ma katsetasin.
- Kustutatud lubja ja rohelise seebi segu - ei teinud midagi
- Teravaks aetud laasimiskirves - hakkas lubama.
- Nitromors keemia - nagu kätepesuseep ja värvile ei teinud midagi. Aroom oli päris ebameeldiv.
- Taldlihvija + liivapaber - natukene aeglasevõitu ja pigem ei hammusta läbi mitmest kihist värvist.
- Pahtlilabidas - pehmeks jäi
- Relaka otsas lamell - see võtab kole hästi ja ei saa kuidagi kontrollida kõrgust ning oht on maru sygav vagu kratsida.
- Peitel - sellega olen usinalt kratsinud ja toimetab hästi, aga aeglaselt.
- Gaasipõleti - koosmõjus peitliga saab suurema kihi maha ja hiljem kannatab liivapaberiga lõpuni teha.
Viimane variant on see mis toidab, aga proovin kuumaõhufööni ka ära.
Üldiselt väga tüütu tegevus.
Postitused: 183
Teemad: 2
Liitus: Nov 2007
Maine:
0
Omal oli sama teema 20 aastat tagasi , aitas algselt jämedakoeline käiakivi, edasi peenem kivi , kui aus olla, siis seda tööd enam ei teeks, sai muidugi suht ok. Kuid naistele ei meeldinud glasuurimata pott ja sai uus ahi tellitud Pärnu pottidest. Hetkel veel ilus (3 aastat) ja soe , ei saa kätega ka väga määrida, lased lapiga üle ja korras. Soojapidavuse kohta niipalju, et pottide sisse ja taha ka kivid lisatud ja väga pro. See puhastamine lõppes sellega, et voodilinad olid ka 2 korrusel roosad. Eelmine pottahi oli 1969 ehitatud.
Maine:
5
Tolm ongi see kõikse ebameeldivam. Haisu vastu saab hakkama. Lihvijal on õnneks äratõmme ja tolmu suurt ei lendle.