[poolitus] emotsionaalselt ja teemaväliselt automaksust

(11-01-2025, 20:52 PM)41Degree Kirjutas:  deus, kaks konkreetset kas-küsimust: kas su auto andmed reg.tunnistusel on õiged ja kas maks on õigesti arvutatud?
Võimalikud kombinatsioonid:
 - jah/jah: väga hea, läheme eluga edasi!
 - jah/ei: kaeba EMTAsse, et nad ei oska arvutada
 - ei/jah: kaeba Transpordiametisse, et nad andmed korda teeks
 - ei/ei: eelnevad kaks tegevust järjekorras alt üles

Kui see ei huvita, kes on mingite andmekogumite haldaja, ja on soov lihtsalt kuhugi minna ja kellegagi suhelda, saab ka akf! Sirgi kujundlikku situatsiooni sirgjooneliselt antud juhtumi lahendamisse rakendada ja minnagi Konsumi (miks mitte Türi Konsumi!) kassapidajale kaebama, et automaks on valesti arvutatud. Küllap oskab temagi kuhugi järgmisesse kohta suunata  Smile

Minu jaoks on ta ebaõiglaselt arvutatud, nimelt ei peaks teda olemas olemagi.
Kassapidaja pole seal ametis maksuraha eest.
Vasta

Et siis lihtsalt tahaks jaurata.
Vasta

Jätsid lugemata ülevalt pool. Emotsioonidel pole siin midagi pistmist, ka moderaator jättis lugemata.
Vasta

Ma soovitan raha kokku koguda aga mitte maksta enne juuni kuud mitte midagi.
Vasta

(13-01-2025, 14:33 PM)deus Kirjutas:  Ma soovitan raha kokku koguda aga mitte maksta enne juuni kuud mitte midagi.

Polegi mõtet maksta. Võibolla ostan vahepeal midagi juurde. Võibolla võtan mõnel suveautol ajutise kustutamise maha. Eks EMTA genereerib jooksvalt uusi PDF-e.
Vasta

(13-01-2025, 14:33 PM)deus Kirjutas:  Ma soovitan raha kokku koguda aga mitte maksta enne juuni kuud mitte midagi.

Mõttetu jauramine. Seal pole otseselt vahet ka. Raha läheb nagunii Su kontole maksuametis ja sealt võetakse maha maksetähtaja päeval. Aga keskmisel isikul on ilmselt mõistlik tuludeklaratsioon ära oodata. Selleks ajaks on maamaksu teatis olemas ja saab kõik kohustused korraga ära lahendada. Kui tuludeklaratsioonist midagi tagasi on saada, siis seal saab jätta osa ettemaksuks, et katta tulevasi kohustusi (maamaks, automaks).
Vasta

Kus see jauramine sul siin on jälle? Miks inimesed arvavad, et ma jauran ja veel takkapihta mõttetult?
Ma seletan siis äkki arusaadavalt.
Punkt 1: Põhjus EMTA'st pihta hakata on selleks, et ametnike elu kibedaks teha ja mitte kiusu pärast, et vot nüüd alles väänan neile, suvalisel ametnikul pole minu üksikkaebusest sooja ega külma aga vähemalt saavad siis ametnikud ise pihta, kui viltu kogu see asi sai ehitatud hetkel, puhtalt juba olem-seos järgi.
Punkt 2: Põhjus, miks on EMTA's seda pagana nuppu vaja, et "Vaidlustan tehingu" on minust ülevalpool juba kodanikud kirjutanud, kellel ei tohiks tulla seda ja kellel seda ja kellel toda. Siis saaks kohe märgi maha, et mingi jama on ja pärast ei saa EMTA laiutada käsi, et nemad ei tea asjast midagi, oma viga, et transaametiga ei kakelnud, nemad esitasid ainult arve, sina pole neile midagi öelnud.
Punkt 3: Raha kohe sinna kandes annad riigile 6 kuu jagu raha kasutada, mida neil praegu pole, ei ole vaja niisama neile tasuta raha anda kasutada vaid ikka siis kui vaja.
Punkt 4: Üleval pool toodud põhjuste tõttu just ei tohigi raha anda, sest ILMSELGELT pole kõik korras ja maksta tuleb alles siis, kui saad õiglaselt oma arve.
Punkt 5: Saad jätta ettemaksuks AGA vaata punkt 3.

Ma loodan, et nüüd hakkab mõnedel koitma, miks ma "jauran" siin. Ei jaura, mõtlen ette ja pikalt.
Vasta

Kuskilt jäi see linki silma.
https://vikerraadio.err.ee/1609560965/re...jareldused
Vasta

Deus.
Kuula/vaata see saade ära mille lingi ma siia panin.
Vasta

Ma mötlen, et paneks kohe ühte meili kaks aadressi mta ja mnt. Siis tekib vestlusring.
Vasta

HeigoK, kuulasin. Väga hea saade ja puudutati tüüpprobleeme ning välditi erisusi, millega inimesed tegelikult hädas on. Samuti jäi kõrvu eriti hea osa, et sissemaksu pead transaameti ettemaksuarvele panema aga aastamaks ju läheb EMTA kassa kaudu. See lause seal kinnitab tegelikult juba minu välja öeldut, et lähedki kodanik Sirk tõlgenduse kaudu, kassapidaja kallale, mitte ei hakka oma peaga leiutama, et kas pani transaamet võssa või EMTA. Kirjutad ikka sellega, kes su käest raha tahab...
Vasta

(13-01-2025, 17:43 PM)deus Kirjutas:  Kus see jauramine sul siin on jälle? Miks inimesed arvavad, et ma jauran ja veel takkapihta mõttetult?

...sest Sulle meeldib jaurata ning Sa oled "see tüüp, kellel on alati õigus - isegi kui ei ole õigus"?

Igatahes Su "tahan iseteenindusse nuppu" pöördumise õige koht olnuks MTA ja mitte automoto foorum.
Ning lisaks nupule - nagu Sulle selgitatud, siis MTA ei tegele täpsustamisega, kas Su masina andmed TA registris on õiged või mitte. Kui MTA poole pöördud, saad seda teada ning soovituse täpsustada Su enda poolt kord (või lausa 2 korda, nagu Indrek viitas) kinnitatud TA registri andmeid TAga. Kui see vastus ei sobi, siis kurda palun nt naabrimehele. Kui Sa temaga just juhtumisi tülis ei ole... Ei ole vaja "tahan ametnike elu kibedaks teha" või "kui maksan nüüd, siis riigil on positiivne cash-flow ja see häirib mind"-tüüpi jaburaid sõnavõtte.

Kuna Sa olid eelmisel aastal ilmselgelt ülekoormatud ca 100 või enama automaksu-postituse tegemisega siia tagasihoidlikku foorumisse ning selle kõrvalt ei olnud mahti iseenda masinate andmeid kontrollida ning kalkulaatorit jooksutada, on nüüd tulemiks makseteatis, mis põhineb valedel andmetel. (Vihjeks: selles ei ole "süüdi ei ametnikud ega naabrimees...) Kuna teatis on juba väljastatud, pead lisaks masina andmete täpsustamisele TAga vaidlustama ka MTAga teatise.
Loomulikult võid ainult MTAst alustada - lihtsalt protsess venib siis pikemaks, kui lisaks vaidlustamisele paralleelselt oma masina registriandmeid registripidajaga korda ei tee.

(kolisin jauramis-teemaarenduse automaksu teemast ära. Polnuks nii palju vastureaktsiooni (ning paraku sõkalde vahel ka terasid), sobiks mõttearendus tegelikult prügikasti paremini. Aga eks trollid kah inimesed ja vajavad toitmist Smile )

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

(13-01-2025, 23:57 PM)deus Kirjutas:  Samuti jäi kõrvu eriti hea osa, et sissemaksu pead transaameti ettemaksuarvele panema aga aastamaks ju läheb EMTA kassa kaudu.

Kuulasin ka seda saadet aga mulle jäi kõrvu nii, et sarnaselt aastamaksu ette tasumisele (EMTA kontole) saab ka registreerimistasu kanda ettemaksukontole, lihtsalt TRAM-i omale. Ja see info on ka asutuse kodulehel üleval. Sellist ette-varianti saab kasutada ilmselt ikkagi siis, kui konkreetne soetatav sõiduk on leitud ja ka tasutav makse teada.
Vasta

Pool-vanasti (ehk vahemikus kui sularahas enam riigilõivu tasuda ei saanud ja pangalinke, kaarditerminale jms riigiasutustel veel ei olnud) see nii käiski - kandsid riigilõivu kodus ära (küll Rahandusministeeriumi kontole, nagu riigilõivud ikka) ja jalutasid, maksekorraldus näpus, büroosse registreerima. Tõenäoliselt täna töötab see skeem sama hästi, iseasi on see, miks minna ringiga, kui saab lihtsalt kaardiga või pangalingiga ära maksta - tõenäoliselt on nii teisel pool ka tööd vähem.
Vasta

(14-01-2025, 10:40 AM)Jesper Kirjutas:  Pool-vanasti (ehk vahemikus kui sularahas enam riigilõivu tasuda ei saanud ja pangalinke, kaarditerminale jms riigiasutustel veel ei olnud) see nii käiski - kandsid riigilõivu kodus ära (küll Rahandusministeeriumi kontole, nagu riigilõivud ikka) ja jalutasid, maksekorraldus näpus, büroosse registreerima. Tõenäoliselt täna töötab see skeem sama hästi, iseasi on see, miks minna ringiga, kui saab lihtsalt kaardiga või pangalingiga ära maksta - tõenäoliselt on nii teisel pool ka tööd vähem.

Eks inimeste mälu kipub tuhmuma, nii ehk minulgi. Aga pakun siinkohal, et tol ajal(umbkaudu milleeniumivahetusel, pikemalt enne toda ja veidike pärast seda) oli registribüroo taganurgakeses n.ö.kassa - see oli vist üks eraettevõtmine , mis registrikeskusega mingil müstilisel viisil partnerluses oli ja seal võttis tädi vastu sularahamakseid riigilõivudeks koos väikese ekstraga. Loomulikult sai ka pangakontoris maksmas käia.

Kodus suutis tollal oma arved ära maksta vast mõni paremini varustatud tehnoloogiafriik : )
Vasta

Panin natuke mööda jah, järgi kontrollides tuleb välja, et see sularahakiosk kadus sealt alles 2015.a. ning siis olid kindlasti letitagused kaardimaksed juba võimalikud. Arvasin, et see pani ikka varem pillid kotti, aga küllap ma toona lihtsalt ei kasutanud seda lisajärjekorra ja teenustasu tõttu. Anoh igatahes jutu põhisisu see ei muuda, riigilõivude ette ära maksmine on väga pikalt olemas olnud.
Vasta

Mingi hetk oli jutt, et kuna kaardimaksest läheb osa pangale, siis riigilõivu kaardiga tasuta ei saa.
Vasta

Kindlasti saab, esiteks olen ise maksnud korduvalt ja teiseks: https://transpordiamet.ee/uudised-ametis...e-tasumine
Vasta

(14-01-2025, 14:01 PM)alfredo Kirjutas:  
(14-01-2025, 10:40 AM)Jesper Kirjutas:  Pool-vanasti (ehk vahemikus kui sularahas enam riigilõivu tasuda ei saanud ja pangalinke, kaarditerminale jms riigiasutustel veel ei olnud) see nii käiski - kandsid riigilõivu kodus ära (küll Rahandusministeeriumi kontole, nagu riigilõivud ikka) ja jalutasid, maksekorraldus näpus, büroosse registreerima. Tõenäoliselt täna töötab see skeem sama hästi, iseasi on see, miks minna ringiga, kui saab lihtsalt kaardiga või pangalingiga ära maksta - tõenäoliselt on nii teisel pool ka tööd vähem.

Eks inimeste mälu kipub tuhmuma, nii ehk minulgi. Aga pakun siinkohal, et tol ajal(umbkaudu milleeniumivahetusel, pikemalt enne toda  ja veidike pärast seda) oli registribüroo taganurgakeses n.ö.kassa - see oli vist üks eraettevõtmine , mis registrikeskusega mingil müstilisel viisil partnerluses oli ja seal võttis tädi vastu sularahamakseid riigilõivudeks koos väikese ekstraga. Loomulikult sai ka pangakontoris maksmas käia.

Kodus suutis tollal oma arved ära maksta vast mõni paremini varustatud tehnoloogiafriik : )

Selle ilusa asja nimeks on pablik-praivit-paartneersipp, miskipärast eelmainitud kujul õiguskaitseorganite arvates mittepäris paragrafivaba Big Grin

ARK Jõhvi büroo nurgas oli kindlustusmaakler kes vajadusel aitas ka riigilõivu maksta.

Sama mis tänapäeval Iizi või M-kindlustus.
Hiljem kupatati nad sealt välja, mingi kioski laadne putka oli õues. Ja siis kadus ära, kontori pinnale.

Iseõppinud spetsialist - energeetika valdkonnas.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne