(13-01-2025, 17:13 PM)tõnn Kirjutas: Kapist tuli välja vana ja magus nastoika.
Ehk oskab keegi panna paika selle tootmis aasta.
Ehk keegi mäletab kuna maksis selline pudel 3 rubla ja 90 kopikat?
Hommik!
Ksf! on püstitanud olulise ja tähtsa küsimuse, mis minu arvates vääriks eraldi teemat või isegi omaette uut ja põnevat alafoorumit!

Aga lisan siia mõned oma mõtted sellel teemal...
Minu põlvkonna inimesed, kes on läbielanud raskeid aegu muidugi toiduga mängimist ei tolereeri!

On läbi käidud pikk ja raske aeg - saksa ja nõukogude okupatsioonid, Gorbatšovi aegsed piirangud ja noore Eesti Vabariigi algusaastad, mil muuhulgas ka paljud esmatarbe toidukaubad olid saadaval ainult talongide alusel ja ainult 1/2 liitrit kuus!

Aga olime noored ja vaatasime lootusrikkalt tulevikku ja otdidime ikka, kust saaks kas lisatalonge või juba valmiskujul destillaati ning ei kaotanud optimismi ega huvi asja vastu!
Nüüd konkreetse eseme kohta... Minule, kes ma asjast ülepldse midagi ei tea, tundub kõhutunde ja kaine mõistuse põhjal tegu olevat odava replika ehk võltsihguga. Kahjuks on pildid kehvad (oleks vaja korralikke votosi või veelparem väike fideo) ja ma ei julge pakkuda,, kas on tegu eelmise sajandi 90-ndate või selle sajandi iina või poola (jah, seal on selliste võltsingute valmistamine lausa terve tööstusharu) tootega. Ja muidugi, ilma maitsmata ei saagi kaljukindlat idenfitseerimisprotsessi ülepeaültse läbi viia, nii et kõik need eelnevate "asjatundjate" pakkumised on puhas belletristika, ma julgen väita!
No mõned asjalikumad mõtted läbi käisid ka, näiteks deponeerimine kuhugi muuseumi. Iseenesest meil Türil on ju "Türamu" täiesti olemas ja töökorras ja ka Näljaküla Konsumi Sõprade Seltsiga oleme korduvalt mõelnud Kalevi Konsumi juurde üllitada väikese koduloo nurga, kus oleks muuhulgas väljas näiteks huvitavad eksootilised pudelid, mida taaraautomaat oma piiratuses omaks ei tunnista ja muu teemakohane põnev materjal. Nii et variante on, aga mõlemi variandi kontaktisik on sama mees, info privas!
Üks väike võimalus on sellesse müsteeriumi selgust tuua, kui pudeli sisu ära konsumeerida ja katsuda vaadata asja seestpoolt, ehk siis sildi tagant. Ajaloos on olnud perioode, kus sellise strateegilise tähtsusega kauba tootja vääristas toodangu sildi tagakülje tootmiskuupäeva sisaldava templiga.
Ja lõpetuseks - nagu olen eelnevalt korduvalt rõhutanud, maailm on palju keerulisem ja müstilisem, kui tänapäeva dialektilisel materjalismil ja newtoni mehaanikal põhinev maailmaseletus suudab lahti mõtestada.
Ning pagana kahju, et varalahkunud ksf! Näkiseppa siin enam ei ole, Peeter oleks kindlasti osanud selle konkreetse salapärase anuma kohta midagi kosta või oma kollektsioonist midagi analoogset lisada...
Tõnn, mis muidu selle artefaktiga (replicaga) plaanis on ette võtta, kas kavatsed taastada mustale numbrile või jätad originaalsesse leitud olukorda?
Tuli veel üks asi meelde, see 3.90 oli küll mahavisatud raha, oleks 22 kopikat juurde pannud, oleks juba täiesti töötava asja saanud soetada ja jkellelgi poleks tarvis praegu haiget pead vaevata selle magusa sola identifitseerimisega!