(14-11-2024, 16:32 PM)deus Kirjutas: Mina ei räägi jagamata pärandist, ma olen kogu aeg lähtunud punktist, et juba paigas ja jagatud. See, mis toimub mõne aasta jooksul, kui sugulased veel alles omavahel jagelevad, on minu jaoks tundmatu maa. Lähtun endast, kus sellised otsused tehakse konkreetselt, kiirelt ja lõplikult.
Vindumise kohta palun ise sealt küsida, et kas kogutakse "võlgu" kogunenud aastamaks kokku ja reaalne pärija, poeg, tütar, tädi, punktmass, peab selle pärast tagant järgi maksma või mida iganes. Sirk siin viitas, et ta juba vastas sellele, ilmselt ma polnud ainuke, kes aru ei saanud.
Minule on targad inimesed öelnud, et kui midagi öelda ei ole, siis on kõige targem olla vait. Ja kui väljamõeldud asju rääkida, siis tuleb hästi meeles pidada, mida varem on räägitud.
Eelnev jutt algas ksf! Viin küsimusest ja ksf! deus vastusest sellele, mis kõlasid nii
deus Kirjutas: Kirjutas:(12-11-2024, 16:20 PM)Viin Kirjutas: Kirjutas:Mõtteharjutus.
Sõiduauto mille omanik surnud enam kui 7a. Tehniline ülevaatus lõppes 2015 ja auto on aktiivses registris, kuna sundkindlustuse hirmus seda iga aasta üheks päevaks kindlustanud. Pärand on jagamata ja mitu pärijat, kes maksab selle eest aastamaksu?
Pärandiseaduse järgi käib see ehk kui pärandust pole tehtud, et see kodanik saab auto vaid kõik pärijad seaduse järgi võrdselt, siis maksavad kamba peale ka võrdselt kuniks keegi selle auto teiste pärijate käest välja ostab või ülejäänud pärijad pärandist täistükis loobuvad (ei saa loobuda ainult autost (siinkohal vajab juristi kinnitust)). Laenudega sama lugu.
Kuidas aga riik arve esitab ja kelle EMTA kontole, see on tõesti hea küsimus.
Ja nüüd jõudsime selleni, et kui Viin küsis jagamata pärandi kohta ja deus talle vastas, siis tegelikult rääkis deus hoopis jagatud pärandist. Braavo - udujutu kõrgpilotaaz. Nii ongi raske aru saada, kui üks räägib aiast ja teine aiaaugust. Eriti veel olukorras, kus termineid kasutatakse üsna suvaliselt.
Väga huvitav oleks lugeda ka seda, mis küsimus täpselt sai EMTA-le esitatud ja mis oli EMTA täpne vastus. Praegu me ei tea, mida deus küsis ja vastuses on ka mõned ebaloogilised väited - eelkõige see, et EMTA ei tee minged muudatusi liiklusregistris ning mingit riigi poolt vägisi pärijate liiklusregistrisse omanikuna kandmisest kuulen mina esimest korda.
Kahjuks on deusil erinevad elulised olukorrad segamini, mistõttu ongi keeruline kellelgi vastata või üldse aru saada, mida inimene küsib või millele sama inimene vastab.
Pärast inimese surma tuleb auto omandiküsimuses (ja sellega seotud kohustustes) eristada kahte perioodi:
1. inimene on surnud ja auto on endiselt liiklusregistris tema nimel
2. inimene on surnud ning kunagi tema nimel olnud auto on registreeritud kellegi teise nimele
Nr 1 juhul vorbib EMTA rõõmsalt maksuteateid surnud inimesele (ja riputab need oma kodulehele surnu jaoks reserveeritud alale) ning kui need ei ole makstud, siis pärijad pärivad ka kohustused. Ja mitte ei päri maksu, vaid pärivad kohustuse tasuda riigile surnud inimesel tekkinud võlg. Ja pärijad mitte ei vastuta selle surnud inimese maksude või kohustuste ees, vaid pärandvara vastu võttes võtavad vastu lisaks õigustele ja varadele ka pärandaja kohustused.
Nr 2 juhul ei ole üldse vaja enam rääkida pärijatest, kuna liiklusregistris on autol registreeritud konkreetne elusolev omanik ja talle väljastatakse maksuteade. Vahet pole, kas ta päris selle sõiduki või mitte - maksukohustus tekib pärast sõiduki enda nimele registreerimist ning eelnevad maksuvõlad ei ole tema asi. Kui ta juhtumisi on pärija, siis pärandaja võlgasid jagatakse ikka üldise pärimise korra järgi, mitte selle järgi, kes sai auto, kes maja ja kes margikogu. Loomulikult saavad pärijad omavahel pärandvara jagades teha erikokkuleppeid, kuid võlausaldajate ees vastutavad nad ikka vastavalt oma pärandiosale proportsionaalselt.
Aga me kõik saame ju aru, et see ei ole siin õigusfoorum ning tegelikult on õiguslike olukordade lahendamine palju komplitseeritum kui need mõned read siin. Edaspidi nõustab ksf! deus jälle edasi - vastused on lihtsad ja maainimestele arusaadavad. Kas ka juriidiliselt korrektsed? Loodame.