Neilt noortelt pole kahjuks midagi õppida kes venemaa pileteid pakuvad telefoni teel.
Ma arvan seda, et tark inimene õpib siis kui ta on võimelime õppima ja vastu võtma head nõu. Noor inimene riskib rohkem ja on agar. Samas kui teadmised on olemas aga käelised oskused puuduvad siis tihtilugu läheb aur tühja-tähja peale ära. Vanem viriseja vanamees on aga juba oma koolirahad maksnud ja teab kuidas asjad käivad( mainin siis igaks juhuks veel ära, et ma ei mõtle nüüd, et kõik vanad inimesed on targad). Kui nüüd vanamehi ei taha uskuda, eks tehke siis kõik ise. Mõni asi võib ka üsna kulukaks minna... sest katsetamine võib lõppeda tehnika juures ebameeldivalt.... Aga sitta sellest, küll esivanemate mets ja maa selle jama katab. Eksole?
No tuleb ka noori kuulata, sest aeg läheb edasi ja uuemaid asju ei pruugi ka minusugune vanamees jagada( kohe kindlalt). Tegelikult tuleb kuulata kõiki ja leida omale meelepärane asjade lahendus. Mingi vanade ja noorte vastandamine tuleks kõrvale heita. Sedaviisi me ei jõua kuhugile.
Üks tore lugu siia vanameestest ja noortest:
Viljandi KEK-i treial Vanakole (Luhaäär) vaatas mulle pikalt otsa ja sammus ruumi tagumisse otsa kus asus raudkapp. Tegi ukse lahti, võttis veinipudelist paar lonksu ja kõndis tagasi treipingi juurde. Näitasin siis oma joonist talle. Mul oli ruudulisest vihikust rebitud leht kuhu olin pastakaga joonistanud mingisuguse joonise. Ta vaatas seda tükk aega ja juhatas mind kohe peldiku poole.... Ma siis noore poisina ütlesin, et ma ei osanud paremat joonist teha. Seletasin siis lihtsalt, et tahan sellist junni ja siit pead natuke maha lõikama ja sinna on soon vaja ja....Vanakole vaatas mulle jälle tükk aega otsa ja küsis siis väga tühja pilguga: " Mida sa Toomas minust tahad..... Tead, ärme täna enam midagi rohkem tee, ma olen lihtsalt väsinud...." Ma olin pool päeva passinud pingi kõrval ja oodanud oma järge, krt kõht oli ka tühjaks läinud päeva jooksul ja otsustasin, et saagu mis saab, pean omale treipingi ostma! Vanematelt meestelt on alati midagi õppida.....
Sellest mehest on mul tõesti toredad mälestused. Eredamad hetked on muidugi need mis meelde jäävad. Aga tänu sellele, et ma pidevalt üle tema õla vahtisin, saingi treimise ennem selgeks, kui omale pingi sain.
Üks selline hea seik oli mul veel, kui tema hoonitud ja lihvitud Minski silindriga sain ainult korra Võrus tiiru ära käia. Nimelt kasutas vanameister töö protsessis teemantpastat..... ja Sangaste kiriku taga olevast mäest ei tahtnud neljandaga allamäge hoogu juurde võtta enam...
T.